Acasă Actualitate Slatina 651. Manifestări dedicate aniversării Slatinei

Slatina 651. Manifestări dedicate aniversării Slatinei

91

Slatina a împlinit 651 de ani de atestare documentară pe 20 ianuarie. La acesată zi, în 1368, domnul Munteniei, Vladislav I Vlaicu a emis un hrisov prin care erau scutiţi de vamă negustorii braşoveni. Cu această ocazie, Primăria Slatina a organizat, în trei zile, gale de premiere pentru campionii Slatinei, instituţiile, ONG-urile, agenţii economici şi persoanele fizice, şi o gală dedicată seniorilor, în zilele de 20, 22 şi 24 ianuarie a.c.

Campionii, răsplătiţi!
Au învăţat, au depus efort psihic, au depus efort fizic şi au dovedit că prin muncă şi devotament, că totul se poate îndeplini. Au câştigat titluri naţionale, europene sau internaţionale. S-au întosr acasă cu medalii şi trofee.
În cadrul Galei Campionilor au fost premiaţi peste 1000 de elevi sau sportivi, care au obţinut rezultate maxime la competiţiile naţionale sau internaţionale. Astfel, pe 20 ianuarie, când a avut loc gala, la Centrul Cultural „Eugen Ionescu”, Slatina şi-a răsplătit campionii.

Seara superlativelor
În anul 2018, instituţiile judeţene importante s-au implicat în viţa citadină a Slatinei, agenţii economici de pe platforma industrială au adus plus-valoare, au oferit locuri de muncă şi au contribuit masiv la bugetul local, ONG-urile, prin actvitatea lor, au făcut zona social-culturală mai frumoasă, iar persoanele fizice, care au desfăşurat diverse activităţi culturale, au demonstrat că implicarea cetăţeanului în viaţa culturală a urbei este un lucru firesc.
Pe 22 ianuarie, la aceeaşi insitituţie culturală, a avut loc Gala Superlativelor, s-au oferit distincţii de „Cetățean de onoare” și „Diplomă de merit” persoanelor fizice, juridice, asociațiilor și instituțiilor care au contribuit în anul 2019 la dezvoltarea vieții economice, sociale și culturale a municipiului Slatina. Şapte veterani de război au primit, din partea Primăriei Slatina, distincţia de „Cetățean de onoare”. Este vorba despre: Mircea Albotă, Ilie Beliţoiu, Marin Bondoc, Ion Bontescu, Toma Corcău, Vasile Gavrilă, Dumitru Mateescu. Administraţia locală a prezentat un scurt film de prezentare despre cei şapte eroi ai Slatinei. Momentul, care a emoţionat cel mai mult audienţa, a fost cel în care unul dintre eroi a povestit un episod din cel de-al Doilea Război Mondial, când un tanc a trecut peste groapa în care se ascunsese. Se gândise că sunt ultimele clipe din viaţa sa şi atunci a spus: „Mamă, am murit pentru ţară! ”. Seara s-a încheiat cu recitalul solistului Ovidiu Komornik.

Mica Unire, la Slatina
Cea de-a treia zi de gale este dedicată seniorilor. 62 de cupluri de slătineni, care au împlinit 50 de ani de căsătorie, au primit, din partea muncipalităţii, câte 1.000 lei. Gala Se va încheia cu un concert susţinut de Gabriel Dorobanţu.
Evenimentele dedicate împlinirii a 160 de ani de la Mica Unire au avut loc în jurul statuii lui Cuza, din faţa Magazinului „Oltul”, în prezenţa unui public numeros şi a oficialilor locali şi judeţeni. Ceremonia a debutat cu intonarea imnului de stat, un serviciu religios şi un mesaj din partea prefectului judeţului Olt. Apoi, instituţiile şi partidele politice au depus coroane de flori la statuia domnitorului. A urmat o paradă militară, pe acordurile famfarei. La final, slătinenii prezenţi au dat mână cu mână şi s-au unit în hora care de-a lungul timpului a avut scopul de a-i uni pe români.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.