Acasă Actualitate „Slatina, pe drumul Marii Uniri”, un nou documentar semnat de Aurelia Grosu

„Slatina, pe drumul Marii Uniri”, un nou documentar semnat de Aurelia Grosu

149

În sala de festivităţi a Muzeului Judeţean Olt a avut loc, luni, 26 noiembrie 2018, lansarea breviarului şi DVD-ului cu documentarul: „Slatina, pe drumul Marii Uniri”, semnat de o echipă frumoasă: Aurelia Grosu, Cristina Botez, Cătălin Vârşă, Remus Ghiurcuta şi Bogdan Cîmpeanu.
Filmul documentar este cel de-al doilea material video realizat de istoricul Aurelia Grosu, cu sprijinul Primăriei Slatina. 57 de minute de film documentar, realizat în condiţii de calitate ireproşabile, sunt rodul muncii unei echipe care şi-a dorit ca Slatina să nu treacă, pur şi simplu, pe lângă Centenarul Marii Uniri. În urma unei perioade de documentare, sunt scoase la iveală o serie de legături pe care Slatina le are cu Marea Unire, de la Primul Război Mondial până la prezenţa unor slătineni la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia.
Aurelia Grosu nu se află la primul film documentar, anul trecut a prezentat producţia „Vârstele Slatinei”, care a venit în întâmpinarea aniversării a 650 de ani de atestare documentară a Slatinei.
„Este un film care, în 57 de minute, concentrează secole de istorie, iar Slatina a mers pe drumul Marii Uniri laolaltă cu ţara. Prin acest film, noi tocmai asta evidenţiem, prin documente originale, alte mărturii istorice, drumul Slatinei, începând cu acel act simbolic al lui Mihai Viteazul, în jurul căruia s-au adunat toţi patrioţii şi minţile luminate ale acestei ţări. În temerara sa acţiune, el a avut alături oameni de pe aceste locuri. Mai reţinem faptul că, în chiar primul său an de domnie, Mihai Viteazul reface Mănăstirea Brâncoveni, veche ctitorie a lui Neagoe Basarab. Slatina l-a primit pentru o săptămână şi i-a asigurat siguranţa atât a lui Tudor Vladimirescu, cât şi a «oastei norodului». a declarat istoricul Aurelia Grosu.

Prezent la eveniment, viceprimarul Gigi Vîlceleanu a ţinut să o felicite pe Aurelia Grosu pentru aportul său la descoperirea istoriei locale, prin documentarele realizate:
„Din partea mea și a municipalității o felicit pe doamna Aurelia Grosu pentru că este pentru al doilea an în care facem un film deosebit, care va rămâne pentru slătineni, pentru orașul nostru, și tocmai de aceea o să mă ocup personal pentru ca acest film să fie distribuit și văzut de cât mai multă lume”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.