Acasă Interviu «În decursul activității mele, Primăria Vădastra a lucrat și va lucra întotdeuna...

«În decursul activității mele, Primăria Vădastra a lucrat și va lucra întotdeuna în slujba acestei comune, punând în practică proiect după proiect, pentru locuitorii ei!»

2458
Interviu cu SORIN RĂDULESCU, primarul comunei VĂDASTRA, județul Olt

     Despre Vădastra se învață în gimnaziu, la istorie. Ceramica zămislită aici cu mii de ani în urmă, o amprentă unică, a răzbit timpul. E contemporană cu noi. Au scris umlți despre frumusețea liniilor și armonia unei culturi consacrate, cunoscută generic, chiar după numele vetrei satului: cultura de Vădastra.

    Dincolo de această poveste nemuritoare, așezarea e una normală, cu oameni gospodari, chibzuiți în munca lor de zi cu zi. În fruntea comunității, din 2008, ca primar se află Sorin Rădulescu. Un edil capabil să înțeleagă că pentru binele celor pe care îi reprezintă e mai important mesajul venit din cetate, decât ce vrea alesul. Știe că legătura zilnică cu omul e cheia reușitei. A înțeles, cu mult înainte ca alții să se gândească la așa ceva, că un om venit cu treabă la primărie nu trebuie lăsat să aștepte. Acolo se află cu o nevoie și cu multă speranță că va fi înțeles de cei plătiți din impozitele și taxele lui, să facă administrație în interes public.
Sorin Rădulescu, primarul de la Vădastra, nu își frânge a neputință mâinile, atunci când asistă la depopularea satului românesc. Înțelege dreptul la mișcare, șansa la mai bine. E încântat când, măcar pe timp de vară, într-un concediu prelungit, fii patriei de Vădastra se întorc acasă. Macar pentru a-și alimenta rădăcinile cu acea sevă menită să țină de la un an la altul.

– Pentru început, vorbiți-ne despre activitatea dumneavoastră de zi cu zi, despre anii scurși în fruntea Primăriei Vădastra, despre proiectele derulate și realizări avute în această comună, domnule primar Sorin Rădulescu!!
– În anii pe care i-am parcurs în fruntea administrației din comuna Vădastra, din 2008 încoace, primordială a fost relația inter-umană cu cetățenii acestei localități. Referitor la acest lucru, în decursul activității mele, Primăria Vădastra a lucrat și va lucra întotdeuna în slujba acestei comune, punând în practică proiect după proiect, pentru locuitorii ei! Sunt principiile de bază cu care am plecat la drum și de la care nu m-am abătut niciodată în zece ani de activitate neîntreruptă din funcția de edil al comunei Vădastra.

Mai mult, dacă vreodată am fost ocupat în biroul meu cu anumite persoane, în vederea atingerii unor obiective asumate, iar un cetățean mi-a bătut la ușă, mi-am permis să fac o pauză și să ascult problema celui în cauză. Îmi cer scuze dacă prin asta am supărat vreodată pe cineva, dar acestea sunt principiile după care am funcționat și pe care le voi respecta întotdeauna.

 

«În anul 2017, am derulat etapele necesare în vederea continuării lucrărilor la rețeaua de canalizare din comuna Vădastra»

