Acasă Actualitate O slătineancă în Tenerife. Ana Liliana Ionescu promovează tradiţiile româneşti

O slătineancă în Tenerife. Ana Liliana Ionescu promovează tradiţiile româneşti

617

Ana Liliana Ionescu (Rizea) este din Slatina, însă destinul i-a făcut drum până în Tenerife, urmându-şi soţul în anul 2002. Aceasta îşi dedică timpul acţiunilor voluntare de a sprijini tinerii, de a ajuta comunitatea de români cu diverse informaţii sau de a-şi găsi un loc de muncă. Dar cel mai mult, slătinencei îi place să păstreze tradiţiile româneşti şi să le promoveze pe faimoasa insulă spaniolă a arhipelagului Canare. Crezul Lilianei este unul simplu şi este din suflet: „Am să unesc românii de pe Insulă!”. Din pasiune pentru folclor, slătineanca a înfiinţat un grupul folcloric cât o asociaţie:
„La Union” (Unirea).

„Am făcut multe activităţi cu echipa de la asociaţie, cele mai semnificative raman Ziua Copilului, în 24 iunie 2017 am serbat prima ediţie a Bluzei Universale. O iniţiativă cu ecou pentru anul 2018. Portul tradiţional românesc cu drag purtat in Tenerife, a fascinat sute de turişti străini şi a câştigat admiraţia reprezentanţilor celorlalte naţionalităţi conlocuitoare, rezidente in Municipiul Puerto de la Cruz.”, spune Liliana Ionescu.

Din cele 2.269 de românce , dintr-un total de 4213 de rezidenţi români în insula Tenerife, potrivit surselor oferite de I.N.E. (Institutul Naţional de Statistică Spaniola), la data de 1 ianuarie 2018, fundatoarea grupului folcloric „La Union”, Ana Liliana Ionescu a mobilizat membrele inimoase a căror dragoste pentru păstrarea şi transmiterea intactă a tradiţiilor şi a portului românesc peste graniţele ţării.
„Astfel, după o pregătire de numai cinci zile înainte de participare, Grupul Folcloric „La Union”, cu Voichită Ureche, Doagă Mariana, Mirea Alexandrina, Corina Vieriu, Angelica Tihan, Curcă Mihaela Gabriela, Ana Mois şi Ana Liliana Ionescu, şi-au îmbracat încă o dată costumele pentru sărbătorile tradiţionale ale ţării noastre, de data aceasta nu pentru a cânta colindele care au dat un plus de frumuseţe străzilor împodobite de sărbătoarea de Crăciun ale municipiului Adeje, locul de rezidenta a acestor inimi pline de dragoste pentru ţara care le-a legănat copilăria, ci pentru a promova încă o dată imaginea României. Prezenţa costumelor populare, a atras zeci de turiti, inclusiv autorităţi locale (deputata Tamara Raya, D-nul Primar López Alfonso Hernandez), pe care i-am întâmpinat la stand cu pâine şi sare. Alături de obiecte artizanale şi broşuri de informaţii privitoare la frumuseţea României, am expus câteva tablouri cu peisaje şi costume populare din Bucovina trimise de catre tânarul Daniel Tiron, fost rezident în Puerto de la Cruz, şi care are o frumoasa istorie personală de povestit . Dar în special, ţin să mentionez pe consiliera Diana Mora Izquierdo, care a participat cu drag alături de celelalte romance, cu un costum original din colecţia privată a d-nei Angelica Tihan şi care s-a declarat onorată pentru invitaţia şi participarea la Unica Paradă de Costume Populare Românesti din Insulele Canare – Tenerife. Acelaşi sentiment l-a împărtăit şi coordonatoarea de origine venezueleană, D-na Lis Peña, care cu dezinvoltura s-a urcat pe podium, îmbrăcată într-un preţios costum naţional, cu o vechime de peste 80 de ani. S-a continuat cu un program artistic unde, s-a cântat Trandafir de la Moldova de catre Grupul Folcloric La Union şi s-a prezentat o învârtită din Ardeal“., mai spune Liliana.

Ana Liliana Ionescu este preşedinta Asociaţiei „Edificando Sueños” (Construind Vise) şi vine cu un vast bagaj de experienţă acumulată în cadrul comunităţii de români, de 6 ani de zile, făcând activităţi socio-culturale cu obiectivul de a transmite tradiţiile la noile generaţii, născute pe meleaguri departe de ţara strămoşească, şi de a le face cunoscute, implicând autorităţile locale în desfăşurarea acestor evenimente culturale, pentru o promovare corectă a imaginii românului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.