Acasă Cultură „Votează! Opinia ta în UE contează!”

„Votează! Opinia ta în UE contează!”

404

„Votează! Opinia ta în UE contează!”

         Liceul Teoretic „Petre Pandrea” din Balș se pregătește de alegeri. În cadrul proiectului “Școli Ambasador ale Parlamentului European” va avea loc o simulare a alegerilor europarlamentarilor români. Candidații sunt elevi entuziaști ai liceului nostru, activi, cu potențial și cu dorință de afirmare. Aceștia sunt Dalia Pitaru, Karolla Cazan și Damian Blejdea, toți elevi în clasa a X a. Activitatea organizată de echipele de ambasadori seniori și junior este intitulată sugestiv „Votează! Opinia ta în UE contează!”.
Scopul activității este de a stimuli participarea elevilor la viaţa comunităţii în care trăiesc şi implicarea în luarea deciziilor care îi privesc prin foloșirea celui mai puternic înstrument democratic: VOTUL. Participarea la alegeri este condiționată de vârsta de 14 ani și înscrierea pe listele electorale; modalitatea de vot va fi una mixtă: online, dar și direct la urnele ce vor fi deschise atât la Liceul Teoretic Petre Pandrea cât și la școlile partenere.
Această simulare respectă etapele unor alegeri europarlamentare reale începând cu validarea candidaţilor de către o comisie electorală și ulterior lansarea candidaturii prin organizarea unei conferinţe de presă, în data de 16 februarie 2018. Etapele desfășurării campaniei au fost modificate în funcție de specificul activității și de resursele umane care vor fi implicate: vârsta minimă de votare a fost redusă la 14 ani deoarece majoritatea elevilor de liceu sunt minori și de asemenea, procesul electoral, desfășurat în conformitate cu legislația națională și europeană, a fost simplificat pentru o mai bună înțelegere de către elevi.
„Ne dorim să implicăm un număr cât mai mare de elevi și membri ai comunității locale în această activitate și, de asemenea, să creăm această cultură a participării, a exprimării opiniei, atât din punct de vedere al candidatului prin viziunea sa politică, cât și din punct de vedere al alegatorului care își susține candidatul prin exprimarea votului. Realizarea acestui eveniment implică și o muncă susținută a unei echipe ce facilitează buna desfășurare a votului; pot aminti crearea website-ului, platforma de vot, sondajele de opinie, foto-video, etc”, spune Paul-Daniel Dumitru, coordonator al proiectului.
Candidaţii la alegeri îşi vor realiza o echipa formată din 4 consilieri – 3 consilieri pentru fiecare arie tematică şi un consilier de imagine. Una dintre condițiile de participare a fost aceea de a aduna 100 de susținători.
Platforma program a fiecărui candidat este constituită pe 3 arii tematice: a. Social cultural, b. Economic şi c. Politic, care au fost alese în funcţie de specificul Comisiilor permanente ale Parlamentului European.

Cea mai importantă și în același timp spectaculoasă etapă a acestei simulări va fi Campania electorală în care candidații desfășoară activități de promovare pentru a-și asigura un număr cât mai mare de voturi. Fiecare aspirant va organiza timp de o saptamână activități cât mai convingătoare atât în școală cât și în comunitate. Finalul campaniei electorale va fi reprezentat de o dezbatere publică ce va avea loc la Primaria Orașului Balș și va fi moderată de Alexandru Marin, fost elev al liceului nostru, absolvent al Facultății de Știinte Politice, București.
La final, în urma votului ce poate fi exprimat timp de 24 de ore, începând cu ora 21.00 – 25 februarie, va câștiga candidatul cu cea mai bună strategie de marketing politic, cel care va reuși să sustină cât mai argumentat punctele incluse în programul politic și cel care, va obține, evident, un număr mai mare de voturi. Rezultatul alegerilor va fi făcut public în data de 27 februarie 2018, ora 19.00.
Puteți fi la curent cu toate știrile și evenimentele realizate în cadrul activității prin acesarea șite-ului https://șimularealegerieuropene.wordpress.com/procedura-electorala-2/
„Activitățile realizate până în acest moment sunt în concordanță cu obiectivele proiectului, urmând ca în perioada următoare să avem activități la fel de interesante și așteptate, cum ar fi vizita doamnei europarlamentar Norica Nicolai” concluzionează Paul-Daniel Dumitru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.