Acasă Interviu „Vă pot spune că împreună cu domnul primar Udrescu Tudor, beneficiind și...

„Vă pot spune că împreună cu domnul primar Udrescu Tudor, beneficiind și de sprijinul Consiliului Județean Olt, m-am implicat în majoritatea proiectelor depuse la Piatra-Olt”

1245

Interviu cu NICUȘOR RADA, viceprimarul orașului PIATRA-OLT

     Dezvoltarea orașului Piatra-Olt este o certitudine. După foarte mulți ani de așteptări, după identificarea tuturor proiectelor necesare dezvoltării comunității, a venit și vremea faptelor. O echipă a administrației locale, dedicată, aplecată spre comunitate, spre oameni, cât și în pas cu cerințele vremurilor de azi.
Nicușor Rada, viceprimarul orașului, o persoană activă, dinamică, implicată în ceea ce înseamnă punerea în practică a agendei publice. Știe ce trebuie făcut, are energia necesară, cât și capacitatea de a lucra în echipă. Alături de primarul Tudor Udrescu, Nicușor Rada vede, în prezent, viitorul infrastructurii de la Piatra-Olt.
Despre ce este de făcut, cum trebuie puse în practică toate aceste proiecte, în interviul care urmează. Cu Nicușor Rada, viceprimarul de la Piatra-Olt…

– Ce a însemnat, din punct de vedere administrativ, anul 2017 pentru orașul Piatra-Olt?

