Acasă Interviu «Dorim să dalăm șanțurile, să amenajăm podețele și intrările la fiecare proprietate,...

«Dorim să dalăm șanțurile, să amenajăm podețele și intrările la fiecare proprietate, cu trotuare și piste de biciclete, acolo unde există posibilitatea»

3491
Interviu cu IONEL VĂDUVA, primarul comunei Cîrlogani, județul Olt

     Ionel Văduva, primarul în funcție de la Cîrlogani, aflat în exercitarea celui de-al doilea mandat, demonstrează de ce este excepția de la regula comunei. Aici, după 1990, aproape la fiecare rând de alegeri, oamenii schimbau prin vot, după un mandat, primarul. Așteptările rămâneau promisiuni acoperite de scuze…
Iată că, în sfârșit, un primar a venit la Cîrlogani în urmă cu șapte ani și a arătat că și aici se pot face acele investiții în infrastructură, atât de necesare dezvoltării satului românesc.
Ionel Văduva are, ca primar al comunei Cîrlogani, o agendă destul de încărcată, în care se află exact ceea ce au oamenii nevoie. Schimbarea la față a comunei este o certitudine, iar acest lucru este recunoscut chiar și de cei mai sceptici membri ai comunității locale.
Sub forma unui bilanț, dar și agenda curentă, unde sunt incluse proiectele de investiții pentru anul 2019, a luat naștere dialogul care urmează…

– Dacă ar fi să tragem o linie, ce a însemnat anul 2018, din punctul dumneavoastră de vedere, pentru dezvoltarea comunei Cîrlogani?
– Anul 2018, pentru comuna noastră, a fost anul proiectelor gândite și puse în aplicare împreună cu echipa administrativă pe care o avem în cadrul Primăriei Cârlogani. Vorbim aici despre modernizarea drumurilor de interes local, un proiect realizat în proporție de 80%, însemnând asfalt pe o distanță de 6 kilometri, pe tot ceea ce înseamnă DC19 și pe alte străzi aferente localității noastre.
«În 2018 am continuat, pe PNDL, rețeaua de canalizare în satele Cepari, Scorbura, Beculești și strada Recunoștinței cunoscută sub denumirea de Cătunul Bălșoara»
– Să mergem mai departe, pe seama proiectelor din anul trecut…
– Tot în 2018 am continuat, pe PNDL, rețeaua de canalizare în satele Cepari, Scorbura, Beculești și strada Recunoștinței cunoscută sub denumirea de Cătunul Bălșoara. Avem un stadiu de execuție de peste 95%, iar lucrul acesta înseamnă destul de mult pentru noi și pentru locuitorii acestei comune. Desigur, venind iarna, n-am mai avut timp să facem și recepția lucrării, dar vă asigur că lucrul acesta se va întâmpla în cel mai scurt timp, odată cu îndreptarea vremii.
– La câte gospodării se adresează această rețea de canalizare?
– Este o rețea de canalizare necesară unui număr de aproximativ șase sute de gospodării din comuna Cîrlogani. Este o rețea de canalizare ce are stație de epurare în satul Cepari, în timp ce satele Scorbura, Beculești și Cătunul Bălșoara sunt racordate în stațiile existente. Mai mult, această rețea de canalizare vă pot spune că a fost primul proiect pus în execuție, fapt pentru care, procentual, suntem destul de avansați cu lucrările și ne apropiem de finalizare.
– Canalizarea în Cîrlogani era o promisiune mai veche a dumneavoastră…
– Anul trecut am început o altă lucrare în satul Cîrlogani, acolo unde, pe partea dreaptă a drumului județean am venit cu noua rețea de canalizare pe fonduri europene. Avem, așadar extindere rețea de canalizare și modernizare sistem de apă și apă uzată. Încă se lucrează, dar am convingerea că la finele anului în curs vom reuși să finalizăm și lucrarea aceasta. Anul viitor putem vorbi de o rețea de canalizare care funcționează în toată comuna, mai puțin în satul Stupina, o localitate izolată, aflată la 4 kilometri distanță, sus, undeva în mijlocul pădurii. Desigur, ne vom ocapa și de acest aspect și vom vedea ce soluții se vor găsi. Vom avea o rețea de alimentare cu apă modernă, cu stație de clorinare și tot ceea ce este necesar.
