Acasă Cultură Şcoala Populară de Arte şi Meserii Slatina. „Tineri din România”, pentru Centenarul...

Şcoala Populară de Arte şi Meserii Slatina. „Tineri din România”, pentru Centenarul Marii Uniri

254

Centenarul Marii Uniri este, fără doar şi poate, un recurs la uniune, la românism şi la memoria evenimentelor care au dus la formarea României Mari, fără a-i uita pe eroii neamului. Acest an este un moment de reflecţie asupra trecutului şi de viziuni pentru ce va urma. Prin păstrarea tradiţiilor, obiceiurilor, a dansului popular şi portului popular putem merge înainte. Tinerii asigură continuitatea. De aceea, Şcoala Populară de Arte şi Meserii Slatina pregăteşte tineri, îi învaţă şi le oferă oportunităţi de afirmare.
Tinerii cursanţi sau absolvenţi ai şcolii sunt cunoscuţi încă din timpul anilor de curs, datorită spectacolelor cu public larg organizate de conducerea instituţiei. Ba, mai mult, Şcoala Populară de Arte şi Meserii Slatina este organizatarea celui mai cunoscut festival naţional dedicat şcolilor populare de arte. Despre această instituţie de cultură şi educare în spirit cultural sunt multe lucruri bune de spus, dar evenimentul de pe esplanadă este doar despre tineri, muzică, dans şi Centenarul României. Toate împreună au dus la unul dintre cele mai frumoase spectacole de pe esplanadă. (George PIŢULESCU)

Tineri pentru Centenar!
Joi, 5 iulie 2018, pe esplanada din centrul Slatinei, timp de patru ore, a avut loc un spectacol dedicat tinereţii şi Centenarului Marii Uniri. Şcoala Populară de Arte şi Meserii, instituţie condusă de Viorel Pintea, a oferit, spectatorilor strânşi într-un număr foarte mare, un spectacol plin de culoare şi muzică. De la balet clasic la dans contemporan, de la dans poplar la muzică uşoară. Partenerii Şcolii Populare de Arte şi Meserii Slatina, în realizarea acestui spectacol, au fost Consiliul Județean Olt, Primăria Slatina, Primăria Morunglav, Primăria Piatra Olt, Primăria Potcoava, Școala Populară de Arte și Meserii Slatina și Palatul Copiilor „Adrian Băran”.

Un proiect pentru promovarea românismului
Proiectul „Tineri din România” face parte dintr-o serie de acţiuni întreprinse de Școala Populară de Arte și Meserii Slatina, menite să celebreze Centenarul Marii uniri.
Instituţia a mai organizat, anul acesta, pe 13 aprilie 2018, un spectacol de excepţie la Centrul Cultural „Eugen Ionescu” din Slatina. Evenimentul „Unitate în diversitate” a beneficiat de un auditoriu numeros, care, timp de trei ore, a admirat un spectacol unic de culoare, muzică, dans şi mult românism.
„Spectacolul a debutat cu balet, dans modern, dans mixt şi, de asemenea, el nu ar fi putut avea loc fără partenerii cu tradiţie în promovarea culturii tradiţionale: Consiliul Judeţean Olt, Primăria municipiului Slatina, Primăria oraşului Potcoava, Primăria comunei Brebeni, Primăria comunei Izvoarele, Primăria comunei Şerbăneşti, Primăria comunei Morunglav, Primăria comunei Iancu Jianu, Grupul de Acţiune Locală Ghimpeţeni, Palatul Copiilor «Adrian Băran» Slatina şi Muzeul Judeţean Olt. După dans popular şi muzică uşoară, pe scenă au urcat şi Taraful de la Iancu Jianu, Grupul Vocal «Vocess Primavaera», Grupul Vocal «Mlădiţele Oltului» şi Taraful de la Morunglav.
Cum spectacolul nu dădea niciun semn să se termine, a venit rândul invitaţilor speciali să ofere momente speciale. Ansamblul de dansuri sârbeşti „Dunav”, din localitatea mehedinţeană Sviniţa, a acceptat invitaţia directorului Şcolii Populare de Arte şi Meserii Slatina, Viorel Pintea, de a fi prezent la Slatina. Coregrafului Tomislav Dopovici a prezentat ansamblul şi numerele din cadrul programului erau însoţite de scurte poveşti ale căror protagonist era bunicul său. Pe scena Centrului Cultural «Eugen Ionescu» din Slatina au urcat elevii Şcolii Populare de Arte şi Meserii Slatina, care au pregătit un program plin de culoare, muzică şi dans, Taraful de la Morunglav, Grupul Vocal „Mlădiţele Oltului” şi invitaţii speciali Ansamblul «Dunav», din Sviniţa, judeţul Mehedinţi.”,consemnat publicaţia noastră la acea vreme.

Suntem datori faţă de România şi românism să perpetuăm obiceiurile şi tradiţiile româneşti şi acest lucru nu se poate întâmpla decât prin sprijinul tinerilor. Tinerilor din România, tinerilor de la Olt, pe care profesorii Şcolii Populare de Arte şi Meserii Slatina îi pregătesc cu profesionalism şi devotament pentru un viitor frumos.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.