– Ce proiecte ați reușit să puneți în practică în anul 2017 și ce vă propuneți să faceți în perioada următoare?
– Din punct de vedere al investițiilor, în anul 2017, am derulat etapele necesare în vederea continuării lucrărilor la rețeaua de canalizare din comuna Vădastra. Este vorba despre o rețea de 14 kilometri, lucrările urmând a fi duse la bun-sfârșit până la finele acestui an, desigur, dacă nu intervin alți factori nedoriți care să întârzie această lucrare extrem de importantă pentru comunitatea noastră…
– Mai exact, domnule primar?
– Știm foarte bine cum se mișcă lucrurile în România. Știm ce înseamnă documentația, știm că se cer diverse avize, branșamente cu Electrica, mai e şi vremea care este și ea un factor extrem de important și multe, multe altele. Totuși, eu sper să nu se întâmple așa, iar convingerea mea este că ne vom încadra în timpul menționat anterior.
– Despre rețeaua de apă din comuna Vădastra, ce ne puteți spune?
– Lucrările la rețeaua de alimentare cu apă din comuna Vădastra au fost încheiate în anul 2009, iar prețul unui metru cub de apă este de numai 2 lei, un preț foarte bun pentru cetățenii acestei frumoase așezări.
– Câți oameni beneficiază de serviciile acestei rețele până în clipa de față?
– Sunt peste o mie și o sută de persoane care folosesc rețeaua de apă din Vădastra, iar calitatea apei se încadrează în parametrii admiși de normele în domeniu. S-au făcut mai multe verificări în decursul timpului, iar cei de la Direcția de Sănătate Publică Olt ne-au transmis că totul este în regulă. Există fluctuații cu anumite valori, dar legile sunt respectate, iar cetățenii sunt informați ori de câte ori este nevoie, prin afișe puse în diverse locuri ale comunei și prin aciziționarea de apă potabilă pentru copiii mai mici de trei ani.
– Cum arăta rețeaua de drumuri publice în anul 2008 și care sunt perspectivele din luna martie a anului 2018?
– Eu nu vreau și nici nu-mi place să compar cu ce a fost în anul 2008. Mai mult decât atât, nu vreau să compar nici măcar cu perioada anilor 90, când știm foarte bine în ce condiții ne aflam. Așadar, răspunzând la întrebarea dumneavoastră, vreau să vă spun că în acest moment aspectul drumurilor din Vădastra este unul decent, cu perspective și mai bune în viitorul apropiat. Desigur, despre toate acestea, cel mai bine ar fi să vorbească cetățenii din comuna Vădastra, oameni harnici și gospodari care știu de unde am plecat și ce am reușit să facem până în clipa de față. Ei au fost și au rămas cea mai bună unitate de măsură a tuturor proiectelor derulate în această localitate. Desigur, vor exista întotdeauna și păreri contrarii, dar sunt convins că cei de bună-credință vor aprecia munca depusă în toată această perioadă. În ceea ce mă privește, am încercat de fiecare dată să țin cont de toate sfaturile primite, iar criticile care au fost ne-au motivat să avansăm în tot ceea ce am făcut pentru comuna noastră. Revenind la anul 2017, aș vrea să vă spun că am avut o satisfacție prin realizarea unui contract cu Ministerul Dezvoltării, axat pe drumurile publice, o rețea de aproape opt kilometri, prin această lucrare făcându-se legătura între diverse puncte ale localității și instituțiile publice reprezentative ale comunei Vădastra: școală, primărie, căminul cultural, poștă sau dispensar. Și în acest caz, speranța mea este ca lucrările să înceapă în anul 2018, astfel încât să fie duse la bun-sfârșit în timpul cel mai scurt posibil. Desigur, rețeaua de drumuri proprii e mult mai lungă, dar pentru noi este extrem de importantă o astfel de lucrare pentru ceea ce va urma.

«Sper ca în România lucrurile să se miște din ce în ce mai bine, iar satul românesc să se ridice din mediocritatea în care a fost de foarte multă vreme încoace»

