Acasă Editorial PAUL STĂNESCU – un ministru pentru ROMÂNIA!

PAUL STĂNESCU – un ministru pentru ROMÂNIA!

666

Destul de mediatizată, la vremea ei, propunerea făcută de un CEx (Comitetul Executiv) de criză al PSD, privind desemnarea lui Paul Stănescu – ministru la Dezvoltare… Să găsești pe cineva care să poată veni în locul prea-luminatei Sevil Shhaideh, e chiar un act de cutezanță. Căci, în jurul doamnei cu probleme penale părea că nu va mai exista nimeni pe pământ, capabil să se gândească ce ar fi să vină un succesor la un asemenea minister și ce ar fi ca acela să mai facă și față…

Paul Stănescu, omul desemnat de PSD, e unul din politicienii cu greutate pe care îi are România astăzi. Nu a căștigat nominalizarea nici prin jocurile de culise ale favorurilor politice (nu puțini sunt cei răsplătiți astfel) și nici printr-un compromis făcut între anumite tabere.
Omul politic Paul Stănescu are pe ce să stea. Și-a început ascensiunea acum mai bine de un deceniu, într-o vreme când principalul partid politic din România era PDL-ul lui Băsescu. S-a așezat lângă Toma de la Olt, nu pentru că bravul senator ar fi devenit un generos politic peste noapte. Pur și simplu, era nevoie de un profil asemănător într-o echipă a PSD-ului județean unde doar o mână de nostalgici din vechea gardă credeau atunci în zile mai bune pentru un partid care părea că-și trăise apogeul în anii lui Ion Iliescu.
Pe altă treaptă în evoluția sa de om politic, Paul Stănescu i-a luat, firesc, locul lui Ion Toma, atunci când rezultatele organizației de la Olt deveniseră marfă de vânzare. Așa ajungea Oltul să aibă în Guvern secretari de stat veniți de la Focșani (sic!) și alți demnitari din fosta bază de construcții-montaj a IJCM-ului.
La Consiliul Județean, Paul Stănescu vine președinte în urma celei mai crunte bătălii politice din Olt. L-a învins atunci, nu pe Ionică, ci pe Darius Vâlcov. O victorie incredibilă, atât prin modul de desfășurare al acelor alegeri locale pentru președinția Consiliului Județean Olt, cât și prin încrâncenarea și dispunerea de resurse alocate de tabere. Două mandate de normalitate. Un climat normal în administrația județeană. O poziționare corectă printre oameni. Aș găsi cu greu acum vreun primar oltean pe poziția de autor de reproșuri corecte față de modul cum Stănescu a gestionat bugetul Oltului în raport de nevoile reale ale comunităților locale. Un om de echipă, aici, la Olt. Altfel, nu ar fi reușit să câștige stânga olteană, cam toate rândurile de alegeri din cele desfășurate de când Paul Stănescu este președinte al Partidului Social Democrat Olt.
În relația cu Centrul, unii s-au grăbit să-i reproșeze modul de abordare în raport cu Liviu Dragnea. Până atunci, când la desemnarea lui Mihai Tudose prim-ministru, într-o mare de unanimități, Stănescu de la Olt s-a abținut în votul acordat actualului premier. Mai sunt câteva decizii asemănătoare, dar timpul și spațiul nu se împacă cu un comentariu pentru fiecare în parte…
Poziția pe care o ocupă astăzi, de vicepriministru, de ministru la Dezvoltare, este cea mai înaltă pe care o are un oltean în anii de după 1989. E chiar o lovitură pentru cei grăbiți să spună că de la mandatul de ministru la Finanțe al lui Vâlcov, de până acum, nu se mai întrezărea nimic în sensul ocupării unei demnități centrale de către un om al locului.
E perfid să-i ceri acum lui Paul Stănescu să facă o mutare a Munților Carpați, în sensul ministerului pe care îl conduce! Posibilitățile sunt, totuși, limitate. Atât de resursele financiare, cât și de o legislație în materie, ostilă dezvoltării României. Însă, Paul Stănescu trebuie suspectat de cele mai bune intenții. Nu face parte din acea tagmă a politicienilor care atunci când numără voturile dintr-un scrutin se gândesc doar la beneficii în metri cubi de beton și covoare de asfalt risipite printre dealuri, în sate pustii.
A venit în poltică cu o stabilitate personală, de natură financiară, care îi permite să gândească detașat. A ajuns la ministerul pe care îl conduce astăzi pe propriile-i picioare și nu depinde de rezolvarea unor ecuații ascunse. Iată premise fundamentale pentru a spune că în profilul politicienilor existenți la nivel de vârf, Paul Stănescu e un ministru corect pentru România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.