Acasă Interviu «Mă bucur că astăzi județul Olt are reprezentanți de seamă în Guvernul...

«Mă bucur că astăzi județul Olt are reprezentanți de seamă în Guvernul României, miniștri capabili, cu ajutorul cărora sunt sigur că vom cunoaște dezvoltarea mult dorită!»

206
Interviu cu VIRGIL GEALAPU, primarul comunei BĂRĂȘTI, județul Olt

                Este unul din primarii cu experiență din județul Olt. Are 22 de ani de administrație locală neîntreruptă. A câștigat de fiecare dată toate competițiile locale, bazându-se pe faptele sale, dar și pe o comunicare aparte cu cetățenii comunei.
Știe că nu le-a făcut pe toate, dar este mulțumit de ce are în spatele său. Poate să vorbească despre proiecte, despre Bărăștiul de azi, raportat la cel de mâine, fără a-l uita pe cel de ieri, cu nonșalanța omului capabil să înțeleagă că dreptul la liberă expresie e unul dintre punctele de rezistență ale celui ce deține cu adevărat la purtător coloana vertebrală. Crede în relansarea satului românesc și se încăpățânează să vadă frumușețea peisajului rural, deasupra aglomerărilor urbane, unde automatismele nu lasă loc de alte interpretări.
Virgil Gealapu are și nemulțumiri. Dar, despre toate acestea, reposterul de serviciu a obținut direct de la sursă păreri, opinii, judecăți de valoare…