– Una peste alta, aveți apă, aveți canal și drumuri pe care le puneți la punct, proiect după proiect. Care sunt avantajele acestor lucrări, domnule Rădulescu?
– Așa cum v-am spus, am depus documentația necesară pentru modernizarea rețelei de drumuri, iar pentru comuna Vădastra o rețea completă de apă, canal și drumuri asfaltate reprezintă o modernizare a infrastructurii la un nivel cu tendințe europene. Este un model ce poate înlocui cu succes, în viziunea tinerilor și a generațiilor viitoare, imaginea occidentului, cu speranța că-și vor găsi condiții din ce în ce mai bune și-n satul lor natal. Eu sper ca în România lucrurile să se miște din ce în ce mai bine, iar satul românesc să se ridice din mediocritatea în care a fost de foarte multă vreme încoace. Rămâne, totuși, un semn de întrebare din acest punct de vedere, ținând cont de faptul că directivele europene ne îndreaptă spre un procent de 60% până în 2020, în ceea ce privește rețeau de apă, canal și drumuri asfaltate. Cu toate acestea, sunt mândru că aici, la Vădastra, putem să discutăm despre astfel de lucruri, aducând pe această cale mulțumiri Guvernului României pentru aprobarea documentației depuse în decursul timpului.
– Cum se prezintă unitățile de învățământ din comuna Vădastra, acum, la sfârșit de martie 2018? Vă mulțumește nivelul de echipare al școlii de aici?
– Nici pe acest subiect n-aș vrea să vorbesc foarte mult, dar v-aș ruga pe dumneavoastră să vizitați școala și grădinița din zona primăriei, astfel încât să vă convingeți că tinerii comunei noastre beneficiază, astăzi, de cele mai bune condiții. Asta, în ciuda faptului că numărul de copii a scăzut destul de mult, având clase de 12, 14, 15 și 16 elevi, pentru fiecare an de studiu. Cu toate astea, rezultatele sunt foarte bune, iar lucrul acesta mă mulțumește cel mai mult…

«O explicație pentru rezultatele deosebite obținute de elevii comunei Vădastra ar fi calitatea personalului didactic și zestrea genetică a fiecăruia»

– Care ar fi explicația, din punctul dumneavoastră de vedere, domnule primar?
– În afară de condițiile bune de studiu, o explicație pentru rezultatele deosebite obținute de elevii comunei Vădastra ar fi calitatea personalului didactic și zestrea genetică a fiecăruia. Așadar, copiii din comuna Vădastra au avut rezultate foarte bune în decursul timpului, iar eu, ca primar și cetățean al acestei localități mă mândresc foarte mult cu acest lucru. Vă rog să verificați statisticile acestei comune și veți vedea că ceea ce spun este 100% adevărat. Mai mult, deși într-o perioadă le mulțumeam părinților noștri, celor care au fost profesori și grupului deosebit de dascăli care și-au desfășurat activitatea până în anii 2000, același lucru se cuvine să facem și în ceea ce-i privește pe actuali profesori din comuna Vădastra. Rezultatele se văd în notele obținute de fiecare generație, iar lucrul acesta a dus, inevitabil și la depopularea localității….
– Și care ar fi motivul, domnule primar?
– Motivul e foarte simplu… Copiii din Vădastra au avut rezultate bune la învățătură, au plecat la liceu, au urmat o facultate, un master, după care s-au angajat în funcții foarte bune și nu s-au mai întors acasă. Este dreptul lor și cu toate că alții se plâng de lucrul acesta, eu mă bucur că și-au făcut un rost în viață. Mai mult, în acest sens aș vrea să-i mulțumesc unui om de suflet al localității Vădastra, celui care în decursul timpului a angajat numeroși tineri din localitate, i-a specializat în domeniul construcțiilor, astfel încât aceștia să-și poată găsi de lucru în orașele mari, lucrând în firme renumite și chiar în propriile afaceri. Desigur, sufletul lor e tot aici, iar în perioada vacanțelor și mai ales în preajma sărbătorilor mai mari se-ntorc cu drag acasă, lângă familie. Așadar, comuna Vădastra a dat acestei țări numeroși ingineri, doctori, asistenți, profesori și avocații, iar lucrul acesta se datorează, în mod deosebit, activității din școala gimnazială și educației primite în sânul familiei.
– În acest fel, ce șansă le dați celor ce sunt astăzi activi prin alte colțuri ale țării, să se întoarcă, să-și desfășoare viața de zi cu zi, acasă, la Vădastra?
– Vedeți dumneavoastră, lucrul acesta este relativ și se poate comenta pe fiecare segment de vărstă prin care trecem în decursul vieții. Spre exemplu, ca un tânăr să se întoarcă în localitate, este din ce în ce mai greu. Mai departe, ca un cetățean de vârstă medie să se întoarcă în localitate, există mai multe șanse, luând în calcul faptul că au case aici și tot ce au nevoie. În fine, ca unul ce iese la pensie să se întoarcă la țară este cea mai pare probabilitate, iar eu am observat că vădăstrenii au fost și au rămas atrași de curtea casei în care s-au născut și au crescut…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.