Acasă Actualitate DEZVOLTARE URBANĂ SLATINA schimbă imaginea municipiului

DEZVOLTARE URBANĂ SLATINA schimbă imaginea municipiului

428

Primăria municipiului Slatina, prin firma Dezvoltare Urbană Slatina, lucrează la implemetarea unui proiect major de reabilitare și modernizare a zonei centrale a urbei de lângă Olt. Zona din jurul statuii lui Alexandru Ioan Cuza, din faţa Magazinului Oltul, va fi complet schimbată şi modernizată. De asememea, esplanada din centrul Slatinei va intra în reamenajare, iar acest lucru este ultimul lucru din proiectul de modernizare a centrului urbei.

Lucrările la zona din jurul statuii lui Alexandru Ioan Cuza au început recent şi se încheie până pe 1 decembrie. Acestea presupun amenajarea de alei şi spații verzi, montarea de bănci şi pavaje noi, sistem de iluminat, dar şi o instalație de topire a zăpezii. Primarul Slatinei, Emil Moț, a prezentat proiectul în cadrul unei conferințe de presă.
„Din cauza faptului că s-a degradat, Esplanada va intra în reabilitare. În toamna trecută, am făcut reparaţii, dar s-au degradat alte zone. De fapt, este vorba de o reconstrucţie, despre un nou proiect. Suntem la faza de studiu de fezabilitate, pe care îl avem gata, urmează să scoatem la licitaţie execuţia şi dacă totul merge bine şi nu sunt probleme cu contestaţiile, sperăm ca la începutul anului să dăm ordinul de începere a construcţiei. Este vorba despre o investiţie de aproximativ cinci milioane lei. Noua esplanadă va fi un tot unitar cu parcul. Vreau să punem în valoare Expo Parcul pentru că este cel mai frumos din Slatina şi să facem o trecere lină între Esplanadă şi acest parc, astfel încât toată lumea să se poată bucura de priveliştea superbă”, a spus primarul Slatinei.

Esplanada, proiect pentru viitor
Esplanada din centrul Slatinei, dintre Magazinul „Oltul” şi Casa de Cultură a Sindicatelor are nevoie de reparaţii din ce în ce mai des, iar în acest sens, lucrătorii de la Dezvoltare Urbană Slatina, au efectuat reparaţii la platforma din inima urbei. Minicipalitatea a anunţat că studiul de fezabilitate a fost finalizat şi că va demara un proiect de modernizare a esplanadei, care va fi realizat din fonduri de la bugetul local, cheltuielile ajungând la suma de cinci milioane de lei. Esplanada este un lucru necesar, pentru că aproape toți cetățenii Slatinei se plimbă și se relaxează pe această platformă din centrul civic. Până la reamenajarea esplanadei, în această perioadă se realizează reparații, pentru ca această vară ea să poată fi funcţională pentru public. Plăcile plăcile care se mişcau au fost scoase şi lipite la loc, iar cele care s-au spart au fost înlocuite. Însă nu este de ajuns. Primăria nu va mai dori să facă aceste demersuri, ci va implementa proiectul care va reda esplanadei o strălucire aparte şi demnă pentru un oraş european.

„Obiectivele preconizate a fi atinse prin realizarea investiţiei publice:
Calitatea spaţiilor verzi urbane este implicată în calitatea mediului urban prin efectele sale pozitive în planurile spaţio-funcţional, estetico-ambiental, ecologic şi implicit în calitatea vieţii.
Se observă o serie de neajunsuri pentru care zona verde să funcționeze ca element de atracție în zona, astfel :
– Neîntreţinerea materialului dendrologic existent;
– Lipsa plantației cu material dendrologic de calitate și a celui floral;
Lucrările ce vor fi proiectate nu au efecte negative suplimentare față de situația existența asupra solului, drenajului, microclimatului, apelor de suprafață sau din punct de vedere al zgomotului și peisajului și de asemenea nu sunt afectate obiective de interes cultural sau istoric.
Pentru îmbunătățirea calitativă a amplasamentului din punct de vedere funcțional, urbanistic, constructiv și estetic se propun următoarele lucrări:
– igienizarea amplasamentului prin dezafectarea dotărilor nefuncționale precum și elaborarea unei soluții care să cuprindă liniile mari ale compoziției (axe, centre compoziționale și scheme de circulație);
– redesenarea zonei verzi și trasarea de alei pietonale;
– toaletarea vegetației existente; unii arbori sunt dezvoltați frumos;
– reamenajarea spațiilor verzi;
– plantarea de vegetație cu talie joasă, medie și înalta, rezistentă la noxe și secetă;
Lucrările propuse în plan orizontal sunt următoarele:
– Pe tringhiul rezultat din intersecția diagonalei propuse și a axei Nord-Est marcată de frontul construit se vor monta plăci (pavele) de beton normal vibropresat de culoare gri deschis cu dimensiunile de 600x800x80mm și 800x800x80mm intersectate la fiecare trei rânduri cu plăci gri din beton prefabricat cu dimensiunile de 600x300x50 mm.
– Pe partea de diagonală și zona din dreptul frontului de blocuri se va monta un dalaj tip piatră cubică cu dimensiunile de 100x100x60mm. Acest tip de pavaj este conceput pentru a rezista și la trafic greu ocazional carosabil.
– Între cele două tipuri de pavaj – dalele gri deschis și cele gri 600x300x50mm vor fi montate benzi de tip L.E.D încastrat în paviment cu LED 5,3W, temperatură 3000k și finisaj aluminiu IP 67.
– Propunerea unui mobilier stradal prin amplasarea unor bănci de tip insulă sub zona de pergolă, a unor bănci rectangulare realizate din suporți de mozaic montate pe zona de pavaj din dală cubică. Coșurile de gunoi sunt metalice cu tratament anticoroziv, corpurile de iluminat sunt metalice montate pe stâlpi metalici H=8.00m, lumină tip LED 36.6W, 3000K, 4740lm, dimensiuni 255x60x440mm, finisaj grafit, IP 65.
Lucrările propuse în plan vertical sunt următoarele:
– Propunerea unor gradene ce vor face legătura de la cota Esplanadei (0.00) la cota parcului 2.40 – 2.50 m. Pământul aferent gradenelor va fi susținut de grinzi din beton de 40x70cm. Cotele de nivel sunt preluate prin intermediul gradenelor, acestea fiind 6 la număr având o înălțime de 40 cm fiecare.
– S-au propus două rampe de acces pentru persoane cu dizabilități în zona de Vest și cea de Sud.
– Propunerea unei fântâni ce va avea un diametru de 6m cu 4 grupuri sfert de cerc, duze laminate, distribuitoare și pompe.
– S-au păstrat toți arborii de pe Nord-Est, aceștia făcând parte din caracterul Esplanadei.
– Propunerea unei pergole metalice cu H = 4.50 m.
– Propunerea unui sistem de iluminat tip „ghirlandă” echipat cu sursă LED, tip de protecție IP65, montaj suspendat la H = 4m.
Vor fi detaliate soluțiile adoptate pentru proiectarea din punct de vedere al arhitecturii, structurii, instalațiilor sanitare, irigat, electrice, instalații degivrare, spații verzi, peisagistică și amplasarea de mobilier urban .”, se arată în proiectul de hotărâre al Consiliului Local Slatina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.