Acasă Cultură Lansare la Atelierul Intercultural „Victoria”. Albumul „Iubim Slatina” , poveşti în imagini

Lansare la Atelierul Intercultural „Victoria”. Albumul „Iubim Slatina” , poveşti în imagini

152

Vineri, 17 noiembrie 2017, la Atelierul Intercultural „Victoria”, din Slatina, a avut loc lansarea albumului fotografic şi a expoziţiei „Iubim Slatina”, un eveniment care a adus în acelaşi loc prieteni, slătineni curioşi şi colegi de presă ai autorului George Piţulescu. Seara a fost presărată cu momente artistice, cu discursuri şi cu multe emoţii. Lansarea a fost un succes, un prim succes al autorului, care a promis că acest album nu va fi singurul şi că în anul în care Slatina împlineşte 650 de ani de atestare documentară, va mai realiza un album surpriză.

O seară de neuitat
Seara de vineri, 17 noiembrie a.c., este una care a produs ecouri în rândul celor prezenţi şi a multor slătineni. Lansarea nu a fost una clasică, ci, mai degrabă, atipică, pentru că a fost compusă din multe momente, care nu se regăsesc la majoritatea lansărilor de publicaţii. Slatina are parte de un album fotografic după foarte mulţi ani.
„Lansez un album pentru prima dată, sper că nu şi pentru ultima dată. Am pus foarte mult suflet în acest proiect. Nu ar fi putut avea o formă fizică fără finanţarea din partea Primăriei Municipiului Slatina. Sunt 100 de pagini de culoare, de istorie şi de poveste, pentru că Slatina este povestea noastră, a tuturor. Albumul este structurat în două părţi majore: «Iubim Slatina din poveşti”, cu imagini vechi ale urbei noastre şi «Slatina timpurilor noastre”, cu imagini din Slatina contemporană. Este un album dedicat slătinenilor a celor care au prins vremurile vechi şi a celor care, peste ani, îşi vor aminti de locurile natale. Nu fac artă fotografică, pentru că, în zilele noastre, arta fotografică este rezultatul unor programe de editare foto, acolo unde se manipulează setările unei poze, ca să devină fotografie. Fotografia este imaginea naturală pe care o oferă un aparat foto, fără nicio intervenţie. Fotografiile din album sunt naturale, realizate din setările de bază ale aparatului, nu ale unor borgrame de editare. Nu mă voi opri aici, vom mai urma şi alte albume. În 2018, pregătesc un album dedicat monumentelor, statuilor şi sculpturilor din oraş. Vreau să aflu istoria lor. Până atunci, avem o datorie: să IUBIM SLATINA!”, a spus autorul

Întâlnirea de vineri a debutat cu un cuvânt introductiv al autorului, vizibil emoţionat, care a ţinut să mulţumească finanţatorului proiectului, reprezentat de Mugurel Manea, purtătorul de cuvânt al Primăriei municipiului Slatina, şi partenerilor din cadrul proiectului: Alin Dorobanţu, director al Ziarului de Olt, semnatar al prefaţei albumului. Intitulată „Slatina, poveste fără sfârşit”, şi Andi Barcan, directorul Editurii Hoffman, care a tipărit albumul. După ce autorul şi partenerii proiectului au susţinut alocuţiuni, întâlnirea a fost presărată şi de momente muzicale oferite de tânărul solist de muzică uşoară, Claudiu Ene.
Un moment important al serii a fost întâlnirea între autorul albumului şi micuţul Cătălin Turnel, băiatul care a apărut în prima fotografie, realizată la începuturile carierei de fotograf. Cătălin a fost protagonistul unui cadru surprins la data de 21 septembrie 2017, la scările Casei de Cultură a Tineretului din Slatina.
„Îi mulţumesc lui Cătălin că a fost prezent şi că i-am cunoscut minunaţii părinţi. L-am căutat aproape doi ani până să dau de el la un festival al şcolilor populare, din septembrie, anul acesta. L-am văzut de departe. Am vorbit cu instructorul Marin Scarlat, i-am arătat fotografia şi mi-a spus că este din ansambul lui. Nu putea lipsi de la lansare tânărul care a făcut ca pasiunea mea să prezinte interes pentru publicul larg”.
Printre invitaţi s-au aflat şi viceprimarul municipiului Slatina, Gigi Vîlceleanu, profesorul de istorie Ion Pătraşcu, fostul director al Colegiului Metalurgic, profesorul Victor Constantin, directorul USAMV Slatina, Victor Tiţa, şeful cancelariei Prefecturii Olt, Monica Ţone, purtătorul de cuvânt de la ISU Olt, Alin Băsăşteanu, şeful Secţiei de Etnografie a Muzeului Judeţean Olt, Claudia Balaş, scriitori locali precum Paulian Buicescu, Grigore Călin, Dorel Drejoi, Viorel Păcală şi mulţi alţi prieteni.
Unul dintre cei mai importanţi invitaţi a fost senatorul Siminica Mirea, care a acceptat invitaţia autorului la eveniment:
„Mulțumesc pentru invitație și vreau să vă spun că este un tânăr minunat, pe car el-am cunoscut ca jurnalist și pe lângă faptul că știe să surprindă cele mai interesante imagini pe care le însuflețește, am aflat că George Pițulescu știe să cânte și la pian. Sper, ca într-o zi, să ne invite și la un eveniment de acest gen. De fotografii, ce vă pot spune? Doar că sunt foarte speciale! Vreau s-o felicit pe doamna profesor Pițulescu care a crescut un așa tânăr minunat. Vreau să felicit Primăria Slatina, care a știut să aleagă acest proiect pentru a promova tinerii noștri și sper să finanțeze cât mai multe astfel de proiecte. ”, a spus senatorul Siminica Mirea.

Proiectul „IUBIM SLATINA” nu se opreşte aici, iar ziaristul George Piţulescu, a promis că acesta este doar începutul. Povestea albumelor despre Slatina tocmai a început, pentru că Slatina are multe poveşti de descoperit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.