Acasă Actualitate Viceprim-ministrul Paul Stănescu a plantat stejari în memoria eroilor români

Viceprim-ministrul Paul Stănescu a plantat stejari în memoria eroilor români

107

Viceprim-ministrul Paul Stănescu, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice, s-a aflat sâmbătă, astăzi, 21 aprilie 2018, alături de mișcărea de voluntariat organizată la Mărășești (județul Vrancea). Acolo au fost plantaţi 335.000 de puieți de stejar. Acţiunea avut loc în contextul Centenarului Marii Uniri şi în memoria eroilor români căzuți la datorie în Primul Război Mondial.

„Am răspuns fără ezitare acestei invitaţii şi este o mare onoare să mă aflu astăzi, aici, la Mărăşeşti, într-un loc încărcat de istorie, reper al jertfei românilor care au luptat în Primul Război Mondial, sub deviza «Pe aici nu se trece!» . Iniţiativa este lăudabilă din mai multe puncte de vedere. În primul rând, din perspectivă istorică: pentru că avem, astfel, ocazia de a onora memoria ostaşilor căzuţi pe câmpurile de luptă în timpul Primului Război Mondial. Le suntem recunoscători acestor eroi pentru sacrificiul și devotamentul de care au dat dovadă, făcând posibil parcursul nostru ulterior, ca naţiune. Proiectul acesta de voluntariat, atât de frumos denumit «RoMândria», început anul trecut şi continuat în anul Centenarului, ne aminteşte că această națiune are forța de a-și împlini marile idealuri, chiar şi în cele mai dificile condiţii. Iar astăzi, idealul de atunci ar trebui transpus într-un efort colectiv la nivelul întregii societăţi româneşti de a fi uniţi în diversitate, deschişi la nou (dar fără a uita şi valorifica trecutul), determinaţi în a progresa şi a lupta pentru binele comun.
În al doilea rând, iniţiativa de constituire a Parcului Memoriei Naționale «Stejarii României – 100 de ani de istorie și demnitate» este deosebit de importantă şi din prisma protejării mediului. Pentru că un mediu sănătos înseamnă oameni sănătoşi, iar consumul responsabil de resurse înseamnă un viitor responsabil pentru generaţiile prezente şi viitoare.
Nu în ultimul rând, acest proiect ne îndeamnă să fim responsabili cu noi şi cu cei din jur şi să lăsăm, în urma noastră, ceva care contează. Un vechi proverb românesc spune: «Omule, să construiești o casă, să plantezi un pom și să faci un copil!». Sunt elemente care ne definesc pe noi, ca popor, care ne ajută să mergem mai departe pe drumul pe care deja ni l-am asumat, cu încredere şi speranţă.
Pentru că avem nevoie de responsabilitate, de integritate, de păstrarea valorilor și de încredere. Iar şansa normalității și a prosperității derivă din respectul față de lege, de muncă, față de instituții, tradiții și educație!
Şi mai avem nevoie de ceva: de mobilizare! Aşa cum văd astăzi, aici, o mobilizare extraordinară a atâtor voluntari care emană forţă, tinereţe şi vigoare, stejarul, la rândul lui, fiind un simbol al protecţiei, al puterii şi durabilităţii!
Îmi doresc ca, peste ani, să ne întâlnim în aceeaşi formulă aici şi să admirăm cum creşte această pădure de stejari! Pentru că, după cum spune un alt proverb românesc, «din stejar, stejar răsare»!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.