Acasă Politic Cronică parlamentară – despre ai noştri, de la Olt

Cronică parlamentară – despre ai noştri, de la Olt

121

Siminica Mirea, apreciere pentru APIA

Senatorul Siminica Mirea apreciază activitatea prin care APIA asigură condițiile necesare pentru agricultori și fermieri, care-şi pot desfăşura activitățile eficient și productiv. De asemenea, senatorul consideră că instituţia, prin proiectele desfăşurate, este un model instituțional.

„Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată, în perioada 16 octombrie 2017 – 15 octombrie 2018, suma de 2,820 miliarde de euro în vederea susținerii agricultorilor români. În ultimii 11 ani, de când România a aderat la Uniunea Europeană, absorția fondurilor europene de către APIA a fost, în medie, de peste 95% anual.
În acest sens, țin să felicit structura de conducere a agenției pentru demersurile îndreptate către susținerea și dezvoltarea agriculturii din România. Progresele realizate anual se concretizează prin sumele importante plătite către agricultori, în creștere de la an la an. În cadrul campaniei din 2017, plata realizată în avans a fost în valoare de 959.750.606 euro, iar anul acesta, campania derulată a atras cu peste 100.000.000 de euro mai mult pentru agricultori, mai exact 1.062.267.990 euro. De asemenea, pentru a veni în sprijinul fermierilor și pentru a asigura acestora banii necesari pentru realizarea lucrărilor agricole, prin Ordinul Ministrului Agriculturii, între 1 decembrie 2018 și 31 martie 2019 se va realiza plata finală aferentă Campaniei 2018, ca diferență între cuantumul acordat în avans și cuantumul calculat pentru anul de cerere 2018.
Printre proiectele importante finanțate de Uniunea Europeană, cu sprijinul procedural al APIA, se află și «Promovarea legumelor proaspete europene (roșii, ardei, varză) în Orientul Mijlociu». Beneficiarul programului este Asociația Națională a Producătorilor de legume în sere, solarii și câmă LEGROM, valoarea totală a programului fiind de 936.580 euro, dintre care contribuția nerambursabilă a UE este de 80%.
În încheiere, doresc să exprim aprecierea pentru activitatea desfășurată în cadrul APIA, în vederea asigurării condițiilor necesare pentru agricultori și fermieri de a-și desfășura eficient și productiv activitățile. Consecvența în decizie și profesionalismul au fost pilonii principali pentru ca Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură să devină cu adevărat performantă și utilă pentru cetățenii ce prestează activități în domeniu.
Iată că se poate, iar astfel de realizări trebuie evidențiate întrucât reprezintă un model instituțional!”, spune senatorul oltean.

Proiectul înfiinţării Agenţiei pentru Calitatea şi Marketingul Produselor Agroalimentare, susţinut de Paul Stănescu
Senatorul Paul Stănescu se află printre semnatarii proiectului de lege privind înfiinţarea
Agenţei pentru Calitatea şi Marketingul Produselor Agroalimentare. Instituţia, care se doreşte înfiinţată, va avea următoarele atribuţii: „elaborează, implementează şi promovează strategia naţională pentru produsele agroalimentare de calitate, elaborează şi implementează programe de marketing pentru produsele agroalimentare de calitate, asigură transferul de informaţii specifice între operatorii economici, asigură consultanţă şi asistenţă tehnică necesară producătorilor de produse agroalimentare de calitate, autorizează importul produselor ecologice din terţe ţări în UE”, prevede proiectul de lege.
„Obiectivul principal al agenţiei este acela de a creşte numărul de sisteme de calitate recunoscute la nivel european pentru produsele agroalimentare româneşti şi de certificare a produselor conform sistemelor de calitate facultative instituire la nivel naţional şi european, în vederea promovării acestora. Prin propunerea legislativă de înfiinţare a Agenţiei pentru Calitatea şi Marketingul Produselor Agroalimentare (ACMPA) se urmăreşte modelul aplicat la nivel european prin delegarea de la DG AGRI a competenţelor de marketing pentru produsele agroalimentare de calitate către CHAFEA (Consumer, Health and Food Executive Agency)”, se arată în expunerea de motive.

Marius Iancu, despre Drumul Expres: „Un proiect atât de necesar pentru județele Dolj și Olt”
Recent, s-au semnat contractele pentru construirea celor două tronsoane ale Drumului Expres Craiova-Slatina-Pitești. (Tronsonul 1 – 17,7 km – se întinde între km 0+000 și km 17+700 și are ca punct de început desprinderea din varianta de ocolire Nord a municipiului Craiova, iar ca punct final limita județelor Dolj cu Olt. Acest tronson traversează teritoriile administrative ale următoarelor localități: Craiova, Ghercești, Pielești și Robănești; Tronsonul 2 – 39,85 km- format din două loturi, – se întinde între km 17+700 și km 57+550 și are ca punct de început limita dintre județele Dolj și Olt, iar ca punct final în apropierea municipiului Slatina, la intersecția cu DN 65B în zona localității Valea Mare. Acesta traversează teritoriile administrative ale urmatoărelor localități: Balș, Bârza, Piatra Olt, Slătioara, Ulmi, Milcov, Slatina și Valea Mare). Pentru deputatul Marius Iancu, acest demers este de felicitat şi îl consideră un proiect necesar celor două judeţe vecine: Olt şi Dolj:
„În localitățile Balş, Bârza, Piatra-Olt, Slatina și Valea Mare vor începe lucrările pentru construirea Drumului Expres Craiova- Slatina- Pitești. Un proiect atât de necesar pentru județele Dolj și Olt și pentru marile companii de aici, o investiție uitată de alte guverne, intră în linie dreaptă acum, în guvernarea PSD.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.