Acasă Cultură 111 ANI DE LA MARTIE – MAI 1907 în județul Olt –...

111 ANI DE LA MARTIE – MAI 1907 în județul Olt – în documentele timpului –

158
– documentele timpului –
         Județul Olt a fost zguduit de puternice răscoale țărănești, ca urmare a situației grele a țărănimii din ultimele decenii ale secolului al XIX-lea și primul deceniu al secolului al XX-lea. Acestea s-au manifestat încă din 1899, dar au culminat cu marea răscoală a țăranilor din anul 1907.
Focul răscoalelor a cuprins multe localități ale județului, manifestându-se de la incendierea conacelor boierești până la arderea „registrelor de socoteli”.
Răscoalele au fost înăbușite în sânge și amintirea celor uciși va rămâne vie în memoria generațiilor de azi și „mâine”.

210
1899, iunie 19

TELEGRAMĂ
Foarte urgentă
După debarcarea în stația SLATINA… soldații au avut ordin de a împrăștia sătenii care se găsesc pe peronul gării în număr foarte mare… iar soldații au tras focuri în săteni din care au căzut morți…
MIHĂILEANU
Arh. St. București, Colecția N. Ghițescu – i.30

211
1899 iunie

Dar măcelul de la SLATINA?
Oricât de îngrozitor e măcelul tâlhăresc de la SLATINA, oricât de dureros e să vezi atâtea ființe nevinovate căzute sub loviturile de gloanțe și baionete, oricât de mare ți-e jalea de a vedea părinți, văduve și orfani rămași pieritori de foame, totuși, măcelul sălbatic și criminal de la Slatina va avea ca efect sigur că mizerabilii din stăpânire care au ordonat măcelul se vor convinge că nu mai merge ca țărănimea să fie batjocorită și necinstită.
(…)
Deșteptați-vă, cât mai e încă timp, onorabili stăpânitori!
„Lumea Nouă”, iunie 1899

212
1899, iunie 20

Pentru victimele din OLT
În urma măcelului nelegiuit săvârșit la SLATINA, zeci de familii țărănești au rămas fără niciun sprijin. Au fost omorâți părinții, frații, fiii… O mamă chiar a fost împușcată și a fost găsită pe câmp tocmai după trei zile, moartă, cu un prunc încă în viață, la sân.
„Lumea Nouă”, 20 iunie 1899
București 1969, p 745-746

213
1899, iunie 21 – SINAIA

Raportul lui HENRY TROTTER, adresat ministerului de externe britanic, privind tulburările cu caracter socialist din SLATINA.

MY LORD
Regret că trebuie să vă informez în legătură cu o serie de serioase tulburări care au avut loc la SLATINA, în județul OLT, lunea trecută, în care și-au pierdut viața numeroase persoane.
(…)
Numărul răniților nu se știe cu certitudine, dar s-a aflat că unii soldați au fost omorâți cu focuri de revolver, 14 țărani uciși și mulți alții răniți.
Au fost acolo trei batalioane de infanterie și două escadroane de cavalerie. Se spune că țăranii numărau 3-4.000.
Am onoarea să fiu EXCELENȚĂ, cu cel mai înalt respect al EXCELENȚEI VOASTRE, preaumil servitor…
HENRY TROTTER
Arh. St. București, colecția de microfilme Anglia,
190, vol. 130, f. 139
Revista ARHIVELOR nr. 2/1986

217
1907, martie 12 – SLATINA

Telegrama Prefecturii Olt către Ministerul de Interne căruia îi solicită trimiterea la SLATINA a două regimente de infanterie și unul de cavalerie pentru înăbușirea răscoalei.
ZI LIBERĂ
Intrare Nr. 2209
MINISTRU DE INTERNE BUCUREȘTI
Mișcările țărănești din acest județ, luând proporțiuni îngrijorătoare, rog luați măsuri să se trimită urgent la SLATINA 2 regimente de infanterie și 1 regiment de cavalerie. Județul și orașul Slatina sunt în primejdie.
Prefect de OLT (SS)
Nr. 1480
1907 martie 12
Arh. St. Slatina – fond Prefectura Olt
Dosar 10/1907, f. 12

