Acasă Interviu «La Radomirești există o strânsă colaborare între primar, directorul școlii, preot, poliție...

«La Radomirești există o strânsă colaborare între primar, directorul școlii, preot, poliție și cel mai supărat dintre cetățeni, indiferent de culoarea politică a fiecăruia»

583
Interviu cu NICUȘOR SÎIA, primarul comunei RADOMIREȘTI, județul OLT
         Radomireștiul anului 2018 este altceva decât a fost în 2017, și promite să se schimbe în continuu. În bine, pentru oamenii locului, așa cum se întâmplă, ca o constantă, de când frâiele administrației publice locale au fost luate de inimosul primar, Nicușor Sîia.
Un om de-al locului, legat afectiv de aceste meleaguri, cu o viziune aparte despre exercițiul funcției de primar, rar întâlnită, chiar și de reporterul curios să afle ce se întâmplă în satul românesc, căci Sîia spune că „problemele cetățeanului dau agenda primarului”, în defavoarea viziunilor alesului.
La Radomirești se lucrează. Se continuă modernizarea drumurilor locale, asigurarea unui climat de normalitate edilitară, fără a face din așa ceva o excepție, ci o stare de a fi. Proiectele sunt multe, aspirațiile pe măsură, iar toate acestea au aceeași poziție pe lista de priorități.
Nicușor Sîia poate fi așezat ușor în categoria primarilor responsabili pe care îi are Oltul. Asta pentru că rezultatele sale sunt vizibile și susținute întocmai de oamenii locului, mai degrabă consăteni decât votanți, atunci când e nevoie….

– Ce a însemnat anul 2017 în dezvoltarea comunei Radomirești?

– Anul 2017 a fost un an deosebit pentru noi, cu numeroase realizări, cu proiecte importante pentru comuna Radomirești și pentru locuitorii acestor zone. Pe site-ul primăriei noastre, în galeria foto, secțiunea realizări, se găsesc dovezi în acest sens, însemnând străzi asfaltate, cu șanțuri și podețe, drum și gard la cimitir, renovări la instituțiile de învățământ, înlăturarea gunoaielor, iluminat public, o piață agroalimentară și multe, multe altele… Sunt lucruri normale, sunt lucrări sensibile de care oamenii au nevoie și pentru care am muncit cu drag și o vom face și de acum încolo. În plus, avem și un ansamblu cu care ne mândrim, pe care îl susținem și pentru care facem tot ce putem, dotându-l cu toate cele necesare. Știți cât de bine mă simt când mă opresc oamenii să mă felicite, să-mi spună că le place ceea ce facem noi în comuna Radorești, că pot să meargă mult mai ușor la biserică și cimitir, pe drumuri asfaltate și civilizate… Toate astea îmi dau putere și mă responsabilizează, mă fac să vreau mult mai mult și sunt convins că împreună cu echipa alături de care lucrez vom face și alte lucruri frumoase și necesare pentru Radomirești.

«Împreună cu Consiliul Local Radomirești am implementat un proiect de reabilitare străzi în comuna Radomirești, formată din patru sate, încercând că ne axăm pe fiecare localitate»

– Mai exact, ce ne puteți spune despre rețeaua de drumuri?
– Vă pot spune că împreună cu Consiliul Local Radomirești am implementat un proiect de reabilitare străzi în comuna Radomirești, formată din patru sate, încercând să ne axăm pe fiecare localitate. Avem, astfel, 15.346 de metri realizați în Călinești, Poiana, Radomirești și Crăciunei…
– Ce urmează, din acest punct de vedere, în anul 2018?
– Recent, în data de 7 februarie 2018 am mai semnat un contract de reabilitare drumuri vicinale în comuna Radomirești, pe 7 kilometri lungime. Mai mult, la căile de acces spre porțile mari vor fi poduri betonate, astfel încât lucrările să fie făcute așa cum trebuie, și toată lumea să fie mulțumită. Iar pentru toate astea nu am spart nicio bancă, ci am fost din ușă în ușă, la centru, să prezint fiecare proiect celor care au decizia finală. Să fie clar: ei niciodată nu ne vor bate nouă la ușa biroului, să ne întrebe ce ne lipsește și ce am vrea să facem! În schimb, la ușa mea vin și bat cetățenii comunei Radomirești care îmi spun de drumul „x” sau șanțul „y”. Îi ascult pe fiecare în parte, le strâng mâinile, plec pe teren și mă ocup de rezolvarea problemei! Așa e normal și pentru asta am fost aleși. Cine a înțeles asta, e foarte bine! Cine nu… să fie sănătos!
– Care este calitatea infrastructurii din zona unităților de învățământ? Ce s-a putut face și ce mai urmează, domnule primar Sîia?
– Avem reabilitată școala din satul Radomirești, cu acoperiș nou, centrală, bănci, scaune, anvelopare și toalete moderne, de nivel european. Sunt mândru de lucrul acesta și mă încântă când îi văd pe copii că stau în cele mai bune condiții. În plus, la Ministerul Dezvoltării avem depus un alt proiect pentru reabilitare școală în satul Călinești. E drept că nu mai sunt chiar atât de mulți copii în zona respectivă, dar acea unitate de învățământ se reabilitează cu bani de la Ministerul Dezvoltării, iar cei pe care îi avem acolo au dreptul la cele mai bune condiții…