– O scurtă descriere a anului 2017! A fost unul bun sau rău pentru comuna Bărăști?
– Cu bune și rele, în anul 2017 am reușit să ne mișcăm și am realizat mai multe lucruri utile pentru comuna noastră. Una din dorințele mele, marea mea ambiție, este să nu treacă timpul fără să facem câte ceva din ceea ce ne-am propus…
– Mai exact, ce anume ați făcut în anul recent încheiat?
– Am betonat un drum comunal, pe o suprafață de 2 kilometri, prin fonduri propri, ajungând astfel la peste șase mii de metri de drum betonat în comuna Bărăști. Am preferat betonul și nu asfaltul, deoarece avem numeroase drumuri în pantă și ne-am dorit să fie ceva durabil și mult mai rezistent. Se știe că în ziua de astăzi se fac multe lucrări de mântuială, mai ales în ceea ce privește covorul asfaltic, iar noi am dorit să evităm astfel de probleme. Așadar, avem beton de 18-20 de centimetri, astfel încât să garantăm lucarea pe veșnicie.
«Prin PNDL 2 avem un proiect de modernizare a rețelei de apă prin înlocuirea conductelor vechi, din țeavă..»
– Ce vă doriți să faceți dumneavoastră prin faimosul PNDL?
– Deși am avut proiecte depuse, prin PNDL 1 n-am reușit să prindem mare lucru, iar asta din anumite motive asupra cărora nu vreau să mai insist acum. Totuși, vă pot spune că acest program este unul foarte bun și poate ajuta enorm de mult la modernizarea comunităților noastre. Prin urmare, prin PNDL 2 avem un proiect de modernizare a rețelei de apă prin înlocuirea conductelor vechi, din țeavă, având în vedere faptul că în localitatea noastră avem 47 de kilometri de alimentare cu apă, plus canalizare în satele Bărăști, Ciocănești și Popești. În plus, mai avem trei puțuri unde sunt hidrosfere care au corodat și necesită înlocuirea lor cu bazine adecvate. Pe această cale țin să-i mulțumesc în mod deosebit domnului prim-vicepreședinte Paul Stănescu pentru semnarea contractului, reușind astfel să obținem și banii necesari pentru faza de proiect. Urmează licitația, probabil vom avea și contestații, dar așteptăm cu nerăbdare să ne apucăm de treabă…
– Alte proiecte, domnnule primar?
– Înainte de a răspunde la această întrebare, aș vrea să fac un apel către domnul președinte al Consiliului Județean să rămână alături de noi, iar din micile economii care se fac, să ne aibă în vedere cu cel de-al doilea proiect axat pe rețeaua de drumuri comunale pe o suprafață de 4,5 kilometri. Este urgent să punem în practică și acest proiect, având în vedere că drumurile respective leagă toate satele din comuna Bărăști și nu numai… Mai exact, leagă satul Bărăști cu Tătulești, leagă Bărăști cu Spineni, ceea ce le transformă în drumuri de interes general. Mai mult, având o lățime foarte mare de lucru, de șase metri, avem nevoie de toată susținerea celor care ne pot ajuta. Până la urmă, în ceea ce privește drumurile mai mici sau ulițele satului, vedem noi cum ne descurcăm, dar important e să se facă cele de care tocmai am amintit! Totuși, știindu-l un om corect și având în vedere că domnul președinte cunoaște configurația comunei noastre, am încredere că domnia-sa ne va susține și că vom reuși să punem la punct ceea ce ne-am propus. Să nu uităm că avem aici opt sate întinse diametral pe o suprafață de 45 kilometri, și șase-șapte pante cu înclinație foarte mare… Iar asta, înainte de toate, presupune și costuri foarte mari. Nu mai vorbesc de faptul că în sezonul rece apar tot felul de probleme, așa cum a fost și astăzi (n.n. luni 19 martie) când a trebuit să ajutăm un tir ce avea o cantitate de peste 40 de tone de îngrășăminte și rămăsese blocat la jumătatea pantei, din cauza faptului că cei care aveau în grijă curățarea drumului nu sosiseră încă.
«Taxele și impozitele nu se măresc nici anul acesta în comuna Bărăști, și rămân la nivelul la care pot face față oamenii de la țară»
– Creșteți valorile la taxe și impozite pentru anul 2018?
– Nu, domnule, nu le-am modificat și nici nu mi-am dorit vreodată sa fac lucrul acesta. Comuna Bărăști este foarte săracă, oamenii muncesc din greu, fapt pentru care nu mi se pare corect să le măresc taxele pe care, și așa, le plătesc destul de greu. Sunt oameni care au 4-500 de lei pensie. Păi, vă dați seama… cum să le cer eu să plătească mai mult la impozit? Cum, domnule, când ei nu reușesc să se descurce de pe o zi pe alta, cu banii pentru medicamente, pentru lumină, pentru apă, căldură, telefon și toate cele? Alții se gândesc așa: „lasă, că le măresc impozitele și fac mai mulți bani”, dar eu nu pot să fac lucrul acesta. Mai bine plec acasă, decât să-i îndatorez pe bărășteni și mai mult decât sunt azi… Așadar, taxele și impozitele nu se măresc nici anul acesta în comuna Bărăști, și rămân la nivelul la care pot face față oamenii de la țară.
– Ce puteți face dumneavoastră, ca primar, pentru a reuși să-i atrageți pe oameni să locuiască, zi de zi, în această comună?
– Este un capitol sensibil despre care nu-mi face plăcere să vorbesc și trebuie să recunosc faptul că mă frământă foarte mult. E drept că pe raza comunei noastre avem șapte societăți agricole care lucrează peste cinci mii de hectare, dar majoritatea oferă foarte puține locuri de muncă. De aceea, dacă am reuși să găsim un investitor ceva mai mare, fie în textile, fie în alte domenii de activitate, cu siguranță lucrurile s-ar schimba în bine. Spre exemplu, am Căminul Cultural din Bărăști – Cepturi, sunt gata să-l pun la dispoziție gratis oricui este capabil să facă ceva acolo și să asigure forța de muncă! Cândva, bărăștenii erau numărul unu la Scornicești pe partea de croitorie și textile, astăzi, însă, lucrurile s-au mai schimbat. Oamenii au mai înaintat în vârstă, cei tineri nu par foarte atrași de lucrul acesta, iar asta nu este bine. Mai mult, am stat personal de vorbă cu vreo 20-30 de fete care au mai lucrat cândva la Scornicești, dar mi-au spus că este foarte greu și nu mai sunt așa interesate să facă asta. Prin urmare, nu avem un croitor, nu avem un cizmar, nu prea avem nimic în această comună, gata să lucreze în aceste sectoare, mai ales acum când oamnenii sunt în vârstă, sunt îmbătrâniți și este foarte greu cu aceste servicii…
«În ciuda faptului că în privința voturilor ne-am clasat, de fiecare dată, în primele trei locuri, ulterior, noi am fost județul cel mai defavorizat!»
– Vă place ce se întâmplă în clipa de față la nivel de centru? Suntem, iată, la un an și jumătate de la schimbarea puterii, iar PSD-ul a dat deja al treilea prim-ministru…
– Domnule, nu ne băgăm noi în treburile lor, dar bine ar fi să lăsăm răutățile și să ne facem treaba așa cum trebuie! Personal, consider că cei care au fost pe-acolo au partea lor de vină și s-au dovedit a nu fi suficient de pregătiți pentru funcțiile pe care le-au ocupat. E drept că nu i-am pus noi, cei de aici, și e bine că cei de sus au înțeles la timp și, prin urmare, i-au și schimbat. Dar, repet: în loc să ne vedem de treburi și de România noastră săracă, ne atacăm între noi și lucrul acesta nu face bine. Sperăm ca acest guvern să-și facă treaba, iar românii să simtă că lucrurile merg în sensul dorit de toată lumea. Mă bucur că astăzi județul Olt are reprezentanți de seamă în Guvernul României, miniștri capabili, cu ajutorul cărora sunt sigur că vom cunoaște dezvoltarea mult dorită! Trebuie să se întâmple lucrul acesta! În ciuda faptului că în privința voturilor ne-am clasat, de fiecare dată, în primele trei locuri, ulterior, noi am fost județul cel mai defavorizat! Banii s-au dus în Ardeal, sau dus prin Cluj, pe la Sibiu, iar Oltenia a fost cenușăreasa României. Acum, văzând că s-a lucrat și se lucrează foarte mult prin PNDL 1 și PNDL 2, sunt convins că se vor schimba lucrurile și în județul Olt. În plus, cei de la CJ m-au ajutat și am reușit să asfaltăm și noi un drum județean de opt kilometri, fapt care îmi dă încredere și speranță pe viitor. Erau sate care nu aveau o cale de acces bine pusă la punct, erau sate depopulate care, încept-încet, încep să prindă viață. Avem copii ai satului care s-au întors la gospodăria proprie a părinților, care și-au pus la punct gospodăriile și au planuri frumoase de viitor.
– Veți face față cu costurile în ceea ce privește salariile din administrația locală de la Bărăști?
– În primul rând, aș vrea să se știe faptul că la noi măririle nu au fost chiar atât de mari cum se vorbește pe la alții. Cu toate astea, trebuie să menționez că suntem deficitari în ceea ce privește trimestrul IV, neprimind nici fondurile necesare de la nivel de județ. Sigur, e posibil să mai vină ceva rectificări de buget și sper să nu rămânem fără salarii. Altfel… închidem, luăm concediu o lună, două, și aia e, dacă altfel nu se mai poate… În orice caz, eu sper să nu se ajungă până aici pentru că nu ar fi în avantajul nimănui.