225
1907, martie 15 – DRĂGĂNEȘTI

TELEGRAMĂ a procurorului de OLT, privind desfășurarea răscoalei țărănești în sudul județului
Domnului prefect al județului Olt
Nr. 2435
Prezentată la DRĂGĂNEȘTI 28/3, ora 9.
Comandanții trupelor din Sud, la ordinele noastre, comunică, de aici până la BECIU, liniște. Numai comuna Dudu incendiată. De asemenea linia GRECI, VĂLENI, STOICĂNEȘTI, CRĂCIUNEI, POIANA, MIHĂIEȘTI, neatinse. La COMANI restabilit, anchetat și găsit majoritatea lucrurilor furate. DRĂGĂNEȘTI stă sub măsuri preventive. Astăzi sosește la Slatina un convoi de 80 de arestați.
Rog luați măsuri de încarcerare, toți fiind instigatori … Luați măsuri ca niciun țăran să nu mai pătrundă în SLATINA.
Procuror, MĂLDĂRESCU
REZOLUȚIE
La dosar fiind luate măsuri
Arh. St. SLATINA, fond Prefectura Olt
Dosar 34/1907, f. 184

228
1907, martie 29 – SLATINA

…despre cauzele cercetării profesorului TIBERIU POPESCU, directorul GIMNAZIULUI DE BĂIEȚI SLATINA
…Popescu zicea că se miră că răscoalele din MOLDOVA ale „dătătorilor de pâine” nu s-au produs mai curând. Domnul judecător nu a urmat povața ce i-am dat (n.n. prefectul de Olt), a făcut să se confirme mandatul de depunere de către TRIBUNAL, cu toate că procurorul pusese în ședință concluzia pentru infirmarea mandatului.
Această hotărâre a TRIBUNALULUI a produs senzație mare, căci toată lumea s-a minunat că s-a putut găsi un director de gimnaziu ca să ațâțe pe săteni la răscoală.
Domnul TIBERIU POPESCU a făcut opoziție la CAMERA de punere sub acuzare, iar CAMERA a infirmat mandatul și l-a pus în libertate. La ieșirea din închisoare prietenii săi i-au făcut o manifestație de simpatie.
Arh. St. SLATINA, fond Prefectura Olt
Dosar 34/1907, f 287

230
1907, aprilie 13

Raport al prefectului de Olt către ministrul de interne, referitor la învățătorii, profesorii și preoții care au participat la răscoala țăranilor.
ZI LIBERĂ
Intrare Nr. 3141
Nr. 2207/13 aprilie 1907
Domnului MINISTRU DE INTERNE BUCUREȘTI
Ca răspuns la ordinul dvs nr. 20413 din 7 aprilie 1907 am onoare a vă comunica că dintre învățătorii din județul OLT sunt dați judecății ca instigatori sau participanți la răscoale următorii învățători:
1. Domnul Păun Vlădescu, din comuna Șerbăneștii de Jos;
2. Domnul Alex Iliescu, din domuna Dejești;
3. D.D. Negoescu, din comuna Topana.
(…)
Mai este dat judecății și învățătorul D. Georgescu din Crîmpoia.
Dintre preoți, este dat judecății numai Carp Popescu, din comuna Titulești și nearestat.
În fine, dintre profesorii Gimnaziului mai este dat judecății și Tiberiu Popescu…
Nicio altă școală sau biserică nu a avut, în județul nostru, să sufere prin măsurile luate de instrucție.
Primiți…
Arh. St. SLATINA
Fond Prefectura Olt
Dosar 34/1907, f. 368

