Acasă Interviu „Am satisfacția că avem proiecte mari, proiecte importante pentru noi și localitatea...

„Am satisfacția că avem proiecte mari, proiecte importante pentru noi și localitatea noastră”

1261

Interviu cu IONEL VĂDUVA, primarul comunei CÎRLOGANI

După aproape două decenii de ezitări, de vot emoțional, acordat celui care promitea mai mult, comuna Cîrlogani a intrat într-o normalitate edilitară. Asta, de când aici a fost ales, primar, Ionel Văduva. Un om al locului, gospodar dovedit, capabil să-și însușească realitatea așa cum era ea, la momentul sosirii sale în primărie, și să impună o listă de investiții și un mod de lucru, altfel decât al predecesorilor săi.

A înțeles repede ce-i de făcut, iar cetățenii din comună s-au convins de asta și l-au reînvestit primar în iunie 2016. Astăzi, Cârloganiul e altceva. Se vede în acest sens, iar proiectele derulate până în prezent, cât și cele de viitor, înving starea de fatalitate existentă până acum câțiva ani.
Despre viitor, raportându-se de fiecare dată la prezent, un interviu ca o dare de seamă. Sau, poate, ca un raport de activitate…

– Domnule primar, ce a însemnat anul 2017 în exercițiul mandatului dumneavoastră și, respectiv, dezvoltarea comunei Cîrlogani?
– Înainte de toate, vreau să vă spun că anul recent încheiat a fost unul în care am avut foarte multe proiecte, o parte dintre ele în curs de aprobare, altele în derulare și implementare. Am satisfacția că avem proiecte mari, proiecte importante pentru noi și localitatea noastră…

– Mai exact, domnule primar?
– Este vorba de modernizarea drumurilor de interes local – proiect în curs de execuție, derulat prin Măsura 7.2, s-au lucrat undeva la 30%, iar din această primăvară vom continua aceste lucrări. Vorbim de 6 kilometri, în zona ce face legătură între DJ 677 și satul Stupina – DC 19. De asemenea, vor fi amenajate și celelalte străzi, ce fac legătura cu cimitirele și alte zone mai importante din comuna noastră.

– Dar despre cel mai important pachet de servicii: apă și canalizare, ce ne puteți spune, domnule primar?
– Despre canalizare vă pot spune că toată comuna va beneficia de acest serviciu, datorită unui proiect prin PNDL 2, aflat în curs de execuție și sperăm ca în cel mai scurt timp să fie gata în satul Cepari, în Scorbura, Beculești și strada Recunoștinței. Când spun „cel mai scurt timp”, mă gândesc la faptul că până la data de 1 iunie vom fi gata cu acest proiect fără de care nu se mai poate în ziua de astăzi. În ceea ce privește rețeaua de apă, ea există deja în comuna noastră, dar mai avem un alt proiect acolo, prin Măsura 7.2. – extindere rețea de canalizare și modernizare sistem de apă. Vorbim despre un proiect în valoare de 1,3 milioane de euro și suntem la partea de ridicare în SEAP, pentru scoaterea la licitație. Proiectul tehnic se află la AFIR Craiova pentru a fi vizat, urmând a se fac ultimele proceduri și atribuirea lucrării de execuție. Mai exact, aveam proiect de canalizare numai pe partea dreaptă, în sensul de mers către Slatina, spre exemplu, în timp ce pe partea stângă nu există. Așadar acum facem canalizare și pe partea stângă, așa cum era normal să se întâmple. Mai departe, pe tot ce înseamnă rețea de apă, se vor scoate apometrele pe domeniul public, se automatizează sistemul de clorinare, se vor reabilita puțurile existente ale sistemului de apă, vor fi modernizate și stațiile de epurare, astfel încât să nu mai existe niciun fel de probleme din acest punct de vedere.

