Acasă Actualitate Dezvoltare Urbană Slatina – proiecte majore pentru urbea de lângă Olt

Dezvoltare Urbană Slatina – proiecte majore pentru urbea de lângă Olt

326

Un oraş modern, cum este Slatina, trece prin schimbări, se transformă şi se adaptează necesităţilor actuale ale locuitorilor, astfel încât să aibă un nivel ridicat de accesibilitate şi un aspect urban plăcut. În toată această transformare, SC Dezvoltare Urbană Slatina are un aport substanţial. Slătinenii au nevoie de o urbe sănătoasă, frumoasă, în ton cu un mediu curat, iar imaginea unui oraş curat şi frumos, iubit de locuitorii săi, ajută la formarea eticii ecologice a rezidenţilor. În acest proces local joacă un rol important societatea înfiinţată de primărie, anul trecut.
SC Dezvoltare Urbană Slatina, societate de utilitate publică, aflată sub autoritatea tutelară a Primăriei municipiului Slatina, care are delegată activitatea de amenajare şi întreţinere a spaţiilor verzi.

Zona statuii lui Cuza, o nouă identitate
Lucrările la zona din jurul statuii lui Alexandru Ioan Cuza au început acum câteva săptămâni şi se încheie până pe 1 decembrie. Acestea presupun amenajarea de alei şi spații verzi, montarea de bănci şi pavaje noi, sistem de iluminat, dar şi o instalație de topire a zăpezii. Primarul Slatinei, Emil Moț, a prezentat proiectul în cadrul unei conferințe de presă.
„Din cauza faptului că s-a degradat, Esplanada va intra în reabilitare. În toamna trecută, am făcut reparaţii, dar s-au degradat alte zone. De fapt, este vorba de o reconstrucţie, despre un nou proiect. Suntem la faza de studiu de fezabilitate, pe care îl avem gata, urmează să scoatem la licitaţie execuţia şi dacă totul merge bine şi nu sunt probleme cu contestaţiile, sperăm ca la începutul anului să dăm ordinul de începere a construcţiei. Este vorba despre o investiţie de aproximativ cinci milioane lei. Noua esplanadă va fi un tot unitar cu parcul. Vreau să punem în valoare Expo Parcul pentru că este cel mai frumos din Slatina şi să facem o trecere lină între Esplanadă şi acest parc, astfel încât toată lumea să se poată bucura de priveliştea superbă”, spunea primarul Slatinei la începutul demarării lucrărilor.

În prezent, lucrările se află într-un stadiu avansat şi se îndreaptă către ultimele activităţi din cadrul reabilitării zonei din jurul statuii lui Cuza din centrul Slatinei.
„În această zonă nu s-au mai efectuat lucrări de modernizare de foarte mult timp. Ce va fi nou şi caracteristic zonei, e că vom derula proiectul pilot cu sistemul de degivrare, fiind singurul loc din oraş unde vom avea un astfel de sistem, deocamdată. Până în momentul de faţă s-a introdus sistemul de irigaţii şi sistemul de iluminat şi mai avem nevoie de umplutură de pământ. În scurt timp, angajaţii DUS se vor apuca de turnat betonul şi aranjat gradenele, pavelele şi aleile. Zona reabilitată va fi de 3600 de metri pătraţi, din care 1000 de metri pătraţi vor reprezenta zona cu sistemul de degivrare. Toate aleile din această zonă vor fi încălzite, va fi mult mai uşor iarna, pentru lucrători şi pentru cetăţeni. Vor fi alei noi, amenajate într-o manieră inedită, s-au modificat şi trotuarele, zona din jurul statuii lui Alexandru Ioan Cuza va arăta altfel decât până acum.”, spune Alexandru Berechet, purtător de cuvânt al firmei DUS.

Părculeţele de la Casa Tineretului, reabilitate
Marţi, 9 octombrie a.c., au început lucrările de reabilitare a Monumentului Eroilor, de la Casa de Cultură a Tineretului, monument aflat în administrarea firmei Dezvoltare Urbană Slatina a municipalităţii. Monumentul inaugurat la 5 iunie 1997 avea nevoie de lucrări de reabilitare, deoarece mai multe plăci de marmură nu mai existau, iar spaţiile libere erau scrijelite de cetăţeni certaţi cu respectul faţă de memoria eroilor români, care au luptat în Cel de-al Doile Război Mondial. În următoarele zile, monumentul va avea o înfăţişare nouă, demnă de onoare. Lucrările au venit în contextul unui proiect de punere în evidenţă a statuilor şi monumentelor din Slatina, care vor şi luminate pe timp de seară. Activităţile de reabilitare a părculeţului din faţa Casei de Cultură a Tineretului se află la final, singurul lucru care mai trebuie făcut este să se monteze pavajele pe aleile din jurul Monumentului Eroilor. În zilele următoare vor începe lucrările la părculeţul din zona de nord a instituţiei de cultură, acolo unde va fi adusă şi statuia de piatră din faţa Magazinului Oltul.

Zonă de relaxare între blocuri
Dezvoltare Urbană Slatina a amenajat, recent, părculeţul din faţa Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, zonă ce aparţine de strada Trandafirilor. Lucrările s-au derulat destul de repede şi s-au amenajat alei, au fost amplasate bănci, coşuri de gunoi, suprafeţe cu gazon, dar şi ronduri cu flori.
„Vom monta şi un sistem de irigaţii şi vom reamenaja spaţiile verzi. De asemenea, va fi refăcută statuia lui Carol I, iar aceasta va fi şi iluminată. Am decis să amenajăm acest părculeţ care să aibă şi căi de acces pentru că se circula foarte mult pe aleile de lângă blocuri, iar acest lucru îi deranja pe locatarii din zonă”, a spus Berechet.

SC Dezvoltare Urbană Slatina SRL are ca domeniu principal de activitate desfășuarea activităţilor ce țin de întreţinere peisagistică a municipiului reședință de județ, iar ca activităţi secundare toate activităţile necesare pentru realizarea obiectului privind întreţinerea, dezvoltarea şi amenajarea parcurilor, a spaţiilor verzi, a locurilor de joacă, a fântânilor arteziene şi pentru dezvoltarea urbană.
Slatina se schimbă, iar realitatea nu o poate contesta nimeni. Modul de administrare al orașului e altul decât a fost până mai ieri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.