* interviul este întrerupt câteva minute de un cetățean, nea Mărin, care îi spune primarului ceva despre drumul din satul Crăciunei, și despre stâlpul de lumină din dreptul gospodăriei sale, exact așa cum amintea primarul Nicușor Sîia câteva rânduri mai sus…
– Revenind la școala de la Călinești… Ce valoare are proiectul respectiv?
– Este un proiect amplu, în valoare de cinci sute de mii lei, din care nu lipsește centrala atât de necesară în zilele noastre. Spre deosebire de sobe, vorbim aici de menținerea curățeniei, de faptul că nu se mai stă cu ușile deschise ca să tragă soba, și multe altele de genul acesta. Revenind însă la satul Radomirești, mai trebuie spus că prin Banca Mondială am reușit să construim și o grădiniță modernă, de la zero, cu toate dotările necesare.
– Ce faceți cu alimentarea cu apă? Cât de funcțională este, pe timpul anului, pentru locutorii comunei dumneavoastră?
– În anul 2012, când am preluat conducerea Primăriei Radomirești, aveam undeva la cinci sute de abonați, majoritatea pe satul Radomirești, iar acum am implementat un proiect de extindere alimentare cu apă, având, pe fiecare an, în satele Radomirești, Poiana și Călinești, câte două-trei străzi prinse cu apă, drum și iluminat, la care se adaugă școlile și activitățile sportive. A, că noi ne dorim cât mai multe, așa este, dar nu se pot realiza toate odată. Mă bucur, însă, că oamenii ne-au înțeles și că ne sunt aproape, lucru care ajută extrem de mult.

«Nu am mărit și nici nu am avut vreodată de gând să mărim impozitele în comuna Radomirești!»

– Au crescut taxele și impozitele din Radomirești, pe anul 2018?
– Nu am mărit și nici nu am avut vreodată de gând să mărim impozitele în comuna Radomirești! Am avut pe ordinea de zi o hotărâre a Consiliului Local prin care, în ciuda unuia sau altuia care s-au apucat să spună că primarul a mărit taxele și impozitele, am decis să nu o facem!
– Dar gradul de colectare vă mulțumește?
– Da! Stăm destul de bine și din acest punct de vedere, și chiar o întrebam, în glumă, pe doamna casieră, acum câteva zile, dacă am făcut  un miliard din încasări… Răspunsul a fost următorul: «Domnu’ primar, parcă ați știut.. Avem peste nouă sute nouăzeci de milioane!». Iar asta în condițiile în care suntem la jumătatea lunii februarie. E drept că și acea reducere de zece la sută contează, dacă ținem cont că avem pe raza comunei noastre și 15 societăți agricole, fiind una dintre localitățile județului Olt bogate în pământ. Cu această ocazie îi felicit pe administratorii firmelor respective pentru felul în care își desfășoară activitatea, dar și pentru plățile făcute la timp, în fiecare an. În altă ordine de idei, ce mă bucură foarte mult e faptul că la noi, la Radomirești există o strânsă colaborare între primar, directorul școlii, preot, poliție și cel mai supărat dintre cetățeni, indiferent de culoarea politică a fiecăruia.
– Cotele defalcate de impozite, care vin de la firmele mari vă satisfac? Sunt oamenii mulțumiți de ceea ce le revine: bani, grâne?
– Pe raza comunei avem peste zece mii de hectare de pământ, cu o zonă agricolă extraordinară, fapt pentru care, spre exemplu, anul trecut s-au făcut cantități de grâu, porum și floare cum mulți și-ar fi dorit să aibă. E drept, însă, că pentru toate astea trebuie multă muncă, investiții, tratamente și lucrări făcute la timp. Totuși, cam multe chimicale, dacă ținem cont că înainte bălegarul era îngrășământul de bază, iar astăzi sunt tot mai multe soluții, una mai proastă decât alta…

«Avem implementat un proiect pentru amenajarea unui mini-teren sintetic de fotbal, pentru tinerii localității noastre»

