Acasă Fără categorie «Ca primar, fac tot ce pot, dar trebuie să înțelegem că lumea...

«Ca primar, fac tot ce pot, dar trebuie să înțelegem că lumea se schimbă și este obligatoriu ca și cei de la sat să țină pasul cu cei de la oraș!»

489

Interviu cu DAN VASILE, primarul comunei Tătulești, județul Olt

         Pentru un autor inspirat, povestea primarului în funcție de la Tătulești, Dan Vasile, poate fi subiectul unei cărți de succes. A omului venit după ani de afirmare profesională în aglomerația urbană, în comuna natală, pentru a întoarce pasiune, respect și dăruire, celor lăsați, cu ani în urmă, în vatra satului…
Un om citit, mult prea pregătit pentru timpurile în care superficialitatea e regina timpului prezent. Modest când vine vorba despre sine, aplecat atunci când glasul pământului îi cere soluții la timpul prezent.
Dan Vasile, primarul de la Tătulești, poate fi un model de bună practică, de om ca o soluție, în marea criză a resursei umane, care bântuie sectorul public, sufocat astăzi, din păcate, de oameni fără viziune, modești în gândire, și fără acea empatie, chemare către locurile natale. Luați câte un Dan Vasile și aduceți-l acolo unde lucrurile nu merg, și vă veți convinge că România dreaptă e o soluție la îndemâna noastră!
A venit primar în anul 2016, din afara sistemului. Spune deschis că nu știe să facă politică, dar că respectă principii și valori. A mizat pe buna-credință a omului care știe că dacă vrei bine, cu bine vei fi răsplătit. Iar astăzi, Tătuleștiul, prin exercitarea mandatului său, își depășește condiția de până acum aproape trei ani.
Interviul care urmează, reporterul de serviciu și-l asumă întocmai, ca elemente ale unui dialog purtat într-o dimineață rece de sfârșit de februarie, într-un birou modest, continuat pe drumuri. Exact pe acele șosele care astăzi au luat locul ulițelor prăfuite de altă dată…

 

