Acasă Editorial Într-o seară. Vâlcov, la Antena3!

Într-o seară. Vâlcov, la Antena3!

452

Ciudat destin. Cred că cineva poate să obțină un premiu pentru literatură sau cinematografie, dacă ar lua drept scenariu viața publică a lui Darius Vâlcov. De la un fel de Ionuț Comănescu (un liberal entuziast de la Slatina, deocamdată fără telecomandă), de care râdea toată lumea prin 2002, la primarul de succes, votat și de opoziție, până la ministrul Finanțelor, care a revoluționat un sistem anchilozat. Dacă mai punem în cuprins și reținerea și arestarea sa de către DNA, garantat, succes…

Autor al programului de guvernare, cel cu care a câștigat PSD-ul alegerile, iar Dragnea toată puterea, document pe care l-a realizat singur, fără interpuși, consilier de stat într-un guvern unde îndeplinește, de iure, atribuțiile primului ministru, condamnat la fond la opt ani de închisoare, după o absență de mai bine de doi ani în spațiul public, luni seara, într-o emisiune aranjată (deși nu avea neapărat nevoie de acest lucru) la Gâdea de la canalul de propagandă – Antena3, Darius Vâlcov a ieșit, din nou, în lumina reflectoarelor.
O ieșire surprinzătoare, venită în contextul inflamării spiritelor pe seama unei marți cu incandescență la ședința de guvern, acolo unde se vorbește de reluarea fazei cu Ordonanța 13. Din alt unghi, cu alți oameni…
Am văzut un Darius Vâlcov trecut, apăsat de problemele personale, complet matur, rațional și demagog, cum și alții ar trebui să fie, dar nu au în sânge și nici în genă acest lucru. Chit că a beneficiat de mingi săltate, de pase venite de la moderator (nu s-a inventat asta la A3, și nici nu se termină acolo), omul din umbra actualului guvern, cel la ușa căruia se spune că bate sfioasă și profesoara de lucru manual de la Videle, a arătat că știe. Să vorbească și să convingă, așa cum a făcut-o din totdeaua, chiar dacă substanța efectivă a lipsit din esența multor argumente.
Cu toată considerația acordată unui consilier de stat, ieftinirea gazelor cu 20%, urmare a unor politici publice, se poate întâmpla numai dacă produsul se scumpește cu 40% de către distribuitori, iar aceștia reduc ulterior valoarea cu jumătate (sic!). Să invoci un naționalism cu accente legionare (cred că nu și-a dat seama de această conotație) într-o țară unde fără Uniunea Europeană eram astăzi plantație de coji de semințe de floarea soarelui, este un joc periculos, pe care cel ce l-a făcut l-a înțeles perfect. Să atingi în discurs o creștere economică de 24%, în condițiile în care cifra e doar statistică și nu constantă în viața românului, e tot o impecabilă găselniță de comunicare.
Altfel, românului captiv de la televizor, într-o seară în care concurența media nu avea alternativă, Vâlcov a vorbit sustenabil despre Fondul Național de Investiții (o variantă asemănătoare din punct de vedere administrativ, cu structurile fostelor IAS-uri – sic!), despre autostrăzi, atât de apăsat încât ai fi crezut că după emisiune, la o oră, două, sunt toate proiectele gata, iar românii sunt invitați să-și toace cauciucurile și să consume benzina pe drumuri noi ce leagă cetățenii de aici cu cei de colo…
Melancolic, căci nici nu trebuia să lipsească acest moment, Darius Vâlcov a invocat și „momentul zero” al unei amnistii fiscale și penale, dacă tot e să fie. Ciudat! N-a fost râsul lui, atunci când i-a spus lui Gâdea bancul cu doi morți din cimitir, pe care îi deranja el când era primar, dimineața, pe la 4:00, când ascundea tablouri, iar răposații se speriau crezând că e Dragnea care-i cheamă să voteze la Referendum. Interesant, aici, e că nici moderatorul nu a zâmbit.
O singură observație, din provincie, de la Slatina: emisiunea a fost prea lungă, iar misterul rămâne, legat de ce are în cap, de aici încolo, Darius Vâlcov, din punt de vedere al activității sale, raportată la spațiul public. Ca în piesa lui Pittiș: „Sfârșitul nu e aici”!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.