Acasă Actualitate Paul Stănescu, la CEMAT 2017: „Astfel de întâlniri au loc pentru a...

Paul Stănescu, la CEMAT 2017: „Astfel de întâlniri au loc pentru a putea livra politici publice mai bune cetățenilor noștri”

307

Vicepremierul Paul Stănescu a participat vineri, 3 noiembrie a.c., la cea de-a XVII-a sesiune a Conferinței Europene a Miniștrilor responsabili cu Amenajarea Teritoriului (CEMAT), conferinţă ce reunește reprezentanții celor 47 state membre ale Consiliului Europei, având ca obiectiv comun dezvoltarea teritorială durabilă a continentului european și reprezintă singurul cadru pan-european de cooperare în domeniul amenajării teritoriului, asigurând inclusiv corelarea politicilor de dezvoltare dintre statele membre și cele ne-membre.
Paul Stănescu, reprezentantul României, a avut o alocuţiune în cadrul acestei întâlniri:

„Îmi face o deosebită onoare să reprezint România, țară gazdă a celei de-a XVII-a Conferințe Europene a Miniștrilor responsabili cu Amenajarea Teritoriului, organizată sub egida Consiliului Europei și să deschid lucrările acestei conferințe.
Este un domeniu de colaborare multistatală care în curând aniversează 50 de ani. Importanța evenimentului este dată nu doar de unicitatea sa – fiind singurul cadru pan-european de cooperare în domeniul planificării spațiale şi dezvoltării teritoriale -, ci și de obiectivul comun pe care îl urmărește: dezvoltarea teritorială durabilă a continentului european.
Considerăm foarte utilă o astfel de platformă pentru dezbateri, schimb de experiență și bune practici, și credem cu tărie că poate asigura inclusiv corelarea politicilor de dezvoltare dintre statele membre și cele non-membre.
Întâlnirea de astăzi reprezintă, în primul rând o recunoaștere a importanței domeniului în procesul de asigurare a unei dezvoltări durabile a continentului european. La nivelul Uniunii Europene, cooperarea în domeniul dezvoltării teritoriale şi urbane a avut deseori la bază documentele elaborate anterior la nivelul CEMAT.
Rezultatele activităților din Președinția CEMAT sunt deosebit de importante pentru România, în contextul în care la nivel național a fost inițiat un amplu proces de revizuire și adaptare a legislației din domeniul amenajării teritoriului și urbanismului, astfel încât să răspundem necesităților și tendințelor de dezvoltare economică și socială. Intenția de organizarea a celei de a XVII-a reuniune CEMAT a fost promovată și în contextul în care în anul 2019 România va asigura Președinția Consiliului Uniunii Europene, creându-se oportunitatea realizării unei conexiuni între cele două paliere de cooperare în domeniul dezvoltării teritoriale.
Tematica propusă pentru prezenta sesiune a conferinței se referă la Zonele funcționale – capitalizarea potențialului local prin politici de dezvoltare teritorială în Europa. Este un subiect de actualitate, în concordanță cu obiectivele Consiliului Europei și ale CEMAT și în strânsă conexiune cu subiectele tratate în cadrul reuniunilor precedente, desfășurate în Grecia, Rusia sau Portugalia. În momentul alegerii acestui subiect s-a ținut cont și de tendințele și provocările actuale pentru dezvoltarea teritorială și obligația asumată de a implementa cele 17 obiective de dezvoltare durabilă, stabilite prin Agenda 2030.
Pentru acest deziderat, cuvântul-cheie este colaborarea: colaborarea între unități adminitrativ teritoriale, între nivelul central și local al administrației publice, între sectorul public, cel privat și cel neguvernamental, dar și între diverși operatori economici. Studiul inițiat de noi arată că există deja o mare varietate de zone funcționale în Europa, ca urmare vedem posibil ca acest concept să fie prezent în viitoarele exerciții financiare multianuale de programare a fondurilor europene (post 2021).
Din acest punct de vedere, ne dorim ca întâlnirea de astăzi să contribuie la Realizarea unui ghid de dezvoltare a zonelor funcționale cu prezentarea tipurilor de proiecte relevante la nivelul acestor zone și prezentarea rolului democrației teritoriale în eficientizarea activităților de dezvoltare.
Cel mai important aspect este că astfel de întâlniri au loc pentru a putea livra politici publice mai bune cetățenilor noștri, în țările pe care le reprezentăm, să găsim instrumentele cele mai potrivite de dezvoltare într-o societate din ce în ce mai complexă și mai competitivă, ca ei să poată trăi mai bine în localitățile în care aleg să locuiască, indiferent că e vorba de mediul rural sau urban.
Vă mulțumesc tuturor pentru participare, îmi doresc ca lucrările acestei conferințe să fie spornice, și spun încă o dată bun venit în România invitaților noștri din alte țări – sper să găsească aici locuri atractive de vizitat, fie în București, fie în împrejurimi.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.