Acasă Politic Marius Iancu: „Legea offshore, un câștig pentru România”

Marius Iancu: „Legea offshore, un câștig pentru România”

49

Deputatul Marius Iancu a participat la şedinţa comisiilor reunite pentru Buget, Administraţie şi Industrii ale Camerei Deputaţilor, acolo unde s-au dezbătut diverse teme printre care şi proiectul privind Legea Offshore pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră.

„Extrem de dezbătută, Legea offshore, care stabilește măsurile pentru implementarea operațiunilor petroliere de exploatare a zacamintelor petroliere din Marea Neagră, a primit aviz favorabil în Comisia de Buget, Finanțe și Bănci a Camerei Deputaților, cu amendamentele grupurilor parlamentare PSD și ALDE.
Proiectul legislativ prevede că titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetrele offshore au obligația ca minimum 50% din livrările anuale să fie prin tranzacții de vânzare pe bursele românesti, iar nerespectarea acestui articol înseamnă o amendă de 10% din cifra de afaceri a companiei din anul în care s-a constatat abaterea. Impozitul asupra veniturilor suplimentare offshore se calculează prin aplicarea unor procente de calcul asupra veniturilor suplimentare obținute din vânzarea gazelor naturale extrase. Impozitul ține seama de preturile de referință stabilite de ANRM pentru calculul redeventei, iar procentul se calculează pe baza unei grile prevăzute în actul normativ. Limita maximă a deducerii investițiilor în segmentul upstream nu poate depăși 30% din totalul impozitului pe veniturile suplimentare offshore. Aceste sume se colectează într-un fond special de finanțare a contractelor în parteneriat public privat pentru extinderea rețelelor de distribuție și transport gaze naturale. Durata concesiunii poate fi până la 30 de ani, cu posibilitatea de prelungire până la 15 ani, daca titularul a realizat programele de lucrări stabilite de ANRM, investiții care includ inclusiv protejarea mediului, respectarea peisagisticii zonei, respectarea regimului plajelor, a vestigiilor arheologice descoperite. Ministerul Energiei va avizeza toate lucrările care se fac. Proiectul de lege va intra în plenul Camerei Deputaților care este for decizional. Exploatarea gazelor din Marea Neagră trebuie să aduca venituri și să contribuie la dezvoltarea acestui domeniu.
Obiectivul PSD a fost ca Legea Offshore sa fie un câștig pentru România.”, spune acesta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.