«Cel mai probabil, în toamna acestui an vom tăia panglica pentru o școală modernă, extinsă și dotată cu tot ceea ce este necesar»
– Ne puteți spune care este proiectul de suflet al primarului Ionel Văduva?
– Toate proiectele puse în practică și implementate aici le port în suflet, dar cel mai mult mă bucură modernizarea și reabilitarea Școlii Gimnaziale cu clasele I-VIII Cîrlogani. Se lucrează și aici încă din toamna anului 2018, iar anul acesta, garantat, vor fi duse la bun-sfârșit și aceste lucrări extrem de necesare. Așadar, cel mai probabil, în toamna acestui an vom tăia panglica pentru o școală modernă, extinsă și dotată cu tot ceea ce este necesar.
– Câți copii mai activează astăzi în școala de la Cîrlogani?
– Avem un număr de 156 de copii care învață aici, școlari și preșcolari, ceea ce ne îngrijorează puțin, dacă luăm în calcul faptul că în anul 2012 avem un număr de aproximativ 270 de elevi.
– Pe seama cărui fapt puneți acest număr din ce în ce mai mic de elevi în școlile rurale?
– Din punctul meu de vedere, există două probleme majore. Prima ar fi legată de faptul că tot mai mulți părinți aleg să meargă la muncă în străinătate, iar a doua face referire la natalitate, care a scăzut foarte mult în ultima vreme, mai ales în mediul rural. Așadar, o parte din elevi au plecat afară, împreună cu părinții sau chiar spre marile orașe, acolo unde, fiecare, își caută un loc ceva mai bun… În ceea ce mă privește am încercat să creez cât mai multe locuri de muncă în localitatea noastră, astfel încât tinerii să rămână acasă, aici, în comuna Cîrlogani.
«Anul acesta nu vor crește valorile impozitelor și taxelor locale din comuna Cîrlogani»
– Cresc taxele și impozitele locale pentru anul 2019, în comuna dumneavoastră?
– Deși ne confruntăm cu anumite probleme legate de partea de finanțare, nici anul acesta nu vor crește valorile impozitelor și taxelor locale din comuna Cîrlogani. Mai exact, impozitele pe terenuri nu ne ajută foarte mult, dar asta nu înseamnă că le vom cere oamenilor mai mult decât în anii precedenți.
– Care sunt așteptările dumneavoastră față de ceea ce se află în faze de dezbatere în clipa de față și se numește „bugetul pe anul 2019”? Ce ar cere primarul Ionel Văduva dacă ar fi în fața decidenților?
– N-aș cere nimic mai mult decât să ne fie alocat bugetul necesar unei funcționări normale la nivelul comunei noastre. Iar dacă, în plus, am mai avea și ceva rămas pentru un studiu de fezabilitate sau o cotă de finanțare, ar fi cu atât mai bine… Fără aceste lucruri nu poți să mergi mai departe, oricât ai vrea, și vă pot da ca exemplu un proiect pe fonduri europene pe care l-am avut, cu privire la achiziția unui buldo-excavator, iar dacă n-am fi avut partea noastră, de 50%, din bugetul local, vă asigur că n-am fi putut să achiziționăm utilajul.
– V-a costat mult curățirea drumurilor pe timp de iarnă, în comuna Cîrlogani?
– Ținând cont de faptul că am avut utilajul la dispoziție, cu tot cu lama de zăpadă, costurile au existat doar pe partea de motorină. Șoferul, fiind angajat al primăriei, n-a mai fost nevoie să-l plătim suplimentar.
«Având infrastructură, având apă și canal, ar fi păcat să nu avem și gaze naturale în localitatea Cîrlogani»
– Cândva am vorbit despre rețeaua de gaze la Cîrlogani. Ce ne puteți spune despre acest proiect?
