Acasă Actualitate Substanţe periculoase la Milcov. Garda de Mediu Olt a luat măsuri

Substanţe periculoase la Milcov. Garda de Mediu Olt a luat măsuri

551

În urma sesizării Gărzii de Mediu – Comisariatul Judeţean Olt, de către un cetăţean din localitate, conform căreia s-au găsit abandonate nişte ubstanţe/preparate chimice sub formă de granule de culoare maro şi negru într-un canal de irigaţii situat pe raza satului Ulmi, comuna Milcov, cât şi pe margiunea acestuia. De asemena, s-a mai constatat şi existenţa în canalul de irigaţii a unui butoi metalic ce conţine aceleaşi preparate/substante, cât şi un recipient metalic şi recipente din plastic din care s-au scurs substante de culoare albă (care s-au solidificat) şi substanţe de culoare albastră.

În acest context, Ziarul de Olt a solicitat un punct de vedere al instituţiei amintite. Răspunsul a venit prompt:
„La inspecţia din data de 18.04.2018 nu s-a putut stabili cu certitudine din ce substanţă/preparat se constituie deşeurile abandonate în zona sus menţionată. Recipientele identificate în canalul de irigaţii fiind etichetate cu etichete constând în informaţii cu privire la conţinut care nu erau în limba română.
Întrucât la data inspecţiei din 18.04.2018 nu existau persoane sau indicii care să conducă la identilficarea făptuitorului, Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Olt a solicitat în data de 19.04.2018. sprijinul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Olt, în baza protocolului de colaborare încheiat între GNM şi IGPR.
În data de 20.04.2018, o echipă mixtă de inspecţie compusă din comisari ai Gărzii Naţionale de Mediu şi lucrători ai Biroului Arme, Explozibili, Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Olt au efectuat controale atât în zona canalului de irigaţii din satul Ulmi, com. Milcov. jud. Olt, cât şi la instalaţia de tratare şi eliminare a deşeurilor periculoase/nepericuloase din Slatina. str. Milcov. nr. 4B, jud. Olt aparţinând Xtreme Ecoenergy Group SRL.
Prin controlul la Xtreme Ecoenergy Group SRL s-a constatat că pe acest amplasament există trei butoaie care conţin substanţe/preparate chimice cu aspect asemănător cu deşeurile abandonate în canalul de irigaţii din satul Ulmi. Din înregistrările şi documentele privind evidenţa deşeurilor deţinute de Xtreme Ecoenergy Group SRL reiese faptul că deşeurile tip granule de culoare maro şi negru sunt încadrate ca deşeuri de materiale plastice având codificarea 07 02 13 din HG nr. 856/2002.
Pentru identificarea substanţei/preparatului chimic lucrătorii BAESP – IPJ Olt au prelevat probe atât din deşeurile abandonate în canalul de irigaţii din satul Ulmi. cât şi din incinta Xtreme
Ecoenergy Group SRL. Până în prezent, GNM – CJ Olt nu a fost informată de IPJ Olt – BAHSP cu
privire la rezultatele analizării acestor probe.
Deşi reprezentatul Xtreme Ecoenergy Group SRL a declarat că deşeurile identilicate în canalul de irigaţii din satul Ulmi au fost abandonate fără ştiinţa sa, Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judetean Olt a impus Xtreme Ecoenergy Group SRL să realizeze următoarea măsuri până la sfârşitul zilei de 20.04.2018.

Comisariatul a impus colectarea deşeurilor abandonate şi eliminarea acestora în conformitate cu obligaţiile prevăzute în autorizaţia de mediu. Astfel, Primăria Milcov a informat cu privire la salubrizarea zonei în cauză.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.