Acasă Editorial Să râdem cu doctorul Jidovin!

Să râdem cu doctorul Jidovin!

2104
Scandalul a pornit la începutul săptămânii și s-a rostogolit cu amploare. Trei medici specializați în ortopedie (Radu Jidovin, Mohammed Katta şi Ion Grămăticu), de la Spitalul Județean de Urgență Slatina, sunt protagoniștii deținerii, în afara sistemului acceptat, a nu mai puțin de 140 de radiografii ale unor persoane care, în decursul timpului, au venit la spital să se trateze. De oase rupte, de necazuri specifice…
Nu mai contează cine a dat drumul la ventilator. Cert este că s-au născut, cu o viteză specifică întâlnită în cultura intensivă a ciupercilor, numeroase semne de întrebare. Filmele respective (radiografiile) sunt parte a unui proces medical și, în mod normal, ele însoțesc documentele specifice unui pacient aflat, la un moment dat, oaspete al stabilimentului sanitar. Poate nici n-ar fi izbucnit scandalul, dacă la o solicitare privind o copie după o radiografie cerută în instanță, nu s-ar fi putut da curs…
Situația, e cel puțin anormală. Pentru că radiografiile nu se țin în vestiarul medicilor, nu servesc suport pentru ceașca de cafea sau alte trebuințe specifice unui spațiu închis. Spitalul a decis o comisie, să vadă de ce e așa și cum au apărut, peste noapte, colecționarii de radiografii.
Mai mult, un medic dintre cei vizați, sfidează gravitația, ortopedia și bunul simț al înțelegerii situației aparte. Cel în cauză, tânărul Radu Jidovin, declară, în spațiul public, citat pe toate părțile, că acele radiografii reținute ar avea în spate un acord al pacientului, căci ele reprezentau fundamentul unei cercetări științifice, de înaltă ținută medicală.
Să fie admis punctul acestuia de vedere. Să fie luat în seamă, tot așa cum motivează un consumator de alcool când e tras pe dreapta, starea de beție adusă dintr-un necaz sau o fericire extremă. Sunt, totuși, prea multe imagini filmate, iar cu tot respectul, pe lista spitalelor unde se face cercetare științifică, Slatina e mai jos. Și pentru asta nu este nimeni vinovat.
Ancheta internă a spitalului de la Slatina este în curs. Concluziile vor fi prezentate, probabil, peste câteva zile. În plus, aici vor efectua cercetări specifice de niște polițiști, pentru a înțelege ceea ce începe să prindă contur: ori cineva a blocat accesul la o probă importantă spre o anchetă penală, fie limitând gradul de acuzare, fie încercând să exonereze o persoană în raport cu o faptă, ori, pur și simplu, e o scăpare de funcționare a sistemului. Ceva se leagă în acest sens, și nu merge deloc spre explicația puerilă dată de medicul Jidovin, cel care pregătea lucrări științifice de amploare, pe care să le prezinte la „Zilele medicale slătinene” sau prin altă parte, pe unde se organizează simpozioane de acest gen.
Persistența în a căuta argumente care să explice ceea ce este, până la urmă de neexplicat, într-o zonă vecină cu o realitate paralelă, în cazul Jidovin, duce spre felul cum reacționează actorii politici principali ai momentului, atunci când ori dau vina pe alții, ori se declară surprinși când sunt luați prin… surprindere.
Vi-l amintiți pe Dragnea când, cu Ordonanța 13, spunea că el nu știe nimic? Îl vedeți, în fiecare zi, pe Tudorel Toader când reformează Justiția și spune că face asta în numele statului de drept? Dacă nu, convingeți-vă deja ce potențial are, pentru a deveni un om politic de succes, doctorul Radu Jidovin, marele ortoped de la Slatina!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.