Acasă Actualitate CAS – DSP vs. medicii de familie

CAS – DSP vs. medicii de familie

160

O serie de probleme au fost dezbătute miercuri, 25 octombrie a.c., în sala „Europa” a Consiliului Judeţean Olt, acolo unde a avut loc o şedinţă la care au luat parte directorul Direcţiei de Sănătate Publică Olt, Andrei Iordache, directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Olt, Florin Ciocan, prefectul judeţului Olt, Silviu Neacşu, preşedintele Medicilor de Familie Olt, doctorul Viorel Rădulescu şi medici de familie.

La începutul întâlnirii, purtătorul de cuvânt al DSP Olt, Gabriela Gogiu, a anunţat preluarea unei tranşe de doar 324 de doze de vaccin antigripal, repartizate de la centru pentru întreg judeţul Olt, deşi, conform unei catagrafiere a categoriilor la risc, necesarul de doze de vaccin este estimat la 30.000 doze.

Prevenţia, o problemă
Una dintre problemele sistemului de sănătate este prevenţia, care nu se face nici la Olt. O scuză a medicilor de familie a fost aceea că oamenii sunt prea bolnavi ca să mai stea cineva să facă prevenţie cu ei. Directorul CAS Olt, Florin Ciocan nu a trecut cu vederea acest element important al sănătăţii cetăţeanului:
„A mai existat o întâlnire cu dv., v-am mai explicat despre ce e vorba. V-am spus că sunt servicii foarte importante, fiindcă, dacă s-ar face toate serviciile de prevenție, colegele noastre de la DSP ar avea mai puține de spus despre vaccinări, despre îmbolnăviri și despre alte lucruri de felul acesta. Știți că aceste servicii medicale de prevenție, în momentul în care le aplicăm, sunt însoțite de o discogramă care se completează de către fiecare pacient în parte. De asemenea, aceste servicii medicale de prevenție se pot solda, în ultimă instanță, cu un bilet de trimitere, care să ajungă la laboratorul de analize medicale pentru cazurile existente. Analizele de prevenție ar fi un debușeu din acest punct de vedere, în sensul în care pacienții pentru care nu s-au găsit bani de analize își pot face analizele prin aceste servicii de prevenție. Acestea sunt analizele de bază, care se fac ca să nu ne trezim cu vreo boală la un moment dat, mai mult sau mai puțin incurabilă. Vorbesc aici de proteine, colesterol, trigliceride, TGO, TGP. Dacă nu știați, vă spun că din fondurile care revin laboratoarelor de analize medicale, 12% din suma anuală pe care o plătește Casa reprezintă aceste analize medicale de prevenție. Pacientul vine cu biletul de trimitere (e un bilet special pentru prevenție), merge cu el la clinică, clinica îi face aceste analize, care sunt suportate de bugetul clinicii. Asta nu e o ceartă, ci o recomandare pe care unii dintre dv. mi-au spus că le e puțin teamă s-o pună în aplicare, că poate nu li se validează serviciu”.

Prefectul judeţului a făcut apel la respectarea pacientului şi la o bună comunicare cu pacientul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.