Acasă Administrație Curtișoara 2018. Când promisiunile devin certitudini!

Curtișoara 2018. Când promisiunile devin certitudini!

2964
E vechi păcatul în administrația locală din România. În fiecare campanie electorală, candidații sub imperiul lipsei de sancțiune promit câte-n lună, câte-n stele. Uneori, se umplu de ridicol. Alte ori, deschid gura chiar dacă știu că nu îi crede nimeni. Puțini sunt cei capabili să delimiteze demagogia de ceea ce înseamnă distanța corectă dintre vorbă și faptă.

În 2016, în competiția pentru Primăria Curtișoara intra Gheorghe Gănescu. Un om al locului, care în decursul timpului arătase ce înseamnă să fii gospodar la tine acasă, criteriu esențial în alte timpuri, atunci când se alegea primarul unei obști, cel mai gospodar dintre toți gospodarii.
Nu e un om complicat. Nu găsește scuze dincolo de rațiune. Știe că oamenii vor să vadă ceva schimbat în fiecare zi. Altfel, degeaba te afli acolo, altfel nu se cuvine să vii la primărie doar pentru cafeaua de dimineață și dulcea așteptare a zilei de salariu.
Gică de la Curtișoara a venit în fața oamenilor din Dobrotinet, Linia din Vale, Pietrișu, Proaspeți, Raițiu și satul Curtișoara cu o platformă rațională, așezată pe nevoile comunității. Iar după trecerea a mai bine de doi ani din exercițiul primului mandat, reporterul de serviciu, exact cel care îl susținuse pe actualul primar de la Curtișoara în campania din 2016, a mers la locul faptei. Să vadă dacă….

Aceeași primărie, care astăzi arată altfel
La începuturi, sediul Primăriei comunei Curtișoara s-a vrut a fi o construcție avangardistă. Ori proiectantul a uitat ceva, ori constructorul a realizat un alt plan de lucru. Multă vreme, rezultatele s-au văzut de oamenii din comună, dar și de cei aflați în trecere pe acolo.
Renovarea făcută acum câteva luni redă o altă dimensiune unei clădiri unde, pe lângă schimbarea acoperișului, s-a executat o supraînălțare, o magazie anexă, o anvelopare, un pachet termic, dar și o igienizare necesară. Vorbim astăzi de un parc în fața sediului, dotat exact cu ceea ce trebuie: verdeață cât cuprinde, dar și un sistem autonom de irigare. Și se întâmplă asta pentru că cetățeanul din Curtișoara are dreptul la o relație corectă cu administrația locală, iar, până la urmă, edificiul local este cartea de vizită pe care o are o localitate. La Curtișoara s-a făcut, cu bani puțini, cu sume atrase din bugetul local, iar lucrul bine făcut îl vede toată lumea…

Locuri de muncă, garantate la Curtișoara!
Puțini l-au crezut pe Gheorghe Gănescu, atunci când, în 2016, vorbea de un investitor local pe care îl va atrage în Curtișoara, pentru a crea aici sustenabilitate economică și locuri de muncă. O promisiune făcută de obicei, dar pe care mare parte din autori, chiar aleși primari, uită să o pună în practică.
La Curtișoara, astăzi, la puțin peste doi ani de la începutul mandatului lui Gheorghe Gănescu, compania MECHROM a deschis o fabrică ce produce componente pentru bicicletele de mare performanță, folosite în competițiile de renume european și mondial.
150 de locuri de muncă în prezent. Iar jumătate din oameni sunt din zona Curtișoara. Un partener economic corect în relația cu omul care lucrează aici, dar și cu autoritatea locală, căreia îi livrează, la timp, impozitele și taxele legal cuvenite.
Și, uite așa, astăzi, la Curtișoara, cine ar fi crezut, vin să lucreze chiar și oameni de la Slatina… A crezut, însă, cineva: Gheorghe Gănescu, primarul de astăzi al comunei.

Canalizarea din Curtișoara, o certitudine
Chiar și în faza studiilor precursoare proiectării, puțini credeau că la Curtișoara se va realiza o rețea de canalizare. Astăzi, investiția este o certitudine: pentru 600 de gospodării, iar lucrările sunt în grafic. O investiție scumpă, făcută prin stăruința unui primar care înțelege că cei aproape 13 kilometri de rețea înseamnă curățenie, igienă și respect față de mediul înconjurător.
Proiectul canalizării îl văd astăzi locuitorii din comuna Curtișoara, cei finalmente beneficiari ai investiției în valoare de peste 32 miliarde lei vechi.
Practic, rețeaua de canalizare completează rețeaua de apă, iar astăzi, aceste elemente ale infrastructurii, atât de necesare, devin un pachet de servicii integrate, destinat locuitorilor din comuna Curtișoara.

Asfaltarea comunei, un proiect care prinde contur
Deși în ultima vreme s-au mai făcut diverse lucrări de asfaltare, în perioada următoare, la Curtișoara, va intra în lucru un drum de aproximativ 500 de metri, ce face legătura între drumul județean și satul Raițu. Acestei lucrări i se adaugă reparații importante la un alt drum important din localitate. Proiectul primarului Gănescu este o comună Curtișoara unde toate drumurile să fie modernizate prin asfaltare. O lucrare ambițioasă, dar așezată pe o promisiune de luat în seamă, și nu atât de îndepărtată…

Școala poate să înceapă la Curtișoara!
Anul școlar 2018-2019 începe cu un examen reușit la școala din Curtișoara. Cel trecut de autoritățile locale, atunci când vorbim de eforturile făcute pentru ca unitățile de învățământ să arate corespunzător, atractiv, pentru cei care învață aici.
Peste 200 de elevi sunt întâmpinați cu săli curate, dotate cu cele necesare, și mai mult, aprovizionarea cu material lemnos pentru sezonul rece a fost deja făcută. În plus, într-un timp scurt, se va începe investiția și la gardul de împrejmuire a școlii și dispensarului comunal, clădiri recent reabilitate și modernizate pentru a oferi confort și siguranță celor ce activează aici, dar și celor veniți cu diverse…

