Acasă Interviu „Sunt convins că și din poziția de viceprim-ministru și ministru al Dezvoltării...

„Sunt convins că și din poziția de viceprim-ministru și ministru al Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, domnul Paul Stănescu nu va uita niciodată orașul Corabia și județul Olt.”

995
Interviu cu Iulică Oane, primarul oraşului Corabia
O administraţie locală este o provocare pentru orice manager de localitate. În 2012, Iulică Oane şi-a asumat un proiect important, o responsabilitate mare, aceea de a reda importanţa unuia dintre cele mai importante oraşe de la Dunăre. În ultimii ani, oraşul Corabia şi-a dezvoltat infrastructura, educaţia şi-a primit respectul cuvenit prin diverse proiecte, turismul este, din nou, o sarcină importantă pentru primărie şi consiliul local, poartul de agrement fiind una dintre atracţiile noi ale urbei, iar bicicliştii vor avea piste. Istoria îşi are un loc aparte în agenda primarului Iulică Oane, o agendă plină pentru anul 2018. Prin implicare şi respect faţă faţă de cetăţean, împreună cu o echipă profesionistă, proiectele propuse vor fi îndeplinite. Despre proiecte, despre viziunea administrativă, despre Corabia de azi şi de mâine, în rândurile care urmează.

 

– Ce a însemnat pentru dezvoltarea orașului Corabia, anul 2017?
– Anul 2017 a fost un an de pregătire a proiectelor pentru noul exercițiu bugetar alocat României din fondurile europene, cât și a noilor proiecte finanțate din fonduri guvernamentale prin programul PNDL 2.

– Care sunt proiectele în derulare, pentru anul 2018?
– Anul acesta vom finaliza reabilitarea Casei de Cultură și proiectul de modernizare a DC 124, spre cartierul Tudor Vladimirescu. Va începe modernizarea DC 126 – de la km 0 la km 3, spre cartierul Celei. Începe proiectul „Modernizarea,reabilitarea termică, consolidare și extindere, Școala Gimnazială „Virgil Mazilescu” precum și proiectul „Creșterea eficienței energetice a pavilioanelor centrale ale Spitalului Orășenesc Corabia. Toate aceste proiecte sunt aprobate și semnate! Ne mai propunem extinderea rețelei de apă și canalizare prin masterplanul întocmit la nivel județean, unde orașului Corabia i-a fost alocată suma de 22 milioane de euro. Planul de Mobilitate Urbană ne propunem achiziția de microbuze electrice, biciclete electrice, construirea de piste pentru biciclete și reabilitarea trotuarelor din zona centrală a orașului. Vom promova și câteva proiecte pentru dezvoltarea turismului în zonă. Ne dorim construcția unui Centru de zi pentru persoanele în vârstă. Vom reabilita o clădire cu destinația Grădiniță cu Program Prelungit.

– Câți utilizatori sunt conectați la rețeaua de gaz metan în Corabia și care este perspectiva pentru anul în curs?
– Din datele pe care le-am primit de la firma de distribuție a gazelor în orașul Corabia, în prezent sunt conectate la rețea 2116 de persoane. Pot însă să va spun că sunt foarte multe cereri de racordare.

– Ce viitor edilitar are casă de cultură a orașului?
– Casa de Cultură Corabia se află în plin proces de reabilitare, modernizare și dotare prin CNI și sperăm că în acest an, în vara, să facem recepția și să începem relansarea activității culturale la nivelul orașului nostru. Casa de Cultură va promova și va susține actul cultural-artistic în toate formele lui de manifestare! În Casă de Cultură vom putea face și proiecții cinematografice și multe alte evenimente. Ne gândim pentru început la un festival internațional de teatru pentru tineret pe care să-l numim „Şerban Ionescu” în memoria celebrului actor, născut în orașul Corabia. Îl vom organiza cu sprijinul doamnei Magda Catone. Acest festival se dorește un eveniment ce va alcătui agenda anuală de evenimente culturale ale orașului Corabia, punând accent pe promovarea turistică a orașului Corabia la nivel național și internațional.
Casă de Cultură din Corabia va găzdui concerte, lansări de carte, expoziții, va realiza prestaţii cultural-artistice în beneficiul tuturor cetăţenilor și va deveni, de ce nu, și un important punct de atracție turistică.

– Corabia este pregătită pentru a redeveni o atracție pentru cei care fac agrement organizat pe Dunăre?
– Cu siguranță, orașul nostru este pregătit pentru a primi turiștidin toate zonele țării și nu numai. Portul turistic a devenit deja o atracție turistică iar odată cu reabilitarea Cetății Sucidava a crescut și numărul vizitatorilor. Avem destule oportunități de cazare și turiștii odată ajunși aici vor avea destule obiective de vizitat. Pot face plimbări de agrement pe Dunăre cu plecare din Portul Turistic, pot vizită Casă de Cultură care se apropie de finalizarea procesului de reabilitare, pot vizită Catedrala Sfânta Treime care este a două biserica că mărime din Oltenia. Să nu uităm Cetatea Sucidava, reabilitată și care are un frumos muzeu la intrare. Se poate face plajă, pentru că vara există o frumoasă plajă amenajată, se poate pescui deci sunt multe posibilități de distracție și agrement în orașul nostru. Așteptăm cu drag turiștii și vom face totul pentru a se simți bine în orașul Corabia.

