Acasă Cultură „Îmi bag…”

„Îmi bag…”

764

     În numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh Amin!
     Dragii mei,

     „Îmi bag…” mâna prin păr, de fiecare dată când văd pe Facebook cum oamenii, creați după Chipul și care trebuie să tindă spre asemănarea cu Dumnezeu, demonstrează zilnic că teoria lui Darwin este adevărată. Multe personaje care au clar, pe barba mea, ca strămoși genetici niște primate, continuă linia aceea a evoluționismului și ne demonstrează zilnic că intelectul uman, în loc să evolueze, stagnează și în cele mai multe cazuri intră în regres.
Un astfel de caz este al unei prezentatoare Tv (sau Radio), de la un post media no-name de prin Tg. Jiu care în timp ce citește prompterul din fața ei cu o știre în care se vorbește despre donațiile pe care Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, le-a făcut Episcopiei, are o reacție care amuză primatele și face oamenii să își bage… mâna în păr.
Domnișoara aceasta, doamnă în toată regula după față, că doar sunt și eu bărbat și am învățat să citesc oamenii pe chip, își introduce ceva, ce sper din suflet că nu are, scurt și fără motiv, în Preafericitul.
Videoclipul are 18 secunde, care, trecute prin bisturiul meu și al oamenilor care l-au văzut, subliniez, al oamenilor nu al primatelor, mă face să vă scriu astăzi, deși aflat în criză de timp cu multe proiecte.
Dumnezeu, prin marea Sa milostivire Îl face pe om frumos și unic în felul său. Mi se pare că machiajul acesta exagerat al unor femei care doresc să „corecteze” spun ele, natura, adică în esență pe Dumnezeu, le transformă direct în mincinoase. Interesant este că minciuna nu este către mine care te sesizez „frumoasă”, ci este cu tine însuți care nu te accepți așa cum ești, nu te bucuri de chipul tău, chip care este o oglindă a sufletului. Asta ca o primă sesizare, pentru că mai este una oarecum amuzantă, anume aceea în care bărbatul adoarme lângă „frumusețea” aceea corectată, ochii lui neavând timp să vadă frumusețea interioară. Dimineața însă, reacția lui disperată ca să îți cheme mai repede un Uber să mergi acasă că ies „Doamne ferește” copiii pe stradă și au un șoc, ar trebui să îți dea de gândit.
Mesajele acelea scrise cu marker-ul prin București: „nu te mai preocupa, ești frumoasă” sintetizează cam tot ce am scris până acum în acest paragraf.
Femeia este frumoasă așa cum o lasă Dumnezeu. Curățenia o face mai frumoasă, nu machiajul, sau mai bine spus nu machiajul exagerat. Experiența mea în televiziune îmi permite să am un punct de vedere în acest sens. Da, se cere acolo puțină „mătură” din aceea pe față, dar este alegerea ta dacă te lași aplicat/aplicată cu puțină, sau cum 6 straturi.
Observația cea mai mare este legată de expresia în sine! Tu, ca femeie, o gingășie a lumii, o frumusețe fără de margini, o luptătoare într-ale iubirii mai mare ca bărbatul, jertfitoare pentru copilul tău, să vorbești într-un așa hal, te dezonorează de toată feminitatea ta și te duce cu mult chiar și sub primatele din care, din păcate o spun, mulți ne dovedesc că au evoluat.
Orice fel de expresie de genul acesta este dezonorantă pentru tine ca femeie și mai ales ca mamă (actuală sau viitoare). Ce educație a celor „7 ani de-acasă” poate să primească un copil de la o femeie care înjură cu atâta naturalețe, mai nou făcută „vedetă” de către Facebook?! Ce așteptări să am eu ca dascăl de la un astfel de copil care provine dintr-un mediu atât de diferit de cel ideal și necesar pentru dezvoltarea lui ca individ al unei societăți?!