– Aveți la Bărăști, unul dintre cele mai frumoase centre de îngrijire de zi pentru copiii în situații de risc. Sunteți mulțumit de activitatea desfășurată aici?
– Într-adevăr, avem un Centru de Îngrijire de Zi pentru Copiii din Bărăști, una dintre cele mai bune și necesare investiții făcute în comuna noastră. Avem 15 copii care au probleme, care fie nu au părinți, fie nu au posibilități, copii de care ne ocupăm și vreau să vă spun că efectele se văd la școală. Mi s-a spus că progresele sunt evidente, că pe lângă faptul că au o alimentație corespunzătoare, în aceeași locație, educatoarele și psihologul se ocupă de fiecare elev în parte, astfel încât să-și facă lecțiile și temele pentru a doua zi, iar la ora 16 îi ducem acasă cu microbuzul. Și trec acum de la una la alta și vă mai spun că o altă problemă o avem cu șoferul microbuzului respectiv pe care, din păcate, nu putem să-l plătim, neavând nicio formă legală încă. Iar asta deși am vorbit pe la Curtea de Conturi, deși am discutat la Prefectură…
– Vă mulțumește activitatea parlamentarilor noștri de Olt?
– Din punctul meu de vedere, avem oameni de valoare în rândul parlamentarilor din București, iar lucrul acesta se vede din ce în ce mai des. N-aș vrea să le dau nume, pentru mine toți sunt buni, dar ca o parantează, îmi pare rău că deputatul Florin Iordache nu este apreciat la adevărata lui valoare. Trebuia să fie susținut mai mult, să nu dea înapoi și să mențină deciziile luate pentru că erau legale și foarte bune pentru țară!
«Sunt primar de 22 de ani, iar în toată această perioadă am readus tradiția horelor țărănești ale satului acolo unde îi este locul»

– Ce ne puteți spune despre sărbătoarea pe care vreți s-o faceți a doua zi de Paște?
– Sunt primar de 22 de ani, iar în toată această perioadă am readus tradiția horelor țărănești ale satului acolo unde îi este locul. În fiecare an avem cupluri care împlinesc 50 de ani de căsătorie, avem elevi care merită premiați pentru diverse fapte și rezultate obținute, dar anul acesta, sunt foarte onorat că trebuie să premiez un cetățean, pe Gheorghe Burcioiu din satul Popești, care în luna octombrie face 100 de ani, exact în anul centenarului. Mă mândresc, îl respect și îi doresc multă sănătate și de acum încolo. De asemenea, premiată va fi și cea mai tânără fiică a satului, Alina Stefania Maria Nicula, născută la 27 ianuarie 2018 în comuna Bărăști, satul Popești. În ambele cazuri vom oferi câte o sumă de cinci sute de lei și câte o diplomă, ca dovadă a prețuirii noastre pentru generația în vârstă, dar, în egală măsură, și pentru cei care se nasc pe aceste meleaguri. Bărăștiul le este recunoscător deopotrivă!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.