Acasă Actualitate Săptămâna Centenară, la Muzeul Judeţean Olt. Lansări de documentar, album, carte şi...

Săptămâna Centenară, la Muzeul Judeţean Olt. Lansări de documentar, album, carte şi o expoziţie

199

Sala de festivităţi a Muzeului Judeţean Olt a găzduit, în săptămâna în care România modernă împlineşte 100 de ani de la întregire, o serie de evenimente prin care a fost evocat momentul de la 1 decembrie 1918. Marea Unire s-a înfăptuit şi cu aportul Slatinei, prin evenimentele care au avut loc în Slatina şi prin prezenţa unor slătineni la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia. Aurelia Grosu, George Piţulescu, Laurenţiu Guţică şi elevi ai Liceului Teoretic „Nicolae Titulescu”, au desfăşurat activităţi în cadrul instituţiei. De asemenea, Primăria Slatina organizează ceremoniile şi programele artistice de 1 Decembrie, Ziua Naţională a României.

Slatina, pe drumul Marii Uniri
În sala de festivităţi a Muzeului Judeţean Olt a avut loc, luni, 26 noiembrie 2018, lansarea breviarului şi DVD-ului cu documentarul: „Slatina, pe drumul Marii Uniri”, semnat de o echipă frumoasă: Aurelia Grosu, Cristina Botez, Cătălin Vârşă, Remus Ghiurcuta şi Bogdan Cîmpeanu. Filmul documentar este cel de-al doilea material video realizat de istoricul Aurelia Grosu, cu sprijinul Primăriei Slatina. 57 de minute de film documentar, realizat în condiţii de calitate ireproşabile, sunt rodul muncii unei echipe care şi-a dorit ca Slatina să nu treacă, pur şi simplu, pe lângă Centenarul Marii Uniri. Aurelia Grosu nu se află la primul film documentar, anul trecut a prezentat producţia „Vârstele Slatinei”, care a venit în întâmpinarea aniversării a 650 de ani de atestare documentară a Slatinei.

Poveşti pe soclu
Marţi, 27 noiembrie 2018, în aceeaşi locaţie, a avut loc lansarea albumului foto „Iubim Slatina – Poveşti pe soclu”, semnat de George Piţulescu. Alături de autor au fost Alin Dorobanţu, director Ziarul de Olt, Gheorghe Iorga, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Laurenţiu Guţică, director al Muzeului Judeţean Olt – moderator al serii, profesor Ion Pătraşcu, prof. Ion Tîlvănoiu, director „Memoria Oltului şi Romanaţilor” şi Paulian Buicescu, poet. De asemenea, au mai luat cuvântul şi istoricul Aurelia Grosu, profesorul Doina Leulescu, prof. Victor Constantin şi Marian Malciu. Album fotografic, cu caracter monografic, ce are ca tematică monumentele, statuile, busturile şi alte sculpturi aflate în municipiul Slatina, are 100 de pagni, cu coperte cartonate, în tiraj de 100 de bucăţi. Tipărirea lui a avut loc la editura Hoffman, din Scorniceşti. Evenimentul a fost presărat şi de momente muzicale şi de poezie patriotică, dedicată Centenarului.
Albumul este structurat pe şase capitole. În cadrul său, diverşi profesori din Slatina au câte o pagină dedicată cuvântului fiecăruia despre temă sau despre album. Primul, cel care deschide seria cuvântărilor, este profesorul Ion Pătraşcu, care îşi intitulează materialul: „Un nou album fotografic semnat de George Piţulescu”.
Ultimul capitol din album este dedicat Centenarului Marii Uniri. Sunt prezentate imagini de la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, precum şi imagini cu Slatina din anul 1918.
Albumul se încheie cu un cuvânt de final al autorului şi cu mulţumiri adresate celor care au contribuit la album.

Istoria orașului Slatina, de la origini până în anul 1947
Laurenţiu Guţică, director al Muzeului Judeţean Olt, a prezentat miercuri, 28 noiembrie 2018, cartea monografică: „Istoria orașului Slatina, de la origini până în anul 1947”.

„Prin această contribuție istoriografică dorim să amintim că în Slatina s-au format elite şi mari caractere ale neamului românesc. Aici s-au şlefuit conştiinţe ce au avut ca orizont moral onoarea şi demnitatea. Spiritul şi sufletul unor asemenea caractere trebuie să ne fie călăuze în articularea prezentului şi viitorului. Un prezent și viitor care trebuie să fie pe măsura moştenirii noastre istorice.
Ansamblul nostru monografic are ca limită cronologică anul 1947, odată cu înlăturarea monarhiei şi proclamarea republicii. Motivul este cât se poate de obiectiv: Slatina în anii construcţiei şi dezvoltării societăţii socialiste (1947-1989) merită să fie subiectul unei monografii speciale. Considerăm că perioada comunistă trebuie analizată sine ira et studio într-o sinteză distinctă. Studierea acestei noi etape din viaţa urbei de pe Olt este deja începută de noi.”, spune autorul în cartea sa.

Fii creativ de Centenar
În holul Muzeului Judeţean Olt, are loc joi, 29 noiembrie, cu începere de la ora 11.30, expoziţia de artă plastică „Fii creativ de Centenar”, cu lucrări realizate de elevii claselor de specialitate ale Liceului Teoretic „Nicolae Titulescu”. Expoziţia evocă imagini stilizate ale Slatinei, şi nu numai, în contextul Centenarului.

Centenarul Marii Uniri, celebrat la Slatina
Primăria Slatina a pregătit o serie de manifestări dedicate Centenarului Marii Uniri de la 1918, pentru ziua de 1 Decembrie 2018: începând cu ora 10.00: depuneri de coroane la statuia domnitorului Cuza, parada militară, şi proiecţie film documentar: Slatina în Centenar, pe parcursul întregii zile.
Eveniemente pe esplanada municipiului Slatina:
ora 11.00 – 13.00 – Spectacol susţinut de Ansamblul Folcloric „Doina Oltului”
ora 13.00 – 13.55 – Recital Dinu Iancu-Sălăjanu, interpret de muzică populară
ora 14.00 – 14.55 – Recital Claudia Ghiţulescu, interpret de muzică populară
ora 15.00 – 15.55 – Concert de muzică etno, dance, susţinut de formaţia Ro-Mania
ora 16.00 – 16.55 – Recital Viorica Macovei, interpretă de muzică populară
ora 17.00 – 17.55 – Moment artistic susţinut de Palatul Copiilor „Adrian Băran”
ora 18.00 – Aprinderea iluminatului festiv în oraș pentru Sărbătorile de Iarnă
ora 18.00 – 19.00 – Recital Paul Surugiu – Fuego.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.