Acasă Cultură „Noaptea Muzeelor”, un succes al Muzeului Judeţean Olt

„Noaptea Muzeelor”, un succes al Muzeului Judeţean Olt

205

Anul acesta, Muzeul Judeţean Olt a dat tot ce a avut mai bun pentru a celebra Ziua Internaţională a Muzeelor. Evenimentul s-a bucurat de prezenţa multor slătineni, adepţi ai unei vieţi culturale active. Instituţia s-a pregătit foarte bine anul acesta. Vizitatorii au vizitat Secţia de Etnografie, expoziţiile temporare, expoziţiile permanente de istorie a Slatinei şi de artă. Ba chiar şi câţiva miri au făcut poze în sălile muzeului.
Începând din 1977, muzeele din întreaga lume sărbătoresc pe 18 mai, la iniţiativa Consiliului
Internaţional al Muzeelor, Ziua Internaţională a Muzeelor. În acest an tema Zilei Internaţionale a Muzeelor a fost: „Muzeele ca platforme culturale: viitorul
tradiţiei”, prin care se evidenţiază rolul muzeelor la conectarea tradiţiilor cu realitatea contemporană.
Iniţiată de Ministerul Culturii din Franţa în 2005, manifestarea „Noaptea muzeelor” se desfășoară în continuarea „Zilei Muzeelor“. Ea se află sub patronajul Consiliului Europei, al Comisiei naţionale pentru Unesco și a Consiliului Internaţional al Muzeelor.

Ziua Muzeelor, celebrată prin programul „Noaptea Muzeelor”, a deschis, gratuit, uşa Muzeului Judeţean Olt, pentru ca iubitorii de artă să poată lua parte la evenimentele organizate de instituţie, după cum urmează:
10:00-24:00 – Expoziţii deschise: „Istorie și cultură slătineană”; „Artă plastică contemporană românească”, precum şi expoziţiile temporare: „Icoana – fereastră către suflet” a artistului plastic Dan Horgan (Bârlad), „Timpul din adâncuri” a artistului plastic Mihai Coţovanu (Iași), iar de la ora 18:00, vernisajul expoziţiei „Broderie în lemn”, cu lucrări traforate de către Romeo Popa, din Slatina. Artistul în traforaj, Romeo Popa a prezentat o serie de lucrări inedite, făcute cu multă muncă şi mult suflet. Alături de el au fost şi membrii familiei, în special fiul său, Ştefan Popa, cunoscut publicului din spaţiul virtual pentru filmuleţele prin care promovează istoria Slatinei.
După deschiderea expoziţiilor, micuţii prezenţi au luat parte la atelierul de arheologie experimentală şi au avut parte de demonstraţii privind tehnicile de modelare și decorare, efectuate de Lucian Truţă, fiul artistului plastic, Nicolae Truţă.
a vaselor ceramice. Concomitent cu evenimentele de la Muzeul Judeţean Olt, la Galeria ARTIS de b-dul. A.I. Cuza, a avut loc expoziţia de artă plastică a lui Dan Ionescu (din Slatina).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.