Acasă Editorial Știrbu versus Voiculescu

Știrbu versus Voiculescu

319
Privit de la înălțime, acolo unde temele centrale ale actualității sunt date de gafele lui Dăncilă, justiția de la picioarele lui Dragnea, cursul euro, județul Olt pare un teritoriu unde nu se întâmplă nimic. Doar o lungă așteptare a unor vremuri când, în sfârșit, acesta va deveni un teritoriu unde există pretenții la o viață decentă și dincolo de hotarele capitalei reședință de județ.
Din punct de vedere politic, în Olt, PSD nu are motive reale să-și facă griji pentru dominația în preferințele alegătorilor. Chiar dacă decontul politicilor de la nivel central va afecta și aici starea de fapt. Și asta se va întâmpla indiferent dacă va continua sau nu conflictul ideologic început în vara lui 2018, dintre Paul Stănescu și Liviu Dragnea.
Mai departe, alternativa la actuala structură are în centru, pe lângă celelalte opțiuni (USR – care vine din urmă, PMP – unde sunt fidelizați pedeliștii de altă dată ai lui Băsescu și Vâlcov) alternativa numită Partidul Național Liberal.
În PNL Olt, astăzi e un război rece. Exact când nu ar trebui să fie. Luat pe nepregătite, deputatul Gigel Știrbu începe să privească spre președintele legitim al organizației județene, Liviu Voiculescu, ca spre un adversar. Un conflict mocnit, în care nimeni nu afișează arma la vedere, dar așteaptă cu interes destructurarea adversarului. Fie prin greșeli neforțate, fie prin formarea unui pol de presiune, din oameni cu putere de vot în organismele județene de conducere…
Afirmându-se la București, acolo unde este deputat, Știrbu încearcă să se impună și la Olt, prin atitudinile sale de la nivel central, prin formarea unei percepții în opinia centrului, că doar el există, când este vorba de provincie (a se citi județul Olt!). Îi e ușor. E parlamentar de prin 2008. Nu mai contează implicarea decisivă a unor pesediști pentru alegerea sa, iar pe fondul crizei de identitate liberală la nivel central, chiar produce. Atitudini și zgomote.
Aici, în teritoriu, Liviu Voiculescu, deși are statutul de nou-venit, beneficiază de legitimitatea calității de președinte ales. Pe 26 ianuarie se face un an de la eveniment. Știe că o structură bine pusă la punct, care să obțină și un rezultat în media națională la europarlamentare îl consolidează. Mai știe, tot atât de bine, că deși e mult până departe, la viitoarele alegeri parlamentare, din 2020, pentru PNL Olt e sigur doar un mandat de deputat. Iar acolo, în capul listei, la Cameră, cutuma politică spune că ajunge președintele organizației în cauză. Problema e că știe și Știrbu asta… Și, iată starea de conflict latent, din interiorul PNL Olt. O parte a membrilor organizației sunt în așteptare, o zonă din preistoricul organziației se află lângă Știrbu, iar nucleul stării de astăzi se conturează în echipa președintelui în funcție: Liviu Voiculescu. E posibil să avem la europarlamentare și un noncombat, înțeles în contextul de mai sus, și e posibil ca disputa să escaladeze pe termen scurt, în condițiile în care vor avea loc mutări greșite, fie dintr-o parte, fie din alta.
Însă, din păcate, interesele generale ale liberalilor de la Olt sunt subordonate stării de presiune interne. Lui Știrbu îi e greu să înțeleagă că nu ar mai putea fi ales în Parlamentul României, în condițiile în care cariera sa publică se suprapune cam peste întreaga sa activitate profesională (unii au dat-o în depresie și trag și acum pantoful după ei, spunând pe ici și pe colo că ei sunt salvatorii), iar Voiculescu nu are nimic de pierdut. Beneficiază de un confort dat de omul care are cuvântul respectat la el atunci când spune ceva, de o independență a existenței, venită nicidecum din suportul bugetului public.
Aici e de privit cu atenție! Iar dacă cineva își închipuie că e prea devreme pentru a vorbi de escaladarea acestei divergențe, e îngăduitor cu părțile combatante. Să nu credeți că cei doi vor aștepta anul 2020 și ziua când se va decide cine merge cu siguranță, din partea PNL Olt, în viitorul parlament. Riscul e maxim, iar pe turnantă poate oricând să vină un al treilea… Astăzi, însă, Știrbu e la faza pe declarații politice în Camera Deputaților, împotriva lui Liviu Dragnea, iar Liviu Voiculescu așează organizația de la Olt pe alte cercuri de putere. Mai libere de trecut și mai ancorate în prezent…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.