Acasă Interviu «Atât în 2019, cât şi în 2020, PNL merită să fie votat...

«Atât în 2019, cât şi în 2020, PNL merită să fie votat ca singura alternativă potrivită pentru dezvoltarea României»

995

Interviu cu ANA MARIA CIAUŞU – secretar general al PNL Olt

Ana Maria Ciauşu este un liberal autentic, un om devotat muncii şi principiilor politice ale partidului pe care îl reprezintă cu demnitate. Este secretarul general al PNL Olt, un bun comunicator, care ia pulsul comunităţilor, ştie ce este nevoie şi, prin prisma funcţiei sale, se implică fără reţinere. Cunoaşte toate mecanismele politice şi acţionează întocmai. Prin atribuţiile sale, Ana Maria Ciauşu are un rol important în campania pentru europarlamentarele din 26 mai. Un dialog deschis despre politică, despre rolul femeii în politică, despre europarlamentare şi referendumul iniţiat de preşedintele Iohannis, în interviul de faţă.

– O percepţie des întâlnită este aceea că femeia trebuie să stea la cratiţă. Ce v-a determinat să intraţi în politică şi să alegeţi un partid de tipul PNL?
– Este doar o percepţie! Falsă, din punctul meu de vedere. Evident că unul dintre cele mai importante roluri ale femeii este să aibă grijă de familie, de educaţia copiilor, apoi a nepoţilor. Dar acest lucru nu exclude, în niciun caz, că femeile nu pot să facă, la fel de bine şi cu aceeaşi dăruire, o carieră în orice domeniu îşi aleg. Eu am ales politica. Este o activitate dominată, în mare măsură, de către bărbaţi. Nu mă sperie treaba asta, ba, din contră, mă motivează să demonstrez că o femeie poate sta la aceeaşi masă cu orice bărbat care face politică, cu decenţă şi demnitate. Am ales PNL pentru oamenii de bună calitate pe care îi ştiam că fac parte din acest partid şi am rămas din acelaşi motiv precum şi pentru o politică altfel pe care o practică PNL şi anume o politică îndreptată către cetăţean şi nu către grupuri de interese.

– Sunteţi una dintre mâinile de fier ale partidului şi interacţionaţi cu un număr mare de cetăţeni. Ce vă spun oltenii, care sunt problemele lor pe care aşteaptă să le rezolve europarlamentarii?
– Cred că sintagma „mâna de fier” o folosiţi constatând dedicarea cu care îmi desfăşor activitatea organizatorică în filială şi responsabilitatea cu care mi-am asumat funcţia de secretar general. Pentru că este o mare responsabilitate, nu doar o funcţie prevăzută de statut, iar eu o tratez ca atare. Ba mai mult de atât, cea mai mare parte a timpului meu o acord filialei. Şi ca să faci performanţă într-o activitate, de orice natură ar fi ea, îţi trebuie şi o atitudine, un comportament gen mână de fier, dar colegii mei au înţeles că lucrul acesta este parte din regulile, multe, pe care trebuie să ni le impunem când vrem performanţă. Faptul că judeţul Olt este unul dintre cele mai sărace judeţe din ţară spune foarte multe despre modul dezastruos al administraţiei PSD. Problemele oltenilor sunt legate de lipsa infrastructurii, a investiţiilor generatoare de locuri de muncă, a spitalelor la standarde civilizate, a educaţiei şi exemplele pot continua. Şi toate aceste lucruri se pot face prin atragerea de fonduri europene, fonduri care există la dispoziţia României şi pe care actuala guvernare nu depune nici cel mai mic efort pentru a le atrage. Asta vor face europarlamentarii PNL, pentru că asta fac şi acum. Au experienţa necesară, contează vocea noastră în Parlamentul European aşa cum am demonstrat inclusiv cu despăgubirile obţinute pentru fermieri pentru pesta porcină în valoare de 28 milioane de euro.

– Cum se poziţionează PNL pe scena politică actuală şi ce oferă acest partid cetăţenilor?
– Poziţionarea PNL pe scena politică este cea pe care o văd cetăţenii zilnic, prin luările de poziţie publică la derapajele majore ale PSD-ALDE şi prin apropierea de oameni, încercând să aducă nevoile oamenilor către instituţiile publice şi nu dintr-un birou al vreunui minister. Realitatea este cea pe care ne-o spun oamenii, nu cea pe care o văd funcţionarii de la înălţimea funcţiilor lor.