– Așadar, cele două rețele, conform dorințelor dumneavoastră, vor fi bine puse la punct, iar mulți ani de acum încolo nu vor mai fi probleme în comuna Cîrlogani…
– Asta îmi doresc și pentru asta muncim, cu toții, în fiecare zi: să avem condiții bune în comuna noastră, iar oamenii de la țară să se bucure de un mediu sănătos, curat și prietenos…

– Domnule primar, despre infrastructura școlilor ce ne puteți spune? În ce fază sunteți aici, la Cîrlogani?
– Și în acest sens am semnat un contract de finanțare prin PNDL 2 și suntem la stadiul de SEAP pentru proiectare și execuție. Este vorba de modernizarea școlii prin extindere și amenajare de grupuri sanitare în interior, plus grădiniță, toate reabilitate și izolate termic, cu acoperiș schimbat și gard nou. Se mai adaugă dotările necesare, iar lucrul efectiv va demara în momentul în care se vor finaliza toate procedurile în sistemul de licitație, iar constructorii vor înțelege că trebuie să nu se mai „faulteze” unii pe alții. Până la urmă, cu cât se lucrează mai repede, cu atât e mai bine pentru toată lumea. Oricum ar fi, aș vrea să se rețină un lucru: eu pun mare accent pe calitatea lucrărilor! Așa am făcut și așa am să fac întotdeauna, pentru că în momentul în care îți asumi o lucrare, trebuie să o faci așa cum trebuie!

– În ceea ce privește timpul liber al elevilor, ce soluții s-ar putea găsi, domnule primar?
– Înainte de depunerea proiectului, în cadrul său, prin POR, prinsesem și o sală de sport pe care ne doream s-o construim tot în curtea școlii noastre. Momentan, însă, a rămas doar o parte din acest proiect, cea legată de modernizarea unității de învățământ, iar sala de sport vom încerca s-o depunem prin Compania Națională de Investiții (CNI). Mai departe, dacă vom obține aprobarea dorită, vom avea și această sală de sport, atât de necesară pentru tinerii din comuna noastră. În altă ordine de idei, tot la această întrebare, aș vrea să amintesc despre amenajarea unui miniteren de fotbal și teren de tenis de câmp, lângă piața din Cîrlogani, un proiect realizat prin fonduri europene, iar dacă vom face și sala de sport vor avea la dispoziție toate condițiile necesare.

– Ce ne puteți spune despre piața de la Cîrlogani?
– Avem deschisă piața în fiecare zi de duminică, se strâng destul de mulți oameni, este totul în regulă și cred că toată lumea e mulțumită.

– Se mai întorc în sat cei care au plecat prin afară, la muncă?
– Mai puțin! Totuși, în perioada vacanței din lunile iulie-august și bineînțeles de sărbători, satul devine mult mai populat, majoritatea alegând să vină acasă, lângă cei dragi. E mai greu să rămână, având în vedere că s-au adaptat în țările și-n locurile în care au plecat, unde și-au făcut prieteni și se simt destul de bine. Un lucru pozitiv ar fi, însă, că toți cei care lucrează afară vin și construiesc aici, la Cîrlogani, ceea ce ne dă încredere în faptul că mai devreme sau mai târziu se vor întoarce, definitiv, acasă. Asta înseamnă mult pentru noi, înseamnă mult pentru satul românesc…

– Aveți un proiect de suflet, din cele realizate până acum, la Cîrlogani?
– Fiecare proiect este la fel de important pentru mine și are un loc aparte în inima mea. Cu toate astea, dacă ar fi să aleg, aș spune că proiectul de reabilitare și modernizare a Școlii Gimnaziale Cîrlogani este cel mai apropiat de sufletul meu. Ei merită să aibă căldură, să aibă condiții igienice, să nu le lipsească nimic. Până la urmă este vorba de copiii noștri, de condițiile oferite lor, iar zâmbetul și bucuria de pe chipul unui copil nu se compară cu nimic în lumea aceasta. Ei sunt viitorul acestei țări, iar obligația noastră este să-i ajutăm ca să ajungă mari!