– Așteptările comunității de la un primar se îndreaptă și în zona susținerii proiectelor care generează noi locuri de muncă. Unde suntem și perspective avem?
– Consider că mi-am făcut datoria, prin reușita proiectului de aducțiune a gazelor naturale în orașul Corabia. În fața Consiliului Local Corabia am susținut mereu acordarea de facilități către investitorii care doresc să dezvolte afaceri pe rază orașului Corabia. Am absorbit o mare parte din forță de muncă și prin promovarea investițiilor și proiectelor la nivel local. Noi așteptăm în continuare investitori, le oferim toate utilitățile: apă, canal, energie electrică, gaze, terenuri disponibile pentru deschiderea de întreprinderi, reducere la anumite impozite, conform legilor.

– Priviți cu încredere spre noul Cabinet Dăncilă?
– Am încredere că doamna Viorica Dancila va conduce cu încredere și responsabilitate Guvernul României că va îndeplini programul de guvernare și noi vom putea accesa cu succes cât mai multe fonduri europene.

– Ce poate reprezenta, pentru orașul Corabia, prezența domnului Paul Stănescu în fruntea Ministerului Dezvoltării?
– Încă din perioada în care domnul Paul Stănescu deținea funcția de președinte al CJ Olt, a fost foarte apropiat de cetățenii orașului Corabia și de problemele lor. Sunt convins că și din poziția de viceprim-ministru și ministru al Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, domnul Paul Stănescu nu va uită niciodată orașul Corabia și județul Olt.

– Vă satisface infrastructură școlară din oraș?
– Sunt foarte mulțumit că am reușit, anul trecut, racordarea la rețeaua de gaz a celor două colegii din oraș: Colegiul A.I.Cuza și Colegiul Danubius. Urmează ca în acest an să racordăm la rețeaua de gaz și celelalte unități școlare, în zonele unde va ajunge rețeaua de gaz.
Colaborez foarte bine cu noile conduceri ale unităților de învățământ, și sper, și pe viitor, să nu avem probleme în acest sens.

– Ce progrese a făcut în timpul administrației dvs. Spitalul Orășenesc și unde trebuie să ajungă proiectul dezvoltării acestuia?
– Spitalul Orăşenesc Corabia deserveşte cetăţenii oraşului Corabia, peste 17.000 de locuitori, precum şi pe cei din localităţile învecinate – 18 comune cu aproximativ 60.000 de locuitori.
Am reuşit racordarea la reţeaua de gaz a spitalului si astfel cheltuielile cu incalzirea au scazut iar confortul bolnavilor a crescut. Ambulatoriul de specialitate din cadrul Spitalului Orăşenesc Corabia a fost complet reabilitat, racordat la reţeaua de gaze şi a fost dotat cu aparatură medicală de ultimă generaţie şi cu mobilier nou. Tomograful de ultima generaţie care există aici a crescut calitatea actului medical.
Am reuşit si atragerea de fonduri europene şi vom implementa proiectul „Creşterea eficienţei energetice a pavilioanelor centrale ale Spitalului Orăşenesc Corabia” este realizat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 3.1 B, având o valoarea de 8.282.348,46 lei, inclusiv TVA. Prin creşterea performanţei energetice la Spitalul Corabia, pe termen scurt şi mediu, se degrevează autoritatea publică locală de cheltuielile cu combustibilul convenţional utilizat, se reduc cheltuielile cu întreţinerea imobilului, se asigură susţinerea agenţilor economici din domeniul construcţiilor şi se creează noi locuri de muncă pe perioada de derulare a intervenţiei. Cele două pavilioane ale spitalului vor fi încalzite cu sisteme moderne gen pompe de caldură, care scad mult din preţul încălzirii pentru iarna, apa caldă menajera va fi preparata cu ajutorul panourilor solare şi o mare parte din consumul de energie va fi produs de panouri fotovoltaice.

– Care este realația dvs. cu Consiliul Județean Olt?
– Încă de la începutul mandatului meu, din anul 2012, am simţit în Consiliul Judeţean Olt un partener şi un sprijin real la toate problemele pe care le-am intâmpinat.

– Punerea în valoare a Cetății Sucidava. O provocare continuă. Ce ar mai fi de făcut în acest domeniu?
– Proiectul de reabilitare a Cetatii Sucidava a avut ca principal obiectiv conservarea si protejarea vestigiilor cetatii . Pentru viitor ne dorim un proiect de intervenție la monumentul istoric, de restaurare a vestigiilor arhitectonice din incinta cetății, precum: supraînălțarea zidurilor de incintă și conservarea celor existente, reconstituirea Porții de Vest de intrare în cetate, reconstituirea unui hypocaust recent descoperit pentru a fi vizitat, reconstituirea Turnului A al cetății, reconstituirea turnului pasarelei care lega piciorul podului de Poarta de Vest.
Până la realizarea acestui proiect aşteptam turişti din ţară şi străinatate pentru că Cetatea Sucidava este un important punct de atracţie turistică iar Fântana Secreta e un obiectiv unic în Europa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.