Acasă Cultură Slatina, povestea noastră!

Slatina, povestea noastră!

158

Ideea conceperii unui album i-a venit autorului Georgel Piţulescu încă din 2015, când colaborase la două albume dedicate judeţului Olt. După amânări, anul acesta albumul fotografic „IUBIM SLATINA” a văzut lumina tiparului. Albumul vorbeşte despre Slatina de ieri, Slatina de azi, îmbinând perfect trecutul cu prezentul, aşa cum o poveste are coerenţa sa.

Un album despre şi pentru Slatina
Albumul „IUBIM SLATINA” a văzut lumina tiparului la Editura Hoffman, în 100 de exemplare. Acesta este beneficiază de o grafică modernă. Autorul a decis ca unele descrieri să nu apară, tocmai pentru a-l face pe cel care-l răsfioeşte să fie curios şi să întrebe ce reprezintă şi care este povestea acelui loc. De asemenea, pe lângă cuvântul introductiv, care aparţine ziarsitului Alin Dorobanţu, şi cuvântul de încheiere, care aparţine autorului, în centrul albumului se regăseşte o poveste a familiei, care a iubit mult aceste pământuri slătinene, Ion şi Neaga Ionaşcu, intitulată „Fata maichii”. Albumul este structurat pe câteva capitole importante şi unele pagini dedicate celui mai vechi dans popular, căluşul, sau străzii Strehareţi, locul în care a crescut autorul. Slatina este prezentată aşa cum este captată de aparatul de fotografiat, în mod sincer.

„Acest album reprezintă un debut, o promisiune pe care am îndeplinit-o. O restituire pentru slătineni. Slatina este a slătinenilor, istoria oraşului este a lor, nu a unor grupuri, care o ţin sechestrată în sertare, în loc să o expună publicului doritor de istorie. Omul vrea istorie şi cultură locală. Iubim Slatina este o sintagmă, care s-a născut dintr-o polemică avută cu un prieten, care critica dezvoltarea oraşului din ultimii ani, care, după cum spunea el, mergea cu viteza întâi. La finalul discuţiei, am încercat să îi spun că trebuie să participăm şi noi la acest oraş, la dezvoltarea lui, şi că unele lucruri nu se pot face pocnind din degete, că trebuie să luam totul pe rând şi să iubim Slatina, pentru că e a noastră, indiferen că e şchioapă, oarbă sau ciungă. M-a marcat acea sintagmă, pe care am zis să nu o ui până ajung acasă, acolo unde m-am pus să îi dau şi un aspect grafic. Aşa a apărut sigla „IUBIM SLATINA”, chiar la 20 ianuarie 2017, când am creat şi o pagină de Facebook cu acest nume, care are, în prezent, peste 1.100 de abonaţi. Aceştia sunt prietenii Slatinei, cei care, la rândul lor, iubesc Slatina. Prin această pagină îmi doresc să arăt Slatina cum e ea de-a lungul timpului, să arăt Slatina frumoasă. La această pagină au colaborat şi câţiva slătineni, care mi-au oferit materiale foto sau video. Vreau să le mulţumesc tuturor celor care urmăresc postările acestei pagini şi care constribuie la existenţa ei. Iubim Slatina, pentru că ne iubim rădăcinile, pentru că iubim istoria locală, pentru că iubim oamenii din acest oraş şi pentru că iubim povestea noastră, pentru că Slatina este povestea noastră.”, spune Georgel Piţulescu.

Invitaţie pentru slătineni
Albumul nu poate rămâne îmachetat în nişte cutii, ci el trebuie prezentat publicului şi dăruit acestuia. Pentru asta s-a organizat un eveniment de lansare a albumului. Pe lângă această lansare, mai are loc şi o expoziţie de fotografie, cu imagini din Slatina de ieri şi cea de astăzi. Evenimentul are loc la Atelierul Intercultural Victoria, din Slatina, cu începere de la 17:30. Este o întâlnire a tuturor celor care iubesc istoria locală, care iubesc peisajul citadin al urbei de-a stânga Oltului, care spun, la unison, „IUBIM SLATINA”!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.