În sfârșit: sală de sport la Curtișoara!
După atâția ani în care orele de sport s-au făcut în săli de clasă, printre bănci, în condiții improprii, școala din Curtișoara se pregătește să aibă sală de sport. Primarul susține acest proiect și îl așează în zona celor mai importante investiții destinate copiilor din totdeauna din această comună.
„Așa cum promiteam, nu am uitat nici de sala de sport promisă tinerilor din comuna Curtișoara. Prin urmare, astăzi ne aflăm în faze de achiziție publică prin SEAP, urmând ca după atâția ani de zile în care și-au desfășurat activitatea în cele mai grele condiții, elevii noștri să beneficieze de o sală de sport amenajată în curtea școlii din Curtișoara”, spune primarul Gheorghe Gănescu.

Un cămin cultural căruia i-a venit rândul…
O construcție veche, realizată în perioada colectivizării culturale din timpul comunismului, Căminul Cultural din Curtișoara avea nevoie, de multă vreme, de o reparație capitală. Una care să includă un proiect general. Se întâmplă asta acum, în mandatul lui Gheorghe Gănescu, primar la Curtișoara. Iar după, căminul cultural de aici va arăta altfel, așa cum îl vor locuitorii comunei:
„Pe AFIR avem în stadiul de proiectare și execuție lucările pentru reabilitarea și modernizarea fostului Cămin Cultural din localitate. Acoperiș, podea, instalație electrică, ziduri, geamuri și dotările necesare”.

Inundațiile de la Proaspeți vor deveni o amintire!
O vară extrem de secetoasă, anunțată în iarnă, a fost, în fapt, una extrem de ploioasă. Iar la Curtișoara, în zona Proaspeți, când sunt acumulări mari de apă, sunt probleme la gospodăriile oamenilor de acolo.
De fiecare dată, s-au propus soluții, dar până acum… De data aceasta, primarul de la Curtișoara, Gheorghe Gănescu, are un plan concret de măsuri: „În perioada în care au fost acele probleme cu inundațiile din satul Proaspeți vă pot spune că am colaborat foarte bine atât cu prefectul județului Olt, domnul Silviu Neacșu, cât și cu reprezentanții ISU, primind ajutoare din Olt, Scornicești, Dolj, Vâlcea, Caracal… Pe de altă parte, pentru ca astfel de lucruri să nu se mai întâmple, în perioada următoare avem un proiect de «Extinderea amenajării CES Strehareț, pentru prevenirea inundațiilor și eliminarea excesului de umiditate în zona Curtișoara, județul Olt». Mai exact, se va lucra la un canal foarte mare, cu o deschidere de aproximativ 10 metri, care va prelua apele și le va duce până pe râul Olt. Este necesar și foarte urgent să facem lucrul acesta! Prin urmare, eu am convingerea că în două-trei săptămâni vom fi gata…”.

Prin PNDL, AFIR și GAL, proiecte majore pentru comuna Curtișoara
Bugetul local este insuficient atunci când îți propui lucruri mari, realizabile într-un termen decent pentru comunitate. În consecință, la Curtișoara, atât prin AFIR (Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale), prin PNDL (Programul Național de Dezvoltare Locală) și GAL (Grupul de Acțiune Locală) sunt proiecte în derulare..
Spre exemplu, prin GAL, un iluminat public de calitate, cu 600 lămpi de tip LED, va realiza, printre altele, o economie substanțială la bugetul local, în ceea ce privește factura la electricitate.
În plus, PNDL susține, la Curtișoara, un proiect major: «Înființare rețea publică de apă uzată și stație de epurare», licitația a fost câștigată, urmând a se începe efectiv lucrarea.

Se joacă fotbal la Curtișoara!
Echipa locală, ACS Oltul Curtișoara este înscrisă în Liga a IV-a și beneficiază de condiții foarte bune: echipament, vestiare, teren, tribune – nou înființate, pentru cei ce vin să vadă aici un altfel de fotbal, jucat mai mult cu sufletul, decât cu mize financiare cum se practică în așa-zisul fotbal mare.

Ansamblul „Flori de Măr” încântă România
Continuarea tradițiilor locale ar trebui să devină o obligație pentru autoritățile locale. Până să se întâmple asta, eforturile primarului Gănescu de la Curtișoara merg și în susținerea Ansamblului Local „Flori de Măr”. Pe lângă numeroasele premii câștigate până acum, de dată recentă este cel obținut la Festivalul Național de Folclor pentru Copii și Tineri Interpreți al Cântecului și Dansului Popular Național „Dobroge, vatră de folclor”, aflat la ediția cu numărul XII, organizat de către Asociația Culturală a Coregrafilor, Scenografilor, Artiștilor Liber Profesioniști și Amatori din Constanța.

Ziua Comunei Curtișoara, un proiect care merge mai departe!
Anul acesta, Ziua Comunei Curtișoara, definită sub egida „Flori de Nuc”, va ajunge la ediția a XIX-a. Evenimentul va avea loc pe 7 octombrie, când se vor serba 529 de ani de la prima atestare documentară a localității Curtișoara.
Pe lângă un concurs tradițional de cai, un meci de fotbal, administrația locală condusă de primarul Gheorghe Gănescu va recompensa și cuplurile ajunse la 50 de ani de căsnicie. Invitați de seamă din muzica populară locală, dar și națională vor urca pe scena special amenajată în Grădina de Vară – La umbra nucului bătrân, din centrul comunei Curtișoara…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.