– Oamenii din satul românesc vor asfalt pe ulițe. O pretenție deloc exagerată. Der unde ați început și unde suntem astăzi, la Tătulești?
– Un proiect major la care țin foarte mult și pe care am reușit să-l implementăm face referire la asfaltarea pe o distanță de aproximativ 9 kilometri a drumurilor DC 62, DC 67 și DC 68. Astfel, drumul DC 67 merge până la intersecția cu drumul Vlaici din Colonești, făcând legătura cu drumul european și scurtează drumul spre Pitești cu 12 kilometri. Ținând cont de faptul că avem cetățeani care sunt legați de Pitești, care fac naveta acolo, putem spune că acest drum era necesar și îi ajută foarte mult. Vorbim de un drum realizat cu cca. 6 milioane lei, un preț care bate concurența. Trebuie să recunosc faptul că avem un contract pe trei ani și jumătate și mai avem de făcut șanțurile pereate, cu beton și scurgeri, în timp ce ulițele care se intersectează cu acest drum vor fi și ele asfaltate pe o distanță de zece metri. Mai avem de făcut marcajul, de amplasat semnele de circulație, toate incluse în costul de care tocmai am amintit. Nu vreau să pară o laudă, dar de acum încolo nu mai există praf, nu mai avem gropi și noroaie, iar fața satelor din Tătulești s-a schimbat radical. Fără exagerare, putem spune că, până în acest moment, este cea mai mare investiție făcută la Tătulești după anul 1989. Un regret ar fi acela că populație este în continuă scădere și în tot județul Olt, ca peste tot în țară, și prea puțini se mai pot bucura de aceste investiții de care avem atâta nevoie. Cu toate astea, oamenii sunt mulțumiți, iar noi avem datoria împlinită.
– Mai departe, tot în domeniul asfaltărilor? Ce ar mai fi de făcut?
– Ar mai fi de asfaltat în jur de 6 kilometri și putem spune că închidem acest proces ce ține de modernizarea drumurilor din localitatea noastră. Cu toate astea, mai avem pe raza comunei niște biserici – monumente pentru care am reparat drumurile, dar la care am mai vrea să intervenim. Spre exemplu, ar fi o problemă, în sensul că pe DC 67, pe o distanță de 2 kilometri, în urmă cu 12 ani a fost făcută o asfaltare pentru care s-a pus un singur strat. Timpul a trecut, lucrarea s-a realizat așa cum s-a realizat, iar carosabilul a ajuns într-o stare nu foarte bună. În decursul vremii au trecut utilaje grele, s-a deteriorat această porțiune de drum și bineînțeles că necesită reparații. Căutăm soluții și vedem ce putem face pentru a pune un al doilea strat, iar lucrarea să fie de bună calitate. Problema ar fi legată de implementarea unui proiect pentru o astfel de lucrare. Din fondurile locale, trebuie să recunoaștem, este mult mai greu să executăm astfel de lucrări. Întreținem drumurile atât cât putem, pietruim, ne ocupăm de iluminatul public, dar proiectele mari se realizează cu fonduri venite din alte surse de finanțare.
– Din câte am putut observa, comuna dumneavoastră se află într-un continuu proces de schimbare. Ce alte investiții s-au mai făcut în acest sens, domnule primar?
– Într-adevăr, încercăm să ducem la bun-sfârșit cât mai multe investiții din cele pe care ni le-am propus. Astfel, am decolmatat râul Vedea prin realizarea unui canal drept, pe o distanță de 1,2 kilometri, reușind să deviem cursul acestei ape, astfel încât să putem opri parțial erodarea malurilor pe care se află și stațiile de apă. Era un pericol iminent, iar această intervenție a securizat stația de apă.
– Ce ne puteți spune despre rețeaua de alimentare cu apă din Tătulești?
– Rețeaua este funcțională, apa este de bună calitate, a fost testată și aprobată în laborator, iar lucrul acesta nu trebuie să mire pe nimeni, având în vedere că avem puțuri la o adâncime de aproximativ două sute de metri. Avem și o societate de prestări servicii la care noi suntem singurii acționari, iar ei deservesc întreaga localitate.
– Care este prețul unui metru cub de apă în Tătulești?
– 3 lei. Este o sumă corectă și toată lumea este mulțumită. Avem doi angajați și două stații, la Mircești și Bărbălăi, iar costurile sunt acceptabile.
– Cum se prezintă școala din comuna dumneavoastră?
– Școala din Tătulești este reabilitată și avem grupuri sanitare pentru băieți și fete, am schimbat acoperișul clădirii, am făcut dotări interioare și copiii învață acum în cele mai bune condiții…
– Ce ne puteți spune despre rețeaua de canalizare?
