Acasă Cultură Şcoala Populară de Arte şi Meserii Slatina – „Unitate în diversitate”, spectacol...

Şcoala Populară de Arte şi Meserii Slatina – „Unitate în diversitate”, spectacol dedicat Centenarului

153

Anul 2018, al Centenarului Marii Uniri, este un moment cu încărcătură aparte, deoarece celebrarea evenimentelor istorice și cinstirea jertfelor și faptelor înaintașilor noștri este o datorie de suflet pe care fiecare dintre noi o avem. La fel de importantă este contribuția noastră la cunoașterea evenimentelor istorice și la transmiterea lor mai departe. Pentru că evenimentul Centenarului este unul aparte, instituțiile de cultură organizează evenimente pentru a conștientiza în rândurile populației, tinerei generații, unicitatea evenimentului. Un exemplu de marcare a Centenarului prin îmbogățirea cunoașterii evenimentului istoric de acum un veac îl constituie inițiativa Şcolii Populare de Arte şi Meserii Slatina de organizare a evenimentului „Unitate în diversitate”.

Şcoala Populară de Arte şi Meserii Slatina a oferit publicului slătinean un spectacol de excepţie la Centrul Cultural „Eugen Ionescu” din Slatina, vineri 13 aprilie 2018, cu începere de la ora 17.00, Pe scena instituţiei culturale au urcat elevii Şcolii Populare de Arte şi Meserii Slatina, care au pregătit un program plin de culoare, muzică şi dans, Taraful de la Morunglav, Grupul Vocal „Mlădiţele Oltului” şi invitaţii speciali Ansamblul „Dunav”, din Sviniţa, judeţul Mehedinţi.

Un spectacol pentru Centenar
Evenimentul, organizat în sala de spectacole a Centrului Cultural „Eugen Ionescu” din municipiul Slatina, a beneficiat de un auditoriu numeros. Spectatorii au admirat, timp de trei ore, un spectacol unic de culoare, muzică, dans şi mult românism.
Spectacolul a debutat cu balet, dans modern, dans mixt şi, de asemenea, el nu ar fi putut avea loc fără partenerii cu tradiţie în promovarea culturii tradiţionale: Consiliul Judeţean Olt, Primăria municipiului Slatina, Primăria oraşului Potcoava, Primăria comunei Brebeni, Primăria comunei Izvoarele, Primăria comunei Şerbăneşti, Primăria comunei Morunglav, Primăria comunei Iancu Jianu, Grupul de Acţiune Locală Ghimpeţeni, Palatul Copiilor „Adrian Băran” Slatina şi Muzeul Judeţean Olt. După dans popular şi muzică uşoară, pe scenă au urcat şi Taraful de la Iancu Jianu, Grupul Vocal „Vocess Primavaera”, Grupul Vocal „Mlădiţele Oltului” şi Taraful de la Morunglav.
Cum spectacolul nu dădea niciun semn să se termine, a venit rândul invitaţilor speciali să ofere momente speciale. Ansamblul de dansuri sârbeşti „Dunav”, din localitatea mehedinţeană Sviniţa, a acceptat invitaţia directorului Şcolii Populare de Arte şi Meserii Slatina, Viorel Pintea, de a fi prezent la Slatina. Coregrafului Tomislav Dopovici a prezentat ansamblul şi numerele din cadrul programului erau însoţite de scurte poveşti ale căror protagonist era bunicul său:
„Mă bucur că am putut pune în scenă, la Slatina, dansurile noastre locale, dar şi dansuri din alte zone. Ne-am simţit foarte bine aici la dumneavoastră şi am urmărit cu atenţie spectacolul ansamblurilor de dansuri din zona Oltului şi pot spune că am rămas plăcut impresionaţi. Sperăm să mai fim invitaţi şi cu alte ocazii”.

„Dunav”, invitaţie pentru luna iunie
Ansamblul „Dunav” a prins viaţă în anul 1967 şi se bucură de un mare succes, reuşind să obţină multe premii importante la diverse concursuri. Este format din 60 de copii, distribuiţi în trei grupuri a câte 20 de persoane. Pe scena pe care s-a desfăşurat spectacolul „Unitate în diversitate”, membrii ansamlului au prezentat dansurile: Vârtejul din zona Kosovo şi Ram–pam–pam şi un dans vechi al locuitorilor din Sviniţa. Ansamblul a participat la festivaluri din Serbia şi Macedonia şi au primit invitaţii pentru Turcia şi Bulgaria, dar şi pentru luna iunie a.c., la Slatina, când Şcoala Populară de Arte şi Meserii Slatina va organiza o continuare a manifestărilor dedicate Centenarului Marii Uniri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.