Acasă Cultură Activitate intensă la „Petre Pandrea” de la Balș

Activitate intensă la „Petre Pandrea” de la Balș

741

      Echipa proiectului „Şcoli Ambasador ale Parlamentului European” de la Liceul Teoretic Petre Pandrea, Balş a organizat în decembrie o serie de activităţi atât în cadrul şcolii cât şi în comunitatea locală. Primul eveniment a fost „Micul antreprenor European- târgul de Crăciun” în cadrul căruia micii antreprenori de la clasele pregătitoare şi a 3 a, ajutaţi de ambasadorii juniori, au confecţionat din materiale reciclabile decoraţiuni, globuleţe, steluţe , coroniţe de Craciun, pe care apoi le au vândut.

Ambasadorii juniori şi seniori au propus elevilor noştri o alta activitate intitulată „Simpozion european literar”. Sub îndrumarea dnei prof. Grațiela Loghinaș au fost selectate 28 de poezii – câte una pentru fiecare țară din UE- ce apoi au fost recitate în cadrul activității. Cei peste 60 de elevi participanți au fost impresionati şi sensibilizați, mai ales de faptul că unele poezii au fost prezentate în limbile engleză, franceză, spaniolă, italiană. Ambasadorii îşi propun realizarea unei broşuri cu poeziile selectate.

O altă activitate a constat în realizarea decorului pentru spectacolul „A night of X-Mas Spirit” şi a 28 de globuleţe colorate cu cele 28 de steaguri ale ţărilor UE, ce au fost folosite pentru decorarea Bradului European de Crăciun. Pentru aceste activităţi am avut sprijinul ambasadorului senior doamna Tucu Mihaela, profesor de arte plastice.
O activitate apreciată de echipa de proiect a fost cea în care au primit cadouri speciale; o descriere a unei tradiţii de Crăciun specifică unei ţări din Uniunea Europeana. Aceste tradiţăii vor fi adunate într-o broşură intititulată “Crăciunul in UE”.
„A Night of X-Mas Spirit„ în varianta europeană a fost un adevărat succes, atingându-și scopurile: acelea de a-i informa pe cei prezenți de tradițiile altor stare membre U.E., dar și de a crea o atmosferă plăcută, memorabilă, specifică sărbătorilor de iarnă. Crăciunul este despre a fi împreună cu familia, iar Uniunea Europeană reprezintă o mare familie și acest lucru trebuie conștientizat de toți cetățenii europeni”, spune Maria Lăcraru, ambasador junior.
Cea mai amplă şi aşteptată activitate din această perioadă a fost spectacolul caritabil „A Night of X-Mas Spirit”, aflat la a IX a ediţie. Echipa de organizare, coordonată de ambasadorul senior Dumitru Paul-Daniel, a prezentat spectatorilor o serie de momente artistice: colinde tradiţionale româneşti şi alte colinde cântate in germană, franceză, italiană, spaniolă şi engleză, scenete având ca temă obiceiurile de Crăciun ale țărilor din UE ( Cehia, Romania, Anglia) si un program de muzică populară specifică sărbătorilor de iarnă.
„Prin numarul mare de elevi, profesori şi membrii ai comunităţii locale implicaţi direct sau indirect în activităţile artistice, inspirate din tradiţiile şi obiceiurile ţărilor europene, ce au fost realizate de echipa de ambasadori seniori şi juniori din proiect în această perioadă, s-a creat atmosfera mult visată a sărbătorilor de iarnă, punând în evidenţă motto-ul Uniunii Europene – Unitate în diversitate”, spune Maria Jurebie, ambasador junior.

„Proiectul va continua prin realizarea altor activităţi practice şi diversificate ce au ca scop creșterea gradului de informare atât a elevilor cât şi a comunităţii locale în ceea ce privește Uniunea Europeana şi puterea democratică de decizie a Parlamentului European. Putem menţiona aici Hora unirii pe 24 ianuarie, simularea alegerilor europarlamentare şi activităţi cu ocazia Zilei Europei pe 9 mai. Prin participarea la activităţile din cadrul programului şi la celelalte desfăşurate în şcoală, ne propunem ca elevii noştru să devină cetăţeni conştienţi, informaţi, activi şi implicaţi în luarea deciziilor la nivel local, naţional şi european”, spune Paul-Daniel Dumitru, coordonatorul proiectului, profesor de limba engleză.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.