Acasă Interviu „Știți care este lucrul pe care îl apreciez cel mai tare în...

„Știți care este lucrul pe care îl apreciez cel mai tare în echipa ALDE? Acela că la noi nu există unanimităţi garantate”

1122

Interviu cu MIHAI CÎRLOGANU, vicepreşedinte în ORGANIZAŢIA MUNICIPALĂ A ALDE SLATINA

      Mihai Cîrloganu este o excepție de la regula resursei umane în domeniul politic, acolo unde, de ceva vreme, este o criză generalizată de tineri care decid să nu mai stea acasă și aleg să se implice în viața comunității, prin intermediul apartenenței la o structură de acest gen.
Are de partea sa câteva argumente date de vărstă, unde se regăsește entuziasmul, dar și prudența în gesturi și declarații, rar întâlnită atunci când vorbim despre politicienii tineri.
A încercat să construiască după un proiect frumos, în PNL, iar când a înțeles că altcineva transformase partidul într-un vițel gras, gata de vânzare, a făcut un pas în spare. După o perioadă de carantină impusă de sine, a decis să reintre în ecuația politică a dreptei, exprimată prin valorile recunoscute de Alianța Liberalilor și Democraților…

 

– Românii au ieșit masiv în stradă, împotriva actualei puteri. Te şimți mândru ca membru al ALDE?
– Aşa este! Au ieşit masiv în stradă şi atunci când acest lucru se întâmpla, politicienii trebuie să ţina cont de asta, însă, când ai în plan să implementezi nişte măsuri atât de îndrăzneţe (cum sunt cele propuse de alianţa de guvernare), cu siguranţă sunt şi persoane deranjate de acest lucru. Ceea ce am observat şi mă bucură foarte mult, este că protestatarii sunt din ce în ce mai puţini şi acesta este cel mai important semnal că românii încep să înteleagă ceea ce se întamplă în realitate. Iar răspunsul la întrebare cred că este evident…
– Te regăsești în echipa ALDE din județul Olt?
– Am să fiu foarte sincer: ştiti care este lucrul pe care îl apreciez cel mai tare în echipa ALDE? Acela că la noi nu există unanimităţi garantate. ALDE este acel partid în care toţi membri îşi pot exprima opiniile (cu argumente, bineînţeles), iar atunci când sunt probleme, cu siguranţă au loc dezbateri şi se ajunge la un consens. Nu este un secret că de multe ori au fost şi opinii diferite în interiorul partidului însă, de fiecare dată s-a discutat şi partidul a ieşit mai puternic în urma dezbaterilor. Asta este motivul pentru care membri ALDE sunt tot mai mulţi şi nu demisionează peste noapte…
– Prea mulți membri în ALDE, veniți de la PNL. Sunteți o formațiune liberală în exil?
– Aș spune mai degrabă că ne identificăm tot mai bine ca fiind adevăratul partid liberal. Aţi văzut că s-au înscris în ALDE şi liberali cu state vechi, oameni care ani la rând au ţinut steagul liberalismului din judeţul Olt ridicat. Acesta este un semnal că în ALDE se întâmplă lucruri bune.
– Câtă dreptate au cei care spun despre ALDE că e o remorcă după PSD?
– Vă referiţi la aceia care şi-au dorit să facă alianță cu ALDE pentru a intra la guvernare şi nu au reuşit? ALDE este la guvernare pentru a implementa ideile liberale din programul de guvernare şi punct.

„Voi fi implicat în echipa judeţeană încercând să măresc pe cat posibil numărul aleşilor locali ai partidului pentru că, în fond, aceştia sunt unitatea de măsura a puterii fiecărui partid”

– La viitoarele alegeri locale, în ce proiect politic te vezi implicat?
– Voi fi implicat în echipa judeţeană încercând să măresc pe cat posibil numărul aleşilor locali ai partidului pentru că, în fond, aceştia sunt unitatea de măsura a puterii fiecărui partid. Ar fi prematur să spun mai mult acum.
– L-ai votat pe Klaus Iohannis. Ești pregătit să o faci și a doua oară?
– Am făcut campanie, am vorbit cu prietenii, cu rudele, cu toată lumea! L-am votat! După ce a ieşit preşedinte, Iohannis se poartă de parcă a câştigat la 6/49. Am încercat recent să pun pe o listă lucrurile notabile pe care le-a făcut Iohannis. În afară de a observa cu atenţie şi de a fi îngrijorat de anumite aspecte, nu am reţinut nimic. Sunt convins că şi românii „urmăresc cu atenţie” activitatea preşedintelui şi la următoarele alegeri vor acţiona în consecinţă.
– Crezi că noul ministru al Educației va învăța, în timpul mandatului, să facă așa cum trebuie acordul corect între subiect și predicat?
– Cred că mai presus de funcţiile pe care le ocupăm şi care sunt efemere, suntem cu toţii oameni şi în anumite şituatii, copleşiţi de emoţii, putem greşi. Nu cred însa că este vorba de o necunoaştre a limbii române.
– Pe timpuri aveați o impresie foarte proastă despre pesediști. Astăzi, cum stai cu evaluarea partenerilor de guvernare?
– Am criticat de multe ori persoane care fac parte din PSD dar nu pesediştii în general. Ar fi o greşeală să generalizezi când vorbeşti de un partid atât de mare. Pot să spun că atâta timp cât programul de guvernare este pus pe primul loc, program votat de majoritatea românilor, nu pot să critic pe nimeni. Oamenii s-au săturat să vadă politicieni certându-se. Oamenii vor rezultate şi ALDE împreună cu PSD asta vrea să facă, să muncească, să aibă rezultate. Unele au început să se vadă, altele vor aparea în perioada următoare. Credeţi că pe locuitorii Balşului (de exemplu) îi interesează părerea lui Mihai Cîrloganu despre pesedişti? Nu! Ei au nevoie să fie construită centura ocolitoare a oraşului lor… Astea sunt aşteptările oamenilor. Ar trebui înteles că pentru a le cere oamenilor voturi, trebuie să le spui ce ai făcut şi ce vrei să faci tu ca politician pentru ei. Nu cred că se câstigă voturi criticând tot ceea ce se întamplă în jurul tău. Este nevoie de lucruri concrete, de fapte, şi de realizări.
– Există un preț al retragerii lui Bircea, din fruntea organizației Slatina a ALDE, în favoarea lui Marius Bălașa?
– Mai devreme vă spuneam despre modul în care se iau deciziile în ALDE… Nu ştiu cum se vede din exterior însă trebuie să stiţi că paridul a ieşit învingător în urma acestui eveniment. Acesta ar fi preţul: partidul. Este important de ştiut şi faptul că omul politic Cristi Bircea a rămas în echipă şi construim împreună în momentul de faţă.

„Am plecat din PNL pentru că am ajuns la concluzia că în PNL nu se doreşte câştigarea alegerilor…”

– Te deranjează termenul de „traseist politic”?
– Înțeleg intrebarea… am plecat din PNL pentru că am ajuns la concluzia că în PNL nu se doreşte câştigarea alegerilor. Consider că este mult mai grav să rămai într-un partid şi să „vinzi meciul” decăt să pleci în alt partid.
– Crezi în ziua când ALDE și PNL vor redeveni un singur proiect politic?
– Până atunci sper să vină toţi la ALDE… sau nu chiar toţi…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.