Acasă Actualitate Unde merg copiii Oltului la școală…

Unde merg copiii Oltului la școală…

175
      Încă un an școlar care începe ca cel trecut. Doamnele învățătoare, probabil, și-au făcut grupele de meditații. La clasele primare, merge cu 30 de lei ora. La două ore… o reducere de 10 lei. Fără factură, fără chitanță… Cei din grupele de acasă primesc, bonus, o atenție suplimentară la clasă. La gimnaziu și liceu, oferta e diversificată: română, matematică, fizică, chimie, engleză pentru toată lumea. Prețurile sunt cam la fel: tot fără factură, tot fără chitanță…
Emoția începutului de an școlar va fi una falsă. Dascăli din ce în ce mai puțini, profesori cât cuprinde, gata să privească procesul de învățământ prin ochiul negustorului de vite: câți iau în grupa pregătitoare, ce le sugerez cadou pentru toți sfinții din calendarul ortodox, care se suprapun calendarului școlar. Desigur, este o realitate care deranjează, dar pe care o știe toată lumea. Excepțiile, sunt, dar din ce în ce mai puține. Școala e o afacere: cărți suplimentare, culegeri de la sursa care stă la catedră…
În schimb, statul nu se lasă nici el mai prejos, pentru a da o notă de mediocritate începutului de an școlar. Face comisii mixte: Prefectură, Inspectoratul Școlar, Consiliul Județean, Direcția de Sănătate… De verificare al modului de pregătire a unităților de învățământ. Toate vor fi incluse într-un raport. În schimb, avem școli cu fațade, tavane, pereți interiori și acoperișuri.. varză, cu microclimat necorespunzător, cu sistem de canalizare lipsă, fără garduri. Bonus: wc-ul din fundul curții.
Mai mult, de la București, după ultimul CEX al PSD, s-a promis canalul București-Dunăre. Ca să vadă poporul ce gândește conducătorul.
În cifre, dacă ne bazăm pe o comunicare făcută de Direcția de Sănătate Publică Olt, avem 512 unități de învățământ, dintre care 363 au autorizație sanitară de funcționare, iar neautorizate 149. Trei școli, cei în drept, nici n-au mai solicitat documentul. Ce atâta grijă…(!)
În comunicat, DSP-ul zice că… e de bine. Că le crește numărul unităților fără autorizație sanitară de funcționare, de la an la an. Dar, cică, există un program național de dezvoltare care o să facă minuni. Anul ăsta, nu!
În schimb, tot la început de școală, multe unități de învățământ sunt cutii de chibrituri. Acolo unde, Doamne ferește(!), pot arde copiii Oltului.
ISU Olt, prin sublocotenentul Alin Băsășteanu, purtator de cuvânt al instituției ne spune că: „La nivelul județului Olt, din datele centralizate de inspecția de prevenire, funcționează 417 unități publice de învățământ și patru unități private, care însumează 529 de construcții. Din totalul unităților de învățământ, 19 entități juridice, care însumează 27 de clădiri, au obținut autorizația de securitate la incendiu, iar pentru 72 de entități juridice, care însumează 106 construcții, este necesară obținerea avizului sau autorizației de securitate la incendiu.
Conform legislației în vigoare, sancțiunile contravenționale pentru obiectivele care funcționează fără obținerea avizului sau autorizației de securitate la incendiu, pornesc de la 5.000 de lei și pot ajunge până la 50.000 de lei”.
Totuși, povestea de la final, cea cu amenzile, este mai mult o glumă. Doar nu vor fi amendați primarii care tocmai au venit obosiți de la cursuri intensive, derulate la mare. La Costinești, Neptun sau Mamaia…
Așadar, iată cam ce înseamnă școala Oltului în toamna începutului de septembrie din anul centenarului…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.