Acasă Interviu „Avem un program de guvernare cu promisiuni specifice neonorate, cu minciuni prin...

„Avem un program de guvernare cu promisiuni specifice neonorate, cu minciuni prin omisiune, cu manipulări care ajung la bilanț”

165

Interviu cu SIMINICA MIREA, senator de Olt

         Este unul dintre cei mai activi parlamentari din județul Olt. O recunosc colegii domniei-sale, dar și adversarii politici aflați astăzi la putere.
Chiar dacă este la primul mandat, senatorul Siminica Mirea se implică și transmite corect, la nivel instituției de unde îi reprezintă pe olteni, problemele acestora, prin întrebări, interpelări, adresate miniștrilor de resort unde există probleme punctuale.
Partidul Național Liberal are un reprezentant corect, după atâția ani de așteptare, în Senatul României. Siminica Mirea face parte din acel segment de politicieni care-și înțelege rostul și menirea de a face ceea ce trebuie, ca o formă de manifestare a respectului pentru cei care au votat în decembrie 2016 pentru un Parlament al României cu oameni altfel decât cei care au semănat până acum iluzii pe câmpia deșertăciunii.
Interviul care urmează e o analiză a societății românești văzută după un an de la alegerile parlamentare…

 

– O stare generală de nemulțumire în societatea românească. Sunt îndreptățiți românii să-și manifeste nemulțumirile? Există acestea în mod concret?
– Gradul de erodare al actualei guvernări depășește și cele mai pesimiste calcule făcute de cei care își asumă puterea guvernamentală în prezent. Oamenii simt că au fost înșelați, iar acțiunile revendicative sunt foarte bine fundamentate. Mi se pare cinic atunci când comunicatori ai PSD spun că oamenii protestează pentru că le-au fost mărite salariile. Nu! Avem un program de guvernare cu promisiuni specifice neonorate, cu minciuni prin omisiune, cu manipulări care ajung la bilanț. Oamenii încep să vadă, iar odată dezgolit adevărul, fie și parțial, nu mai poate fi ascuns. Eu cred că în pofida declarațiilor privind creșterea calității vieții, românii o duc mai rău.
– Adică? Unde vedeți dumneavoastră degradarea calității vieții?
– Îmi vine în minte taxa de solidaritate, care arată lipsa de bani la buget pentru satisfacerea clientelei. De la 0,25% cât este în prezent, până la 2%… este mult! Practic, ce s-a anulat până acum, se reinventează. Merg și susțin că majorările de preț la electricitate și la gazele naturale nu fac parte din programul de guvernare. Creșterea cursului leu-euro, iarăși nu se regăsește în documentul prezentat de cei de la PSD. Sunt valori abstracte la prima vedere, dar ele duc spre ceea ce am spus cu câteva cuvinte mai devreme: românii trăiesc cu un cost mai mare al vieții, în timp ce guvernanții invocă altceva. Și, nu vreau să închei aici, să vă spun că majoritatea celor care au credite la bănci plătesc mai mult. Totul dat de instabilitate. Nu uit nici de reintroducerea accizei în două trepte la carburant. Găsiți dumneavoastră un pesedist rațional, care să susțină și să dovedească contrariul la ceea ce am afirmat eu acum!
– Totuși, avem un program de guvernare aflat în derulare. Nu am ajuns încă la vremea scadenței…
– De acord cu ce spuneți dumnevoastră, însă, până acum, responsabilii cu susținerea acestui document au uitat de neimpozitarea veniturilor sub două mii de lei, de facilitățile pentru personalul medical, de reducerea TVA la 18% peste câteva săptămâni de la 1 ianuare, de impozitul zero pe dividente, de data la care se aplică legea pensiilor, amânată succesiv până spre 2019. Altfel, aș mai căuta și în calendarul investițiilor asumate de stat, aș privi cu atenție și spre kilometri de autostradă dați în folosință, pentru a înțelege că esența acestui program nu are corespondență în realitate. Mai mult, când nu faci investiții nu apar nici locuri de muncă și nu se generează piață concurențială. Iar lipsa concurenței nu duce la progres… Nu vorbesc ca un politician, mă bazez pe date prezentate în spațiul public de Institutul Național de Statistică.

„Din păcate, dialogul între putere și opoziție, pentru a găsi cele mai bune soluții, este inexistent”

– Senator în opoziție. E grea lupta cu puterea?
– Din păcate, dialogul între putere și opoziție, pentru a găsi cele mai bune soluții, este inexistent. Văd o suficiență din partea lor, care exprimă cunoașterea totală. De multe ori, inițiativele venite dinspre noi, cei de la PNL, dinspre USR, PMP, sunt respinse înainte de a fi luate măcar într-o discuție preliminară. Vă dau exemplul unui proiect de lege susținut personal, care urmărea să introducă o propunere legislativă privind cursurile obligatorii de prim-ajutor în sistemul educațional public. Au respins așa ceva pe baza unor argumente puerile. Când refuzi șansa la viață, pe motive politice, aproape orice comentariu nu-și mai are rostul. Totuși, m-a suprins faptul că în discuțiile preliminare, colegii de la PSD îmbrățișau ideea, dar atunci când cineva le arată cu degetul în jos e clar că ordinul se execută întocmai. Constat un exces de disciplină în zona puterii, iar așa ceva dăunează societății românești.
– Ați propus separatoare de sens în zona drumului european de la Pădurea Sarului. Unde suntem cu acest proiect?
– Într-adevăr, m-am adresat fostului ministru al Transporturilor căruia i-am ridicat în atenție numărul mare de accidente înregistrate în zona respectivă. Sunt prea multe evenimente tragice într-un perimetru atât de restrâns. Într-un mod tacit mi s-a dat dreptate, dar așa ceva nu-i de ajuns! De data asta, cred că vor trece peste orgolii și vor înțelege că soluțiile pot să vină și de la opoziție. Românii din trafic nu pot fi împărțiți între votanți de stânga sau de dreapta. Rămâne de văzut cum va reacționa noul ministru al Transporturilor și dacă va fi trecută această barieră a politicianismului susținut și atunci când nu este cazul!
– Organizația județeană Olt a Partidului Național Liberal a trecut printr-un moment greu… Ce urmează?
– Înțeleg la ce vă referiți și mă alătur celor care regretă sincer despărțirea prematură de Costel Moisescu. A fost un om de echipă, un președinte bun care-și crease o viziune asupra proiectului liberal de la Olt. Din păcate, soarta i-a hărăzit altceva. Aproape că nici nu mai poți vorbi despre proiecte viitoare când au trecut atât de puține zile de la dispariția acestuia. Totuși, echipa liberală de la Olt trebuie să treacă peste un asemenea eveniment și să rămână unită!
– Ce așteptări și de la cine trebuie să aibă românii, acum, în prag de iarnă?
– Perspectivele pe termen scurt sunt, din păcate, nu tocmai bune. Avem deja în pâine scumpirile principalelor utilități. Nemulțumirile generale ale sindicatelor sunt îndreptățite. Modalitățile de dialog cu o putere care nu înțelege că a guverna trebuie să însemne interesul public în înțelesul corect al cuvântului, sunt limitate, chiar blocate, atât timp cât puterea pesedistă refuză să înțeleagă că dincolo de clientela satisfăcută prin funcții publice există o Românie reală, a celor mulți, a oamenilor care vor să trăiască corect, într-o țară, la rându-i, corectă cu toți! Din păcate, efectele nefaste ale politicilor publice din ultimul an se vor resimți multă vreme de acum încolo…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.