Acasă Politic Siminica Mirea, un altfel de ambasador al României. Întâlnire cu Excelenţa Sa...

Siminica Mirea, un altfel de ambasador al României. Întâlnire cu Excelenţa Sa Boutheina Labidi, ambasadorul Tunisiei

255

Grupul parlamentar de prietenie cu Tunisia din Parlamentul României, condus de senatorul Siminica Mirea, a avut o întâlnire cu Excelenţa Sa, ambasador extraordinar şi plenipotenţial al Republicii Tunisia în România, doamna Boutheina Labidi. Cina de lucru a avut loc luni, 5 martie a.c., la resedinţa ambasadorului, acolo unde au fost abordate mai multe teme, precum susținerea statutului de membru nepermanent la Consiliul de Securitate al ONU al României, colaborarea în domeniul educației universitare, promovarea turismului, problema migrației și consecințele sale, planificarea de viitoare întâlniri oficiale între reprezentanții celor două state.

„În cadrul unei cine oferite sale am evidenţiat importanţa relaţiilor bilaterale dintre România şi Tunisia şi a consolidării dialogului bilateral. Am salutat inițiativa tunisiană de organizare, la Tunis, a celei de-a XV-a Comisii Mixte interguvernamentale, co-prezidată de cei doi miniștri de externe, precedată de organizarea Comitetelor Mixte Sectoriale. Consider că aceste mecanisme pot constitui o pârghie importantă pentru promovarea oportunităților de afaceri dintre cele două țări. Am discutat despre candidatura Romaniei pentru un loc de membru nepermanent la Consiliul de Securitate al ONU, la alegerile care vor avea loc la New York, în 2019. Am apreciat că ar fi utilă si eficientă susținerea pe care Guvernul tunisian ar putea-o acorda candidaturii române și i-am mulțumit anticipat.
Un alt subiect atins în cadrul cinei de lucru a fost acela referitor la studentii tunisieni din Romania. Doamna Ambasador Labidi a facut un apel la parlamentarii romani pentru implicarea in posibilitatea de recunoaștere a diplomelor românești de către autoritățile tunisiene, pentru studenții tunisieni, care reprezintă a doua cea mai mare comunitate de străini înscriși în facultățile din România. Excelența sa a subliniat ca există un număr de 1700 de studenți tunisieni care își desfășoară studiile în România. Mulți dintre aceștia întâmpină dificultăți din cauză că diplomele obținute la universitățile din România nu sunt echivalate în țara natală. Parlamentarii romani şi-au manifestat deschiderea pentru găsirea cât mai rapidă a unor noi modalităţi de colaborare în domeniul educaţiei promiţând că vor vorbi în acest sens cu persoanele abilitate implicate in acest proces. .
Un alt subiect atins de doamna ambasador se referă la promovarea turismului tunisian. Excelența sa a asigurat partea română că Tunisa ramane o tara cu un potential turistic urias si ca începând cu acest an exista un număr mult mai mare de operatori aerieni .
O alta temă de importanță majoră discutată în cadrul cinei a fost cea legată de migratie.
Ambele părți au căzut de acord că migrația reprezintă o provocare considerabilă, din perspectiva impactului social, economic, politic și umanitar, care va rămâne pe agenda globală și pe cea a Uniunii Europene. Este important ca efortul sa fie unitar, iar actiunile să se desfasoare intr-o manieră coordonată, în demersurile comune cu UE, în efortul de încetinire a fenomenului migrator. Doamna ambasador sustine ca Tunisia este implicată în lupta împotriva fenomenului terorist internațional si se fac eforturi pentru a se lua măsuri care au ca scop prevenirea radicalizării, extremismului violent.
Am precizat ca fiind oportună vizita oficială a Grupului parlamentar de prietenie la Parlamentul din Tunisia ca urmare a invitatiei adresate de doamna ambasador Boutheina Labidi.”, sintetizează senatorul Siminica Mirea pe pagina sa de socializare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.