       Iar acum legat de cel la care face referire: Oare este conștientă despre cine este vorba? Eu pot să îmi dau cu părerea despre Claudiu și George, prietenii mei de la ziar, pentru că îi cunosc și sunt sigur că se bucură acum că i-am pomenit aici, pentru că îi cunosc și știu cât sunt de capabili și cu cât profesionalism lucrează. Atenție, pot să spun, și uite că am făcut-o, cum sunt ei ca ziariști și îmi permit să spun și cum sunt ca oameni pentru că ne leagă o amiciție de câţiva ani. Ne permitem să vorbim cordial când ne întâlnim și să aruncăm zâmbete. Dar sub nicio formă nu putem să gândim rău unul despre altul, dar să aruncăm și astfel de vorbe.
Sunt absolut convins că repulsia ei nu este asupra omului Daniel care a fost ales prin darul Sfântului Duh conducător al Bisericii Ortodoxe Române, ci a unor cazuri particulare din sânul Bisericii care într-adevăr mi-au provocat și mie repulsii dar sub nicio formă nu mi-au dat dreptul să judec, sau să arunc vorbe urâte, sau să generalizez. Patriarhul este în esență episcop, iar episcopul este urmaș direct al Sfinților Apostoli, iar Apostolii sunt urmașii lui Hristos.
Pumnul de țărână din Tg. Jiu ajunge să își bage ceva ce, repet, sper din suflet că nu are, în toată ierarhia până la Hristos, pentru că nu a reușit să se fardeze ea cum trebuie în ziua respectivă sau mai știu eu ce probleme existențiale are.
Primatele evoluate, de natura aceasta, mereu cred că au dreptate și că totul se învârte în jurul lor. Surpriza este că până și pământul (și tot ce este din pământ) se învârte în jurul soarelui și al Soarelui – Hristos, iar nu invers.
Cv-ul Patriarhului Daniel dacă îți cade pe picior îți amintești toți Sfinții oricât ești de ateu! Dar ca să fie înjurat pentru că face acte de donație către credincioșii unei eparhii pe care o are în păstorire mi se pare mai mult decât dezamăgitor. Sunt sigur că nu este prima înjurătură pe care PF-ul și-o ia fără motiv așa cum fiecare ni le luăm în viață. Dar important este ce lecție ne dau oamenii care oferă înjurăturile și ce lecție dau cei care le primesc. Faptul că nu a existat o reacție din partea PF-ului ne dă posibilitatea să înțelegem subtilitatea blândeții și a iertării, noblețea educației și puterea credinței. Restul? Cred că am disecat suficient!
     Dragii mei,
     Când tu reprezinți ceva pentru cei din jur, în cazul de față vocea care spune știrile, atunci comportamentul tău trebuie să fie unul demn de autoritatea impusă de termenul informare! Dacă ești profesor, atunci atitudinea ta trebuie să fie reprezentativă pentru generațiile care îți trec prin mâna, dacă ești medic atunci faptele mâinilor tale trebuie să emane speranță și vindecare, ș.a.m.d.
Haideți să începem să ne maturizăm ca oameni și să începem să ne comportăm ca atare. Dacă toți oamenii ar auzi cu inima, nu cu urechile esența Evangheliei, a iubirii profunde de Dumnezeu și de aproapele din Sfânta Scriptură, atunci am reuși să evoluăm cu adevărat.
Haideți să nu mai promovăm primate prin toate mediile și cu toate mijlocele, pentru că nu este amuzant deloc, chiar pentru noi, oamenii este dureros.
Mai bine să încercăm a schimba ceva la ei și să le arătăm că a fi om este mult mai ușor decât cred ei. A nu gândi rău față de unii, trebuie să fie o normalitate. A atrage atenția, cu blândețe, celor care greșesc este o necesitate. A zâmbi zilnic pe stradă este o nevoie pentru cei care te văd. A crede, dragilor, este o urgență personală transformată în prioritate. A nu înjura este dovada că ești om și capabil să controlezi pornirile interioare, Altfel, ești doar o primată evoluată, frumos aranjată, care încă mai crezi că totul se învârte în jurul tău și că ceea ce faci tu este atât de important că toți trebuie să te asculte…
Îmi bag… mâinile prin păr și le aduc la rugăciune că vreme este să ne rugăm astăzi și să îi mulțumim lui Dumnezeu că suntem oameni cu defecte, nu primate evoluate.
Amin!

Asist. Univ. Drd.
ALIN BOLBOAȘĂ ȘOFARU

Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.