Acasă Actualitate „Vârstele Slatinei”, povestite de istoricul Aurelia Grosu

„Vârstele Slatinei”, povestite de istoricul Aurelia Grosu

252

Joi, 14 decembrie a.c., în sala de festivităţi a Muzeului Judeţean Olt, istoricul Aurelia Grosu, a lansat filmul documentar: „Vârstele Slatinei”. Un documentar de peste 90 de minute, structurat în patru capitole importante: „Vârsta preistorică”, „Vârsta medievală”, „Vârsta modernă” şi „Vârsta contemporană”.

Vârsta preistorică: „De când va fi început viaţa locuitorilor de pe malurile Oltului?” este întrebarea de la debutul materialului. Un capitol de dicat culturilor arheologice, despre modul de viaţă al oamenilor, care au trăit cu mii de ani înainte de Hristos, cum ar fi Acii, ce au vieţuit în zona Milcovului de azi.
Vârsta medievală: Cel de-al doilea capitol ne povesteşte despre Slatina, care este menţionată ca punct vamal. Se menţionează şi momentul de la 20 ianuarie 1368, când Vladislav I Vlaicu îi scuteşte pe negustorii braşoveni de vamă. Slatina devenise un important nod comercial.
Vârsta modernă: În acest capitol ni se spune cum „Veacul al XIX-lea aşează Slatina pe drumul modernizării”. La Slatina se formează sfat orăşenesc, care avea ca grijă bunul mers al lucrurilor din oraşul care, în acele vremuri, număra patru Mahalale sau Vopsele: „Roşie”, „Albastră”, „Galbenă” sau „Neagră”, dezvoltate în jurul bisericilor. Se mai prezintă şi momente istorice, precum punerea pietrei de temelie de la Podul Olt.
„Străzile, ca şi oamenii, au amintiri”, ne mai spune autoarea documentarului. Amintirile, care ni sunt povestite, sunt despre Slatina interbelică, despre Lipscani, despre inaugurarea Monumentului Ecaterinei Teodoroiu.
Vârsta contemporană: Slatina vremurilor noastre a suferit schimbări majore, cu începere din anul 2004, când străzile, blocurile, parcurile, au căpătat o nouă infăţoşare. De asemenea, se mai face referire şi la înfiinţarea unor întreprinderi, care au oferit locuri de muncă.

Documentarul reprezintă o piesă de colecţie în prag de an aniversar important, 2018 – Centenarul Marii Uniri şi 650 de atestare documentară a Slatinei. Este un cadou frumos, făcut slătinenilor şi tuturor celor care vor să cunoască mai bine municipiul Slatina, de echipa care a lucrat la acest material. Echipa este formată de profesionişti şi oameni dedicaţi vocaţiei lor, care, împreună, au realizat un material de excepţie: dr. Aurelia Grosu, istoric, Cristina Botez, grafician şi fotograf, Cătălin Vârşă, operator imagine, Remus Ghiurcuţă şi Bogdan Cîmpeanu, tehnoredactor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.