– Într-un ipotetic tur 2, între Liviu Dragnea şi Klaus Iohannis, pe cine susţine Ana Maria Ciauşu şi de ce?
– În mod categoric, îl susţin pe Klaus Iohannis. Şi dacă aş face un efort de imaginaţie în care Dragnea ar ajunge în turul doi, în niciun caz nu aş vota vreodată cu Dragnea. Felul în care acesta înţelege să se comporte din punct de vedere politic este departe nu doar de normalitate, cât de cele mai elementare reguli de conduită. Şi mai mult, nici nu doresc să comentez… De ce Klaus Iohannis? Din foarte multe considerente, dar vreau să fac referire doar la unul singur: pentru felul în care România este reprezentată la nivel internaţional de către preşedintele României şi lucrul acesta îl poate constata oricine. Nu acelaşi lucru îl pot spune despre reprezentarea României la nivel internaţional de către Guvernul PSD-ALDE în frunte cu Viorica Dăncilă, cel mai slab guvern condus de cel mai „impotent” prim-ministru posibil.

– Cât rău face mişcării feministe din România prezenţa Vioricăi Dăncilă în fruntea guvernului?
– Viorica Dăncilă face rău României, nu vreunei mişcări în mod special, ne face rău nouă, tuturor românilor de bun simţ din ţara asta care am învăţat, la timp, în şcoală, corect limba română. Este minimum de respect pe care trebuie să îl ai când reprezinţi România, să vorbeşti corect limba ţării tale. Nu mai vorbesc despre multe alte calităţi pe care trebuie să le întruneşti pentru funcţia de prim-ministru şi dacă nu ai calităţile necesare, să ai decenţa să spui nu, nu mi se potriveşte şi să laşi pe altcineva pregătit pentru responsabilitatea unei astfel de funcţii. Iar faptul că prim-ministrul României este femeie, ca şi mine, mă face să îmi fie ruşine… Pe mine nu mă reprezintă şi, cu siguranţă, nici pe milioane de femei din ţara asta. În PSD nu doar Viorica Dăncilă nu are conştiinţa asumării a ceea ce reprezintă de fapt… Mai sunt doamne care se vor în Parlamentul European şi care nu sunt departe de limitările competenţelor Vioricăi Dăncilă.

– Cu ce e mai bun liberalismul decât social-democraţia?
– Aceasta este o discuţie atât de lungă şi de complexă încât, poate, dacă ar fi fost singura dumneavoastră întrebare aş dezbate-o pe larg. Dar, ca să vă răspund, pe scurt, aleg următoarele diferenţe dintre cele două curente politice şi îi las pe cititorii dumneavoastră să analizeze care este mai bun, pentru că „bun” sau „bine”, general valabil pentru toată lumea, eu cred că nu există, fiecare are libertatea să aleagă ce e bun sau bine pentru el însuşi. Aşadar, liberalismul, aşa cum este el practicat de către PNL astăzi, se bazează pe o valoare fundamentală, şi anume, a învaţat că înainte să conducă trebuie să asculte. Asta înseamnă întoarcerea la popor, la nevoile lui, înseamnă o politică ce pune statul în slujba cetăţeanului şi nu invers. De cealaltă parte, social democraţia, aşa cum este ea practicată astăzi de PSD, este exact opusul, cetăţenii au devenit robi pe „plantaţia” unor lideri politici, al căror singur interes este cum să-şi salveze pielea de puşcărie ei şi grupurile de interese pe care le reprezintă. Alegerea dintre cele două abordări le revine cititorilor dumneavoastră. Eu merg pe ideea că fiecare om trebuie să facă lucruri din propria convingere, nu din convingerile altora. Exprimarea votului înseamnă, în democraţie, alegerea pe care o facem şi toţi aceia care avem acest drept trebuie să ni-l exprimăm ori de câte ori avem ocazia.

– Ce scor aşteptaţi la aceste europarlamentare pentru PNL Olt?
– Cel mai bun pe care l-a avut Filiala Olt la un astfel de tur electoral. Acesta este obiectivul pe care îl avem noi, echipa de conducere a filialei, împreună cu organizaţiile noastre locale. În cadrul Colegiului Director Judeţean ne-am asumat, cu toţii, un scor de minim 20% la alegerile europarlamentare din 26 mai 2019. Modul în care am ales să discutăm cu oamenii şi să le transmitem mesajul nostru precum şi modul în care vin reacţiile lor, face acest obiectiv realizabil. Faptul că, din ce în ce mai mulţi oameni aleg să vină în rândurile noastre nu doar ca simpli membri, cât asumându-şi funcţii cu responsabilităţi şi chiar candidaturi, demonstrează că PNL Olt este pregătit şi are resursa umană potrivită pentru a câştiga alegerile în 2020.