– Ce se mai poate face pentru ca în anul 2018 nivelul de trai să fie mai mare decât în anii trecuți.
– Deși mă repet, avem proiecte majore pentru toate categoriile de vârstă, avem de reabilitat o școală la Călinești, de semnat un contract – drumuri vicinale în comuna Radomirești și satul Fripți, iar prin GAL Vedea-Găvanu-Burdea avem implementat un proiect pentru amenajarea unui mini-teren sintetic de fotbal, pentru tinerii localității noastre. În plus, mai vreau să avem o colaborare cu domnul instructor Costică Bălărău pentru 36 de copii ai comunei noastre pentru care merită fiecare bănuț băgat în costume și deplasări prin țară. Mă uit în ochii lor și îi văd cât sunt de bucuroși și cât de mult le place ceea ce fac…
– Foarte bine, domnule primar, dar, știți, copiii n-au drept de vot…
– Dar nici nu m-a interesat vreodată acest aspect. Eu nu muncesc pentru a fi votat și nu fac investiții pentru a crește în ochii cuiva. O fac pentru că trebuie! O fac pentru noi toți, pentru o viață mai bună și pentru că sunt dator comunității în care trăiesc în fiecare zi. Spre exemplu, la ansamblu avem și copii ai căror părinți au votat cu altă culoare politică, în speță, alt candidat. Dar… asta este cu totul altceva, și nu putem băga copilul în viața politică! Spre exemplu, i-am dus acum doi ani, pentru o săptămână de zile, în festival, la Mamaia, au fost în stațiunea Venus, alături de călușarii din satul Crăciunei, au mai fost prezenți la Etno Tv și au participat la numeroase festivaluri…
– Rețeaua de iluminat public este pe placul dumneavoastră?
– Păi dacă nici rețeaua de iluminat public nu-mi place… înseamnă că n-am făcut nimic. Să fiu bine înțeles: nu mă laud! Vă prezint realitatea, iar realitatea ne arată că numai pe un singur drum – DN 6, avem 52 de stâlpi pe care vom schimba și vom pune lămpi ecologice pentru reducerea consumului. Așadar, avem lumină în sat și vom avea și mai multă lumină în perioada următoare.
– Despre sistemul video din comună ce ne puteți spune?
– Până acum avem zece camere video montate, amplsate în intersecțiile importante, în centrul – la Radomirești, în satul Crăciunei, la intrări, la ieșirea din satul Călinești, dar și la groapa de gunoi. Rezultatele s-au văzut pe parcurs, iar dorința mea ar fi să mai adăugăm vreo câteva în viitorul apropiat. Ce-i drept, ele sunt bune, dar pentru asta înseamnă să bagi și bani! Se mai ia curentul, se mai defectează…
– Vă satisface modul în care polițiștii își fac treaba în comuna Radomirești, complementar cu sistemul de monitorizare video despre care tocmai am discutat?
– Până acum n-au fost probleme, și sper să nu existe nici de acum încolo. Dacă nu ai o bună colaborare și stai cu nasul sus, gândind că ești primar, iar celălalt e „milițian”, atunci n-ai rezolvat nimic și nici n-au să rezolvi ceva vreodată.

«Eu aș vrea să înțeleagem că e nevoie de unitate pentru ca țara asta să meargă în sensul bun, dorit de toată lumea!»

– Vă place ce se întâmplă la nivel central, în România începutului de an 2018? Avem, iată, al treilea cabinet în mai puțin de-un an…
– (se încruntă) Nu vreau să fac politică, dar vă pot spune că divergențe politice au existat întotdeauna, atât la centru, cât și în teritoriu. La început e bine, toți își arată susținerea, există unitate, iar pe parcurs o mai cotește câte unul și i se pare că nu știu ce nu e așa cum trebuie. Revenind la întrebarea dumneavoastră, ce se întâmplă la centru e strict problema lor, dar eu aș vrea să înțeleagem că e nevoie de unitate pentru ca țara asta să meargă în sensul bun, dorit de toată lumea!
– Câți oameni din Radomirești aveți înscriși la ajutoare sociale?
– (zâmbește!) Domnule, dacă aveam trei sute, cum se găsesc la alții, ieșeam lejer primar, dar noi avem doar 22 dintre care 15 prestează, iar restul de 7 sunt scutiți. E normal să muncească, să facă și ei ceva pentru localitatea asta, pentru bănuțul pe care îl primesc.
– Sunt angajații Primăriei Radomirești mulțumiți de condițiile oferite?
– Primăria a fost reabilitată anul trecut, am amenajat și câteva garaje, avem căldură iarna și aer condiționat vara, avem birouri curate, dozator de apă caldă și apă rece. Una peste alta, avem toate cele necesare pentru desfășurarea activității în cele mai bune condiții, aici, la noi acasă, în comuna Radomirești.
– Aveți și o echipă de fotbal. Au fotbaliștii comunei dumneavoastră tot ce le trebuie?
– Suntem în Liga a V-a – Seria a III-a. Rețineți: sunt orașe mari care nu au echipă de fotbal, dar noi avem și ne mândrim cu asta. Suntem 12 echipe în grupă, iar până acum (n.n. joi – 8 februarie 2018) avem șapte victorii, trei egaluri și-o singură înfrângere, fiind pe locul trei, la egalitate cu locul doi și la un singur punct de locul întâi. Ce va urma… vom mai vedea!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.