Acasă Administrație Paulică Munteanu, primar Iancu Jianu. Raport de activitate

Paulică Munteanu, primar Iancu Jianu. Raport de activitate

1248

         Una dintre cele mai dezvoltate comune, înainte de 1989, beneficiară a unui complex fericit de împrejurări, activități de prelucrare a fructelor, baze de exploatare pentru industria petrolieră, Iancu Jianu trăia intens. Oamenii locului aveau bunăstare la ei acasă, fără să fie nevoiți să facă naveta pe platforma industrială de la Balș, în căutarea unor resurse de viață mai îndestulătoare decât cele de acasă…

Anul de cotitură 1989 a adus la Iancu Jianu un adevărat șoc. Mulți dintre riverani au început să trăiască din amintiri, iar alții mai tineri și mai îndrăzneți au luat calea străinătății. Treptat, infrastructura a pierdut și ea pariul cu dezvoltarea cunoscută de localitate înainte de 1989.
Ales primar în vara anului 2016, Paulică Munteanu vine după un stagiu de viceprimar, dar și din poziția de om independent, chemat de o pornire interioară să facă administrație, nu pentru salariul de primar, ci pentru a generaliza experiența sa din mediul privat în beneficiul și bunăstarea comunității de la Iancu Jianu.
În fața celor care l-au votat, dar și pentru cei ce au avut o altă opțiune, primarul Paulică Munteanu vine cu un… raport de activitate. Despre ce s-a făcut, cât și cu o linie de orizont sub care se află așezate proiecte de viitor.

Certitudini, proiecte îndeplinite!
În fața locuitorilor din comuna Iancu Jianu, Paulică Munteanu poate prezenta asfaltarea a trei kilometri de drum, în zona de legătură dintre DJ 643, spre cătunul Rudari. Și tot în zona drumurilor asfaltate se află și ieșirea din drumul județean spre cimitir. 300 de metri asfaltați.
Pe capitolul infrastructură se găsesc realizate și alte îmbunătățiri ale drumurilor din comună, cum ar fi: modernizarea drumurilor comunale cu o lungime de 5,85 kilometri, proiect susținut de Ministerul Dezvoltării, prin PNDL. Se adaugă aici alți 4,4 kilometri de drum de exploatație agricolă, finalizat, dar și asfaltarea terenului sportiv de la Liceul Tehnologic Iancu Jianu, cât și, la același liceu, un proiect realizat pentru asigurarea unui număr suficient de tablete pentru dotarea cabinetului de informatică.
2018 vine cu un program de investiții unic în istoria comunei Iancu Jianu
Dacă până acum locuitorii comunei Iancu Jianu învățaseră să se mulțumească cu lucruri mici, cu vorbe multe, de data aceasta, 2018 schimbă regula. Asta pentru că primarul Paulică Munteanu își propune să redea demnitatea și prestigiul unei comune aflată în situația de a cere și de a primi mai mult din partea conducătorilor ei.
Iată ce înseamnă programul de investiții pentru anul 2018 și ce cuprinde, în conținut, pas cu pas, acest document în care valorile investițiilor sunt acoperite, în mare parte, de resurse financiare, atrase din alocări guvernamentale, dar și din proiecte susținute prin fonduri europene. Practic, și trebuie recunoscut acest lucru, resursa bugetară proprie a comunei, obținută din impozitele și taxele locale, nu ar permite realizarea acestor proiecte, nici măcar în următorii 50 de ani. Asta dacă banii nu ar fi folosiți decât în mod exclusiv pentru cele ce vor fi explicate în continuare, rând cu rând…