– După cum știți, localitățile sub două mii de locuitori nu pot să acceseze fonduri europene. Prin urmare, am încercat să facem o asociație de dezvoltare cu comuna Spineni și comuna Optași, o asociere care să ne ajute pe toți, dar care, din cauza unor probleme nu s-a putut realiza până în clipa de față. În cele din urmă a fost un experiment eșuat, dar îmi doresc și sper ca-n viitorul apropiat să putem rezolva și această situație. Ca primar, fac tot ce pot, dar trebuie să înțelegem că lumea se schimbă și este obligatoriu ca și cei de la sat să țină pasul cu cei de la oraș! Din păcate, am observat că noi ne asociem foarte greu, iar asta este una din marile probleme cu care se confruntă această țară. Sunt mulți aceia care, dintr-o posibilă asociere, se gândesc dacă și cât au de câștigat. Ulterior, dacă acel câștig e mic și nu e imediat, omul devine reticent. Într-adevăr, am vrea să câștigăm cât mai repede și cât mai mult, dar trebuie să înțelegem că asta nu se poate. Dacă mai punem la socoteală și soluția de bază numită munca, vom constata că este foarte greu… Spre exemplu, am fost în Franța, într-o zonă foarte frumoasă, iar acolo primăria a pus la dispoziția tinerilor interesați niște terenuri pe care să cultive flori sau legume, iar primul lucru pe care l-au făcut cei în cauză a fost acela de asociere. Au început să facă schimb de semințe, de soiuri, de experiență, și în felul acesta au reușit. Ei, bine, pe mine lucrul acesta cu asocierea m-a impresionat cel mai mult. La noi există, însă, acel grad ridicat de suspiciune, există teamă, de invidie și nepăsare. Cu toate astea, sper ca pe viitor să fie găsite soluții, să se facă niște cursuri de informare, iar lucrurile să intre în sfera normală.
– Cum se poate opri declinul demografic din țara aceasta?
– Avem nevoie de un plan foarte bun. E nevoie de ceva concret, astfel încât tinerii de la sate să rămână acolo pentru a-și întemeia o familie și a duce o viață cât mai bună. Pentru asta, ei trebuie să aibă niște firme, niște societăți care să le ofere un loc de muncă aici. Degeaba îi promiți tu că pe viitor va avea un loc de muncă, dacă nu îi oferi ceva concret. Mâine dacă i se oferă ceva în afară, pleacă fără să stea pe gânduri…
– În cazul ăsta, ce-i de făcut?
– În ceea ce mă privește, am avut discuții cu un spaniol care ar vrea să facă la Tătulești o hală de prelucrare a metalului. Avem un teren lângă un transformator foarte bun pe care îl avem în zonă, iar dacă reușim să facem asta ar fi un lucru extraordinar pentru comuna noastră. În viitorul apropiat putem vorbi de un număr cuprins între 20 și 50 de locuri de muncă la Tătulești, ceea ce, spunem noi, ne-ar ajuta extrem de mult.
– Din toate proiectele asumate de dumneavoastră, în campania electorală, ce ar mai fi de pus la punct în lunile ce vor veni?
– În primul rând, ar trebui să devină funcțională societatea care se ocupă de strângerea gunoaielor. Am promis și îmi doresc să rezolvăm această problemă, dar lucrul acesta nu depinde de mine și este strâns legat de ceea ce se întâmplă în Consiliul Județean. Revenind la situația drumurilor din comună, vă pot spune că în proporție de peste 80% au fost rezolvate. Astfel, s-au asfaltat străzile principale și au fost pietruite cele adiacente, majoritatea fondurilor provenind prin PNDL și cu susținerea CJ Olt. În general, românii se vaietă și așteaptă să cadă ceva de undeva, dau vina pe alții, dar mai trebuie să ne analizăm pe noi. Să ne gândim dacă facem tot ce putem, dacă ne dăm interesul sau nu…
– Aveți o populație îmbătrânită în comuna dumneavoastră. Puteți interveni în sprijinul oamenilor aflați în impas?
– Tot anul acesta vrem să facem, la Tătulești, un Centru Social pentru persoanele în vârstă, aflate în dificultate. Consider că este datoria noastră să le fim aproape celor care au probleme, înaintașilor noștri pe care, dintr-un motiv sau altul, nu are cine să-i mai ajute. Așadar, suntem trei localități din județul Olt care am optat prin GAL pentru realizarea unui Centru Social.
– Ce înseamnă acest Centru Social? Mai exact, ce trebuie să ofere el?
– Prin Centrul Social pe care dorim să-l facem la Tătulești ne propunem să desfășurăm o activitate de susținere socială a bătrânilor de pe raza comunei noastre. Spre exemplu, mulți dintre ei nu-și pot spăla hainele, alții nu au o masă caldă, unii n-au unde să se-ncălzeacă pe timpul iernii și nu-și pot cumpăra medicamente… De reținut că tot acest peoiect îl facem prin POCU și ne dorim ca în cel mai scurt timp să fie implementat. Din păcate, sunt tot mai mulți bătrâni care nu mai au nicio legătură cu copiii. Personal îmi pare rău și nu-i înțeleg pe cei ce-și uită părinții, le iau pensiile și nu le mai pasă de sănătatea lor. Și stau, și mă întreb de multe ori: oare ce copil, ce inimă să ai și ce fel de om poți fi dacă faci astfel de lucruri? Dar, aste este! Mergem înainte și încercăm să-i ajutăm atât cât ne permitem…
– Ce le spuneți oamenilor din Tătulești, acum, în prag de primăvară?
– Să se înțeleagă între ei, să accepte că fac parte dintr-o comunitate, că aparțin uneia dintre cele mai frumoase localități din județ, că grija față de domeniul public trebuie să aibă aceeași intensitate cu cea pe care o manifestă față de propria curte. Unitatea în comunitate e poate cel mai important pas spre ceea ce eu numesc normalitatea cotidiană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.