– Un prim pas, în acest sens, l-am făcut prin anul 2014, atunci când am făcut proiectul și l-am dus până la viza ANRE, certificate și alte avize necesare. Am depus acel proiect la Ministerul Economiei, l-am scos ulterior la licitație, doar că pe vremea aceea exista doar finanțare din partea constructorului și nimeni nu s-a prezentat să cumpere caietul de sarcini și nici măcar nu s-a organizat o licitație. Cu toate astea, acum, la început de an 2019, suntem în stadiul de a elibera din nou certificatul de urbanism, pentru că avizele acelea au expirat, după care vom încerca să-l scoatem la licitație, cu o posibilă finanțare prin program guvernamental sau prin acea Ordonanță 114, acolo unde există acel program pe fondul de investiții și unde, din câte se pare, vor fi incluse fonduri și pentru astfel de proiecte. Ar fi un lucru extraordinar și este absolut necesar să se întâmple așa ceva. Având infrastructură, având apă și canal, ar fi păcat să nu avem și gaze naturale în localitatea Cîrlogani, județul Olt.
– Numărul de autorizații de construire pe 2018 a fost mai mare decât cel pe anul 2017?
– În ceea ce ne privește pe noi, aici, la Cîrlogani, în anul 2018 s-a înregistrat un număr mai mare eliberare a autorizațiilor de construire. În general, vorbim de oameni ai locului, prea puțini fiind aceia care au ajuns aici din alte zone…
«Vă pot asigura că 2019 va fi un an în care proiectul major va fi cel legat de rețeaua de gazele naturale, extrem de necesare în orice localitate»
– Ce mai doriți să realizați, de acum încolo, pentru localitatea dumneavoastră?
– Înainte de a răspunde la această întrebare, am omis să vă spun faptul că tot în anul 2018 am lucrat la un alt proiect ce ține de cadastrarea sistematică a terenului extravilan. Pentru început au fost depuse două sectoare, ulerior a fost depus și un al treilea, cu intenții serioase de a lucra și la al patrulea sector de cadastrare a terenului extravilan. Revenind la întrebare, vă pot asigura că 2019 va fi un an în care proiectul major va fi cel legat de rețeaua de gazele naturale, extrem de necesare în orice localitate. Urmează proiectul prin care dorim să dalăm șanțurile, să amenajăm podețele și intrările la fiecare proprietate, cu trotuare și cu piste de biciclete, acolo unde există posibilitatea. Și tot pe 2019 mai avem un proiect depus pe fostul PNDL, privind modernizarea drumului DC 22 ce face legătura cu comuna Strejești, un drum de pământ pe care dorim să-l asfaltăm. Ar mai fi câteva străduțe neasfaltate, iar odată cu modernizarea lor am pune la punct întreaga infrastructură rutieră pe raza comunei Cîrlogani. Nu mă ține în loc și nu îmi pune probleme acest proiect, indiferent dacă ar veni mai târziu decât cel legat de rețeaua de gaze naturale, pentru că în zona respectivă nu va fi nevoie de această rețea de gaze. Spun asta deoarece eu am căutat ca lucrările să meargă în ordine: canal, apă, gaze și asfalt, evitând să spargem acolo unde am modernizat deja.
– Dacă vă întreabă membrii din cadrul organizației PSD Cîrlogani ce se întâmplă în partid în clipa de față, ce le răspundeți?
– Oamenii au avut încredere în mine, cu toate că în discuțiile libere pe care le-am avut am căutat să mă abțin și să fiu ceva mai rezervat în a da anumite explicații. Am făcut asta pentru că nici eu nu le pot înțelege pe toate și nu pot ști ce se întâmplă cu adevărat în interiorul Partidului Social Democrat. Personal, aștept să se limpezească aceste ape tulburi, iar lucrurile să se reașeze pe drumul dorit de toată lumea. Pe de altă parte, urmărind ce se întâmplă în mass-media, acolo unde pe un canal vezi o știre pozitivă, iar pe altul aceeași știre negativă, oamenii de la țară au învățat să gândească, să înțeleagă și să distingă foarte multe lucruri. Una peste alta, eu am căutat să nu-i dezamăgesc pe oameni, mi-am făcut o anumită imagine, am ascultat pe toată lumea și am căutat cele mai bune soluții. Pentru mine, de mic copil, n-a existat niciodată gândirea că „nu se poate”, ci am căutat să rezolv orice problemă astfel încât să fie bine și toată lumea să fie mulțumită.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.