231
1907, mai 16

Proces Verbal al medicului județului OLT, privind inspectarea țăranilor răsculați închiși
LA 16 MAI 1907
Noi, medicul primar al județului, am vizitat penitenciarul județului Olt, constatând următoarele:
Numărul arestaților e astăzi de 224 care dorm noaptea în 5 camere și 2 săli și ziua stau afară, în 2 curți.
Dorm, prin urmare, cam câte 32 pe cameră , numărul prea mare pentru cubajul comunei. Ventilația este cu totul insuficientă.
Am vizitat următorii bolnavi:
1. HĂRĂMBIȚĂ TOMA, 65 de ani, cu miocardită;
2. FLOREA I. CIMPOIE, 21 de ani, cu febră tifoidă;
3. CONSTANTIN P.V. OLTEANU, 22 de ani, cu febră și amigdalită;
4. CRĂCIUN V. LULACHE, 21 de ani, cu febră și otoree;
(…)
9. GHEORGHE FILIȘANU, 19 ani, cu febră.
(…)
Mâine se vor trimite de la serviciul nostru un aparat vermorel cu care se va stropi cu creolină toate camerele, sălile, privățile și prin curte.
Se va stropi zilnic cu soluțiune de creolină odăile și sălile.
Medic Primar,
DOCTOR T. DUMITRAȘCU
Conform (SS) …
Arh. St. SLATINA
Fond Prefectura Olt
Dosar 15/1907, f. 75
ÎN AMINTIREA CELOR „CĂZUȚI” PENTRU CĂ ÎȘI CEREAU DREPTUL LA VIAȚĂ

Profesor,
ION PĂTRAȘCU
Slatina – Olt

2 COMENTARII

  1. Dar de asediul taranilor din perioada colectivizarii fortate din 1949-1962,de ce nu scrieti nimic?D-aia nu scrieti,pentru ca ati fost si sunteti un comunist...

    Domn profesor,ce te faci,ca vine ziua judecatii comunistilor pentru toate crimele si abuzurile savarsite in 1945-1990.In acest sens, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului a demarat aceasta actiune.Deja exista in lucru dosarul ,,, Brașov-15 noiembrie 1987″”.
    Guvernul Romaniei a dat instituţiei dreptul de a sesiza organele de cercetare penală atunci când descoperă crime şi abuzuri politice comise în perioada 1945-1990. .Regimul totalitar comunist a fost cel mai odios regim, pe care l-a cunoscut umanitatea, este strict necesară condamnarea lui pe toate căile posibile, necesară, în primul rând, generaţiilor viitoare care nu au cunoscut urgiile, prin care au trecut nemul romanesc.Deja primul comunist (tradator) al tarii,Ion Iliescu este chemat in fata instantei de judecata. În timp ce in 22 Decembrie 1989 strada striga ”Jos comunismul!”, Ion Iliescu vorbea despre ”nobilele idealuri ale comunismului”, în prima apariție televizată. Mai mult chiar, Iliescu îl condamna public pe Nicolae Ceaușescu pentru ca ”a întinat nobilele idealuri ale comunismului” și nu era ”comunist adevărat”. Este limpede și la vedere faptul că Iliescu nu concepea atunci o cădere a comunismului în România, lucru care intra în contrast flagrant cu cererile celor aflați în stradă. Timișoara a înțeles bine natura comunistoidă a celui care preluase puterea de la Ceaușescu și pentru asta a formulat Punctul 8, din Proclamație. Din păcate pentru România, acel document vizionar nu a produs niciun efect.Dar acum a venit timpul sa fie judecati toti comunistii, respectiv toate cozile de topor ale regimului comunist…O coincidență interesantă între Revoluția din 1989 și mineriada din 1990 trădează faptul că Ion Iliescu și-a păstrat puterea cu mijloacele și oamenii represiunii lui Nicolae Ceaușescu.

  2. Inainte de toate,documente rămase de la începutul secolului al XX-lea scot la iveală lucruri mai puţin cunoscute despre marea Răscoală din 1907. Istoricii romani si straini spun că a fost o revoltă populară cu un caracter antisemit la care au participat nu doar ţărani, ci şi orăşeni, muncitori şi soldaţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here