– Care sunt așteptările dumneavoastră de la cei care conduc, în clipa de față, la nivel guvernamental, țara noastră?
– Am fost și am rămas un om sincer și optimist. De aceea, am convingerea că se vor pune în aplicare mai multe proiecte din cele prezentate la nivel central, iar lucrurile vor merge în direcția dorită de toată lumea. Sigur, există oameni nemulțumiți, există păreri pro și contra, dar eu îmi doresc foarte mult ca toată lumea să înțeleagă că avem nevoie de unitate și încredere. Spre exemplu, în viață se mai fac și greșeli, dar este foarte important ca ele să nu fie atât de mari și să fie corectate la timp. Mai mult, în ziua de astăzi, dacă ai făcut 90% dintr-o lucrare și 10% a rămas în așteptare, nu înseamnă că n-ai făcut nimic, dar trebuie răbdare și înțelegere. Până la urmă, oricine ar veni acum la putere, sunt absolut convins că n-ar putea să facă mai mult. Dar noi, românii ne-am învățat să criticăm, și o facem din ce în ce mai des. Spre exemplu, dacă eu am derulat proiecte de câteva milioane de euro și n-am făcut încă un părculeț pentru copii sunt criticat, dar, oare, restul lucrărilor nu mi le vede nimeni? Ele nu mai contează? Dar așa este la noi, puțini mai văd și recunosc un lucru bine făcut.

– Despre programul de cadastrare sistematică ce ne puteți spune?
– Vă pot spune că am încheiat un contract de lucrări cu o firmă autorizată din Slatina, după care am efectuat cadastrarea a două sectoare din teritoriu – extravilan, am depus actele la cadastru spre a fi avizate, pentru a înainta ulterior cărțile funciare tuturor cetățenilor ce au avut terenuri în tarlalele respective. În continuare avem și alte măsurători făcute cu oameni în teren, vom lucra pe alte două sectoare, pas cu pas, până când vom finaliza acest proces extrem de important. Spre exemplu, numai în două sectoare a patru tarlale am găsit peste 1.800 de poziții, numai pe extravilan. E drept că la noi cetățenii au suprafețe mici, de 1.500, de 2.500 sau 5.000 de metri pătrați, iar pentru fiecare se întocmește carte funciară și se atribuie număr cadastral. Ne așteptăm să fie foarte multe în toată comuna, dar sunt lucruri fără de care nu se mai poate și trebuie duse la bun-sfârșit! Una peste alta, eu mă bucur foarte mult că am găsit firma autorizată care a acceptat să facă această cadastrare, am mers toată vara pe câmp, de la ora 6, la ora 10-11 dimineața, cu cetățenii, iar fiecare își indica terenul și se făceau măsurătorile…

– Cât de utilată este astăzi Primăria condusă de dumneavoastră, pentru a rezolva, în sistem de regie proprie, nevoile imediate?
– Dacă astăzi facem față, nu conform așteptărilor noastre și ale oamenilor din Cîrlogani, pot să vă spun că în cel mai scurt timp vom achiziționa un buldoexcavator nou, dotat cu lamă de zăpadă, cât și cu o cupă de decolmatare trapezoidală, ideală pentru a curăți șanțurile pluviale. Estea cea mai bună soluție și cea mai corectă. Merg pe principiul că trebuie să ne descurcăm cu surse și resurse proprii, fără a mai plăti prestații către alții, bani mulți, mult peste ceea ce se cheltuie atunci când ai propria resursă tehnică.

– Domnule primar: gunoaiele? Sunt peste tot… Aici, la dumneavoastră, parcă nu se văd…
– Vedeți, aici lucrurile merg într-un sens bun! Cu toate că mai sunt și oameni care au mici derapaje în ceea ce privește respectul față de mediul înconjurător. Avem un contract încheiat cu SALUBRIS Slatina, oamenii au înțeles că nu se poate altfel, plătim 60 de lei pe an, de gospodărie, dar investiția e necesară. Altfel, nu se mai poate! Calitatea mediului înconjurător e o obligație și dă o notă de respect, în condițiile în care trebuie să ajungem la stadiul de mulțumire în acest domeniu, întâlnit și în afara granițelor României.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.