– Anul 2017, din punctul meu de vedere, a reprezentat temelia pentru o dezvoltare accentuată ce va avea loc în perioada următoare. Mai exact, în anul recent încheiat au fost demarate foarte multe proiecte de investiții, extrem de necesare pentru localitatea noastră.
– Ne puteți spune câteva dintre acestea?
– Un prim proiect ar fi cel legat de modernizarea drumurilor de exploatare agricolă. Urmează un alt proiect de impact, legat de modernizarea Centrului Cultural Multifuncțional, amplasat în spatele gării. Aici este vorba de fostul liceu din Piatra, un proiect în parteneriat, cu o sumă de peste opt sute de mii de euro, partea noastră. Am trecut de prima fază ce ține de evaluare, s-au obținut punctele suficiente, urmând ca în cel mai scurt timp să se efectueze și evaluarea finală. Revenind însă la primul proiect amintit, cel legat de modernizarea drumurilor agricole, va pot spune că este vorba de asfaltarea a 10 kilometri drumuri de exploatare…
– Mai departe?
– Prin PNDL, avem un proiect de asfaltare în suprafață de 13,5 kilometri, urmat de un altul: modernizare Școala Generală Bistrița-Nouă, proiect aflat deja în situația de a semna contractul de execuție. De asemenea, mai avem și grădinița din Piatra, prin GAL – proiect făcut pe care în cel mai scurt timp îl vom depune. Continuând și vorbind despre proiectele majore, putem aminti de modernizarea Liceului Tehnologic Piatra-Olt și Școala Gimnazială Piatra, prin POR – Axa 10. Așadar, în 2017 am lucrat foarte mult și am pus temelia pentru ceea ce vom face de acum încolo. Prin urmare, începând cu 2017-2018, 2019-2020, vom avea foarte mult de lucru și vom duce la bun-sfârșit toate proiectele enumerate. În total, suma proiectelor poate ajunge la aproximativ cinci milioane de euro, fonduri extrem de necesare pentru dezvoltarea comunității noastre. Desigur, peste toate acestea ar mai fi și extinderea rețelei de canalizarea, proiect de peste șase milioane de euro, ajungându-se astfel la peste 85% rețea de canalizare pusă la punct…
– Despre alimentarea cu apă ce ne puteți spune?
– Nu sunt probleme, avem rețea funcțională cu apă de bună calitate în tot orașul. Anul acesta ar mai fi de rezolvat vreo zece gospodării, pe strada Argeșanu. Încercăm să intervenim prin bugetul local, dacă va fi posibil. În plus, ar mai fi de amintit un proiect de modernizare DC 78-79, pe cinci kilometri, la rându-i un proiect în derulare, aflat la jumătate. Drumul vine de la Criva, la intersecția de la școala de la Criva, prin satul Măricești, ajunge la DN64, apoi, de la Enoșești face legătura cu drumul care trece prin fața primăriei. În orice caz, avem proiecte în lucru, sunt proiecte mari și privim cu încredere spre viitorul apropiat…
– Ce înseamnă, ca sursă de finanțare pentru bugetul propriu, fabrica Prolyte?
– Înseamnă mult. Înseamnă destul de mult, chiar. Spre exemplu, ca procent, ne asigură aproximativ 15% din buget. Până să fie deschisă fabrica, acest procent îl obțineam de la CFR. Prolyte-ul are aproximativ 60 de angajați din Piatra, la numărul acestora adăugându-se mai mult de două sute din afară.
– Dar ce i-a făcut pe cei de la Prolyte să aleagă Piatra și să nu meargă în Slatina, pe lângă fabrica de cauciucuri ori în alte zone?
– A fost alegerea lor, iar noi le-am oferit toate condițiile pe care le-au dorit. Ne-am bucurat foarte mult și i-am primit cu brațele deschise.
– Aminteați de soarta nedreaptă a ceea ce a fost Depoul de la Piatra. Mai sunt șanse?
– Din păcate, nu mai este nicio șansă pentru ca acest depou să revină la activitatea de altădată. El este foarte bine amplasat, suntem un nod de cale ferată, însă au fost și jocuri politice, iar în prezent nu se mai poate face nimic. Mai multe nu ar mai fi de spus…
– Revenind la lista proiectelor, ce altceva mai poate fi notat pentru anul 2018 și pentru perioada apropiată?
– În ceea ce ne privește, noi avem o listă întreagă de proiecte și dorințe, dar mai depindem și de fondurile care ne sunt alocate. Spre exemplu, prin programul CNI am vrea să ne ocupăm și de Casa de Cultură din Piatra-Olt, o lucrare amplă, o modernizare necesară pe care o avem în plan de mai multă vreme.
– Asistăm în ultimii ani, la o depopulare a satelor și orașelor din România. Ne puteți spune dacă se mai întorc oamenii, acasă, la Piatra-Olt?
– Câțiva se mai întorc, dar sunt puțini, mult prea puțini în raport cu numărul celor ce aleg să plece în afară. Și, din păcate, același lucru se întâmplă și cu cei care lucrează în orașele mai mari – Slatina, Craiova. E mai greu să facă naveta și aleg să rămână în orașul în care își au locul de muncă. Pe de altă parte, trebuie să recunoaștem că Slatina oferă foarte multe locuri de muncă, iar asta datorită faptului că investițiile private s-au dezvoltat foarte mult în muncipiul reședință de județ. Astfel, a fost acaparată o bună parte din forța de muncă existentă în localitățile învecinate.
– Am lăsat în urmă anul 2017, au fost sărbătorile de iarnă, s-au oferit cadouri și premii în special copiilor din toate orașele și comunele țării. La Piatra s-a întâmplat lucrul acesta?
– Pe lângă faptul că noi, prin Consiliul Local Piatra-Olt asigurăm un pachețel de dulciuri, un gest mic, dar absolut normal pentru cei mici, vă pot spune că am mai avut și alte surprize, chiar înainte de Crăciun. Mai exact, au venit cei de la Asociația Ford Mustang România care au făcut o demonstrație cu mașinile și au adus daruri pentru copiii de la Scoala Generală și cei de la Liceul din Piatra. În cadrul aceleiași acțiuni, cadori au primit și copiii din Găneasa și Brîncoveni. A fost o acțiune frumoasă și foarte reușită pentru care dorim să le mulțumim tuturor celor implicați. Și, referitor la lucrul acesta, și de această dată, trebuie să recunoaștem faptul că Prolyte a fost liantul pe baza căruia a fost posibilă această întâlnire. Una peste alta, a fost o bucurie și un adevărat spectacol oferit tinerilor noștri.
Un alt eveniment frumos care a avut loc în această perioadă a fost realizat de reprezentanți ai Bisericii Adventiste din Castellon, fiind oferite 70 de pachete personalizate copiilor cu vârste cuprinse între 7 și 14 ani, ai Școlii Generale din Piatra. Au fost foarte multe haine, rechizite, s-au oferit și alimente, dulciuri și multe altele. De reținut că proiectul respectiv s-a numit „Oferă un zâmbet!” și s-a realizat de către doi oameni cu suflet mare: Dana Pripea și Remus Soare.
– Făcând o analiză a celor prezentate mai sus, putem spune că așteptările sunt mari, dar semnele arată că sunt premise favorabile…
– …iar eu vă pot spune că suntem optimiști și hotărâți să facem treabă. Personal, vă pot spune că împreună cu domnul primar Udrescu Tudor, beneficiind și de sprijinul Consiliului Județean Olt, m-am implicat în majoritatea proiectelor depuse la Piatra-Olt. În primul rând, îmi face plăcere să vorbesc despre Centrul Cultural Multifuncțional, un cinematograf, o sală de lectură, o bibliotecă și multe altele…
– În final, vă întrerup și vă întreb și de fenomenul sportiv. Ce ne puteți spune despre asta?
– Vă pot spune că în momentul de față avem trei echipe de fotbal: Rapid Piatra-Olt, Unirea Piatra-Sat și Gloria Bistrița, sperăm să obținem și rezultate din ce în ce mai bune, dar până atunci mulțumirea noastră este dată de bucuria copiilor din localitate. Până la urmă, mișcarea este necesară, iar sportul înseamnă sănătate…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.