– PNL încă nu a desemnat candidatul pentru prezidenţiale. Slovacia şi-a ales, recent, o femeie ca lider de stat. Cât de bună ar fi o femeie preşedinte pentru România?
– PNL şi-a declarat, în cadrul Consiliului Naţional, susţinerea pentru preşedintele Klaus Iohannis, desemnarea o vom face atunci când va fi momentul pentru această etapă. Iar mă puneţi să fac diferenţe între bărbat/femeie şi eu consider că, cel puţin, pentru cea mai înaltă funcţie în stat, nu aşa trebuie pusă problema. Cred că şi o femeie poate fi potrivită în aceeasi măsură în care cred că este potrivit un bărbat. Pentru că ne referim la funcţia de preşedinte al României, românii trebuie să aleagă persoana pe care o consideră potrivită să îi reprezinte.

– Oltul este reprezentat, pe listele la europarlamentare, de primarul Balşului, Madălin Teodosescu. Ce îl recomandă pentru această desemnare?
– Întrebarea dumneavoastră sună ca şi când ar fi un nume nou pe scena politică. Domnul Mădălin Teodosescu este un liberal cu state vechi în Filiala Olt a PNL, este primar liberal la al treilea mandat, este preşedintele Asociaţiei Oraşelor din România, preşedinte ales prin votul tuturor primarilor de oraşe din România, inclusiv al celor din zona Olteniei. Cred că fie doar şi aceste trei lucruri îl recomandă pentru a fi candidat pe această listă. Spre deosebire de alte partide, noi am considerat că Oltul trebuie să fie reprezentat la alegerile europarlamentare. Având în vedere că domnul primar are deja o activitate foarte susţinută la nivel european ne-a făcut să propunem această candidatură conducerii partidului, iar acceptarea acesteia în primele douăzeci de persoane în lista de candidaţi înseamnă încrederea şi susţinerea pe care o au preşedintele Liviu Voiculescu şi Filiala Olt.

– Mergeţi la referendumul propus de preşedintele Iohannis? De ce este necesar acest plebiscit?
– Sigur că merg. Ca de altfel toţi cetăţenii acestei tări care au drept de vot au şi datoria morală să şi-l exprime cu atât mai mult cu cât este imperios necesară părerea noastră, a tuturor, referitoare la ceea ce se întâmplă cu justiţia. Şi cum se poate afla ce vor românii, ca să citez o emisiune de televiziune, dacă nu printr-un plebiscit?

– Funcţionează PNL Olt ca o echipă?
– Da, în acest moment, funcţionează ca o echipă foarte unită cu obiective clare pentru care, cu toţii, ne-am asumat responsabilitatea. Aceia care nu au înţeles că singurul nostru scop este performanţa politică şi atitudinea corectă unii faţă de altii şi, în aceeaşi măsură, faţă de alegători, nu mai fac parte din echipă. Dacă se va demonstra că mai sunt şi alţii care una declară şi altele sunt, de fapt, intenţiile lor, timpul le va arăta, celor din urmă, că în politica PNL Olt este timpul oamenilor de onoare şi de caracter.

– Care este singurul argument plauzibil prin care mai merită să votezi, în 2019, PNL?
– Consider că, atât în 2019, cât şi în 2020, PNL merită să fie votat ca singura alternativă potrivită pentru dezvoltarea României. Pentru că îmi cereţi un singur argument, deşi, în mod evident, am mult mai multe, vă dau unul, dar detaliat: comparaţi localităţile administrate de primari liberali, fie din vestul ţării, fie din judeţul Olt, şi veţi observa diferenţele cu ochiul liber. Primarii liberali au făcut o parte din România frumoasă cu bani europeni, calitatea vieţii în acele comunităţi a crescut semnificativ, infrastructura rutieră este modernizată, transportul public este de calitate, curăţenie, siguranţă, există viaţă culturală şi mă opresc aici. Dacă acestea nu sunt exemple de urmat şi motive întemeiate pentru a da o şansă Partidului Naţional Liberal de a guverna, la toate nivelurile, începând cu un grad mare de reprezentare a PNL în Parlamentul European, de unde vin banii pentru toate cele menţionate anterior şi până la guvernarea celei mai mici localităţi, luând exemplu de bune practice de la cei care au reuşit, sincer alte argumente nu găsesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.