Acasă Fără categorie Rovana Plumb şi Valentin Popa i-au răspuns senatorului Siminica Mirea

Rovana Plumb şi Valentin Popa i-au răspuns senatorului Siminica Mirea

144

Senatorul Siminica Mirea a adresat o întrebare către ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, referitoare la proiectele pentru prevenirea abandonului şcolar, dar pe lângă răspunsul de la ministerul amintit, aceasta a mai primit răspuns şi de la Ministerul Educaţiei, condus de Valentin Popa.
„România este ţara cu cei mai mulţi elevi din Uniunea Europeană care abandonează şcoala. Doi din zece elevi ajung să renunţe la şcoală. Cei mai mulţi sunt de la ţară şi provin din familii sărace. Toate astea în timp ce în ultimii zece ani s-au investit sute de milioane de euro pentru a combate abandonul şcolar. De curând, Ministerul Fondurilor Europene a lansat un nou proiect împreuna cu Ministerul Educaţiei în valoare de peste 40 de milioane de euro. Este vorba de a face sistemul de educație mult mai atractiv, în sensul de a atrage copiii și de a-i determina să nu părăsească școala, nefiind atrași de partea curriculară, de programul pe care îl au la școală. În cadrul acestui proiect vor participa 55.000 de profesori și vor beneficia elevii din România.. Vor fi 25 de școli pilot, iar acest nou tip de program se va implementa începând cu anul școlar 2018-2019. Avand în vedere informaţiile apărute în presă, am întrebat pe Doamna Ministru, Ministerul Fondurilor Europene, care sunt criteriile pe care le-a avut în vedere pentru selecţionarea şcolilor pilot”, spunea senatorul.

Răspunsul nu a întârziat să vină de la Ministerul Fondurilor Europene, ba chiar a venit şi unul de la Ministerul Educaţiei.
„Vă mulţumesc pentru că v-aţi adresat Ministerului Fondurilor Europene. Mă bucur că avem astfel posibilitatea să vă oferim informaţii despre măsurile noastre de finanţare. Referitor la întrebarea dumneavoastră privind proiectul pentru prevenirea abandonului şcolar, vă informăm că Ministerul Fondurilor Europene a semnat, în data de 14 noiembrie 2017, contractul de finanţare pentru proiectul Curriculum relevant, educaţie deschisă pentru toţi – CRED (POCU/254/6/20, Cod SMIS+: 118327), al cărui beneficiar este Ministerul Educaţiei Naţionale. Valoarea totală a contractului este de 196.586.777,36 lei, din care 165.988.711,25 lei reprezintă finanţare nerambursabilă. Astfel, în calitatea sa de beneficiar, Ministerul Educaţiei Naţionale implementează proiectul. Reamintesc, în context, că Ministerul Fondurilor Europene are rolul de a-l finanţa, o regulă general valabilă pentru toate proiectele care beneficiază de fonduri europene. În ceea ce priveşte procedura de selecţie a şcolilor din zonele vizate, aceasta va fi elaborată de beneficiar, alături de partenerii din proiect, care sunt Inspectoratele Şcolare Judeţene şi Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti. Aceste instituţii vor identifica cele mai defavorizate şcoli şi tipurile de servicii necesare fiecărei unităţi de învaţământ selectate, în funcţie de cauzele care determină absenteismul şi abandonul şcolar. În acelaşi timp, aş dori să vă aduc la cunoştinţă faptul că, fondurile europene au finanţat, prin Programul Operaţional Capital Uman, numeroase inţiative având ca obiectiv combaterea abandonului şcolar. De asemenea, vă aduc la cunoştinţă, stimată doamnă senator, faptul că abandonarea studiilor este o problemă care ne preocupă constant, fie că vorbim despre elevi, fie că ne referim la studenţi. Din acest motiv, Ministerul Fondurilor Europene a lansat, în data de 24 aprilie 2018, două noi apeluri de proiecte, finanţate tot prin Programul Operaţional Capital Uman (POCU), prin care oferim posibilitatea ca studenţii defavorizaţi să beneficieze de burse din fonduri europene”, se arată în răspunsul ofeir de Ministerul Fondurilor Europene. Şi Ministerul Educaţiei, în răspunsul său, face referire la programul „CRED”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.