Acasă Actualitate De Sfânta Maria, aluminiștii sărbătoresc Ziua Metalurgistului

De Sfânta Maria, aluminiștii sărbătoresc Ziua Metalurgistului

726

Peste puțin timp, pe 15 august, făuritorii „aurului alb”, aluminiștii slătineni, vor sărbători, conform tradiției, „Ziua Metalurgistului”. Despre istoric vă invităm să citiți în rândurile de mai jos:

Metalurgistul potrivit dicționarului limbii române – este persoana calificată în prelucrarea industrială a metalelor. Sigur, omul a extras minereuri și a prelucrat metalul încă din cele mai vechi timpuri, dar putem vorbi de metalurgie în adevăratul sens al cuvântului de abia când aceasta s-a realizat pe scară largă, în unități de producție care depășeau nivelul micilor ateliere meșteșugărești.

În România Ziua Metalurgistului a fost instituită în anul 1971, prin Decretul Consiliului de Stat nr. 360, având ca expunere de motive rolul important pe care metalurgia îl avea în economia națională și faptul că această sărbătoare poate fi un bun prilej pentru evidențierea rezultatelor și pentru stimularea obținerii de noi performanțe. Conform Decretului, Ziua Metalurgistului urma a se sărbători în toate întreprinderile metalurgice din țară, în fiecare an, în cea de a treia duminică a lunii septembrie.
Un an mai târziu, în 1972, cu prilejului Zilei Metalurgistului, prin Decret al Consiliului de Stat au fost conferite ordine și medalii unor angajați din domeniul metalurgic care s-au remarcat prin profesionalismul și activitatea lor. Printre aceștia regăsim pe aluminiștii Ion Barad, Vasile Bădin, Constantin Bucur, Constantin Cerbureanu, Constantin Popa, Marin Rusu, Petru Sechel, Victor Jelinschi.

Începuturile industriei metalurgice la Slatina se regăsesc în vara anului 1965 când a fost pusă în funcțiune Uzina de Aluminiu, iar în anii care au urmat au fost date în folosință Uzina de Prelucrarea Aluminiului, Fabrica de Produse Carbonoase și Întreprinderea de Țevi.
Astfel în scurt timp micul târg de pe malul stâng al Oltului, cu o economie preponderant agrară, a devenit un puternic centru industrial, axat în principal pe metalurgia neferoasă. După anul 1981, Întreprinderea de Aluminiu nu a mai sărbătorit o perioadă Ziua Metalurgistului deoarece din rațiuni politice a fost trecută la Ministerul Industriei Chimice.
După anul 1990 sindicatele și patronatele din grupul de unități din metalurgia neferoasă au hotărât cu ocazia negocierii primului contract colectiv de muncă la nivel de grup ca Ziua Metalurgistului să fie pe 15 august, de Sfânta Maria. Unitățile din metalurgia feroasă sărbătoresc aceasta zi pe 8 septembrie.
Din păcate, astăzi, numărul centrelor metalurgice și al celor care sărbătoreau Ziua Metalurgistului a cunoscut o diminuare drastică, în special în subramura metalurgiei neferoase”.

Alum Tulcea, la ceas aniversar
45 de ani s-au împlinit de la punerea în funcţiune a uzinei Alum Tulcea. La evenimentul festiv, organizat joi, 19 iulie a.c., a participat şi directorul general al ALRO Slatina, Gheorghe Dobra, care, pe lângă faptul că a primit o plachetă aniversară „pentru contribuția remarcabilă adusă industriei românești de profil, în cele patru decenii și jumătate de prezență activă în mediul economic tulcean”, a ţinut să spună câteva cuvinte:
„Alegerea acestei zone pentru dezvoltarea unei fabrici de alumină a fost benefică pentru industria românească, una dintre cele mai performante la nivel de Uniunea Europeană. Aducem calde mulțumiri tuturor celor fără de care tot ce s-a realizat nu ar fi fost posibil: angajați actuali și veterani, parteneri de afaceri, reprezentanți ai comunității locale și ai administrației locale și de stat. Și acționarul nostru, după ce ne-am privatizat, provine tot din industrie. Din acest motiv am primit și suportul necesar ca să putem dezvolta tot grupul, să-l integrăm și să ne situăm la un nivel de competitivitate foarte ridicat”.

Aluminiștii de la ALRO sărbătoresc Ziua Metalurgiștilor la puțin timp după împlinirea a 53 de ani de la prima șarjă de aluminiu românesc.
Ne amintim cu toții de anul 2015, când aniversarea a 50 de ani de aluminiu românesc a fost marcată de o serie de evenimente deosebit de relevante pentru trecutul, prezentul și viitorul ALRO, din care se pot desprinde următoarele concluzii:
– Acțiunea „Porți deschise”, prin care peste 3000 de cetățeni au fost oaspeții uzinei demonstrează, dacă mai era cazul, că slătinenii iubesc ALRO, că progresul și creșterea nivelului de bunăstare și civilizație a comunității locale a fost, este și vor fi strâns legate de existența producătorului slătinean de aluminiu;
– Participarea la eveniment a peste 400 de invitați, din care peste 100 de la firme colaboratoare de pe toate continentele lumii, ne-a arătat că ALRO se bucură de un binemeritat prestigiu internațional și este apreciată ca un partener serios de afaceri;
– Modul cum s-au derulat evenimentele aniversare reliefează capacitatea organizatorică a managementului ALRO, toate activitățile desfășurate fiind la nivelul celor mai bune practici la nivel mondial.

Astăzi, la ceas aniversar ALRO se prezintă ca o societate modernă, puternic ancorată pe piața internațională a aluminiului, realizările cele mai relevante fiind următoarele:
• Exportul anual de produse din aluminiu reprezintă 75-80 % din producția totală, în timp ce unele dintre produse au fost si sunt destinate exclusiv exportului;
• Au fost create premisele unor așteptări la un înalt nivel din partea clienților și au fost organizate programe de instruire pentru personal, care au pus accentul pe satisfacerea clientului pe termen lung din punct de vedere al calității produselor;
• Investițiile realizate în perioada 1993-2015 pentru optimizarea mijloacelor de producție prin modernizarea continuă a principalelor sectoare de producție au fost de peste 500 milioane US$, din care investițiile pentru protecția mediului însumează peste 100 Milioane US$;
• A fost diversificată producția prin creșterea gradului de integrare pe verticală și prin mărirea gamei de produse din aluminiu cu valoare adăugată mare;
• ALRO este furnizor pentru industriile aeronautică și auto de aceea investește constant în cele mai noi tehnologii disponibile pentru turnarea și prelucrarea aluminiului;
• A fost întărită și continuată extinderea poziției deținute pe piața internațională de aluminiu;
• Au fost diminuate costurile în toate sectoarele și a fost îmbunătățit raportul preț/calitate pentru a spori competitivitatea ALRO SA;
• Au fost asigurate resursele și sursele vitale prin contracte și parteneriate cu furnizorii pe termen lung;
• ALRO deține autorizația integrată de mediu, valabilă până în anul 2026, fără program de conformare;
• A fost îmbunătățită promovarea imaginii ALRO SA în străinătate ALRO devenind o prezență constantă în topul anual al primelor 10 firme din România, recunoscută ca atare prin premiile și distincțiile acordate de diverse organisme ale statului, precum și de asociații profesionale de specialitate.
• ALRO are angajați, bine pregătiți profesional care pot face față cu succes în orice uzină de aluminiu performantă din lume.

LA MULȚI ANI, ALRO! LA MULȚI ANI, ALUMINIȘTI!

ZIARUL DE OLT și LINIA ÎNTÂI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.