Drumuri comunale ridicate la standarde europene
Oamenii au dreptul să ceară și trebuie să primească, prin aspecte concrete, încrederea acordată celor aleși cu demnitatea de a conduce destinele unei așezări. La Iancu Jianu, în 2018 se vor asfalta drumuri pe strada Viilor, strada Corboaia și Barbu Știrbei – zona Primărie. În agenda primarului, aceste investiții, însumând opt sute de metri liniari, se fac în perioada imediat următoare. Iar atunci când vremea va permite, se va trece la modernizarea de drumuri comunale, în lungime de 5,97 kilometri, investiție aflată în lucru, estimată să fie gata cu toate capriciile vremii, undeva în luna mai.
Nici drumurile de exploatație agricolă nu sunt lăsate de o parte. Pe o lungime de 4,4 kilometri, infrastructura care deservește terenurile oamenilor a fost deja reabilitată.
Rețele de apă și canalizare, extinderea rețelei de gaz – priotrități pentru administrația comunei Iancu Jianu
Înființarea sistemului de canalizare în mediul rural nu este un moft. În satul Iancu Jianu pașii sunt făcuți ferm în acest sens, iar procedura se află în fază de licitație. Nu rămân în urmă nici satele Dobriceni și Preotești, acolo unde s-a efectuat proiectul, dar mai sunt de luat câteva avize pentru a intra în procedura finală privind execuția efectivă a lucrării.
În privința rețelei publice de alimentare cu apă, în anul 2018 se urmărește extinderea acesteia în cătunul Rudari, acolo unde, până acum, doar s-a promis și nu s-a făcut nimic în acest sens.
În condițiile în care lemnele de foc au devenit produs de lux, în România, țara pădurilor, extinderea rețelei de alimentare cu gaze naturale la Iancu Jianu este un obiectiv care se încadrează perfect pe nevoia imediată a celor ce locuiesc aici.
Educație, cultură, civism! Cuvinte mari, cu acoperire la Iancu Jianu
Pentru micuții din zona Ciumegeana, veștile bune vin, în sfârșit! Aici se va realiza o grădiniță nouă, în baza unui proiect depus deja la AFIR, prin PNDL. Este o necesitate, căci dreptul la educație este garantat și ocrotit de lege. Iar, distanța dintre vorbă și faptă, la Iancu Jianu, este mult mai mică decât în alte părți unde în locul proiectelor vin scuze și vinovății aruncate dintre parte în alta. De asemeni, și pentru modernizarea căminului cultural din comună, se află prevederi în bugetul pe anul 2018. Rescrierea datelor săpate în piatră, pe monumentul eroilor din comună, este o lucrare care se face pentru că cine nu își cunoaște istoria nu trebuie să ceară prea mult de la timpul prezent. Printre altele, dar fără a fi prioritatea principală a listei de obiective, se află în agenda primarului Paulică Munteanu și sediul de primărie nouă, un obiectiv necesar, în condițiile în care locația actuală este una improprie, atât pentru cei care lucrează aici, dar deloc primitoare cu oamenii veniți cu diverse treburi.

Nu trebuie eliminate din programul de investiții pe 2018, la Iancu Jianu, nici cele trei proiecte care vizează amenajarea de parcuri și locuri de joacă pentru copii în Dobriceni, Preotești și Iancu Jianu. E un drept la joacă de care trebuie să benficieze cât mai mulți dintre prichindeii care vor deveni, în scurt timp, generația de mâine ce trebuie să aibă deschiderea de a locui și trăi pe meleaguri natale. Exodul trebuie să înceteze într-o bună-zi, iar dacă cei plecați astăzi în Occident se gândesc din ce în ce mai puțin să se întoarcă, celor de mâine le trebuie oferite punți de legătură cu meleaguri natale. Altfel, dezrădăcinarea ar deveni o chestiune de timp…
Mai trebuie spus, iar așa ceva chiar înseamnă mult, că în prezent, după eforturi destul de mari, Iancu Jianu are Plan Urbanistic General (P.U.G)
La Iancu Jianu nu cresc taxele și impozitele locale!
E parte a unei promisiuni făcute cu mulți ani în urmă, dar trebuie ținut seama de ea: la Iancu Jianu, conform proiectului de buget, nu au crescut impozitele și taxele locale pentru anul 2018.
Potrivit celor declarate de primarul Paulică Munteanu, este al treilea an fără majorare a acestor obligații fiscale, iar stagnarea cuantumului la valorile precedente se va face cel puțin până în anul 2020.
Investițiile prezentate mai sus, proiectele asumate de actuala administrație, sunt bugetate cu resurse atrase, prin stăruință, de la autoritățile publice centrale, dar și din fonduri europene.

Bine ați venit la Iancu Jianu! Pe timp de zi, dar și pe timp de noapte!
O carte de vizită la intrarea într-o localitate, îndeosebi rurală, este dată de panourile indicatoare. Aici, la Iancu Jianu, cele existente sunt rămășițe ale unui proiect mai vechi, bine amprentate de atenția specială acordată de unii dintre noi, mai dornici de afirmare prin vandalizare. În consecință, se va interveni în cel mai scurt timp. În 2018! Și, nu numai atât!
Anul 2018, începând cu luna aprilie, este anul modernizării sistemului de iluminat public. Practic, un complex de lămpi eficiente energetic, amplasate într-o rețea cât să acopere lumina dintr-una în alta, va fi funcțional în comuna Iancu Jianu. Avantajele acestui serviciu dau și o securizare a cetățenilor în raport cu alții certați cu legea, dar dispuși să acționeze numai la adăpostul întunericului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.