Acasă Interviu „În viitorul apropiat îmi doresc să lansez un album care sper să...

„În viitorul apropiat îmi doresc să lansez un album care sper să se bucure de aprecierea oamenilor, să am o carieră de succes în muzică (…)”

419

 Interviu cu ȘTEFANIA STREJESCU, interpret de muzică populară 

Într-o societate asaltată de modernism, de valori care nu sunt… valori, puțini sunt cei rămași să lupte pentru conservarea obiceiurilor tradiționale, pentru păstrarea rădăcinilor care ne definesc astăzi ca națiune.
Muzica populară este o redută! Iar cei aflați în slujba ei sunt adevărați patrioți… Aici se încadrează, ca un bun român, și tânăra Ștefania Strejescu. Cântă de mică, și nu se vede făcând altceva nici de acum încolo. Are o legătură aparte cu fenomenul muzicii populare. Astăzi, vocea ei este identificată în peisajul general al celor care au depășit faza de tinere talente și sunt, deja artiști consacrați. Cine este, de unde vine și ce vrea să facă Ștefania Strejescu, aflăm direct de la sursă în rândurile care urmează…

– Ce ne poți spune despre tine? Cine este și cu ce se ocupă Ștefania Strejescu?
– Sunt absolventă a Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor, profil Contabilitate și Informatică de Gestiune, iar în prezent sunt studentă în anul I la master, în cadrul aceleiași facultăți. De asemenea sunt și colaboratoare a Ansamblului Profesionist pentru Promovarea Culturii Tradiționale „Doina Oltului” din Slatina.
– Când ai început să cânți și când ai avut prima apariție în fața unui public?
– Încă de mică am fost atrasă de muzică, iar familia mea a fost primul public în fața căruia am susținut mici recitaluri. Ulterior am început să cânt pe la serbări și numeroase audiții, fiind elevă a Școlii de Muzică de la „Nicolae Titulescu” – secția pian, dar și a Școlii Populare de Arte și Meserii din Slatina. Adevărata provacare a venit odată cu participarea mea la concursuri naționale și internaționale, primul festival fiind la Vatra Dornei „Dorna – Plai de Joc și Cântec”, unde am și obținut locul 2.
– De ce ai ales muzica populară și nu te-ai orientat către un alt gen de muzică?
– Am crescut cu muzica populară, iar în familia mea ascultându-se foarte mult acest gen de muzică, aș putea spune că este și o moștenire de familie, tatăl meu fiind fost dansator al Ansamblului „Doina Oltului”. În prezent, acesta a predat ștafeta fraților săi care, de asemenea, activează ca dansatori în cadrul aceluiași ansamblu. Cred că muzica populară este cea mai aprope de sufletul meu, mă reprezintă cel mai mult, cu toate că, tânără fiind, îmi place să ascult și alte genuri de muzică.
– Ai modele în acest domeniu? Pe cine și ce te-a atras la interpreții respectivi?
– Consider că fiecare interpret reprezintă un model pentru noi, pentru tinerii aflați la început de drum. De la fiecare avem câte ceva de învățat, lucruri constructive pentru viitoarea noastră carieră artistică. Sunt mulți interpreți pe care îi admir și îi stimez pentru felul în care se prezintă în fața publicului, pentru dragostea și dăruirea față de folclor, față de portul nostru popular tradițional.
– Deși ești tânără și ai în față o carieră frumoasă în muzică, ai obținut deja mai multe premii la concursurile și festivalurile la care ai participat. Ne poți enumera câteva dintre acestea?
– Am numeroase participări în concursuri și festivaluri de gen, dintre care amintesc căteva: locul 1 la Festivalul „Maria Apostol”, locul 1 la Festivalul de Doine si Balade „Ileana Constantinescu”, locul 3 la Festivalul „Drăgan Muntean”, Locul 3 la Festivalul „Valeria Peter Predescu”, Trofeul Festivalului „Ion Albeșteanu”, Trofeul Festivalului „Mariana Drăghicescu”, Locul 1 la Festivalul „Natalia Şerbănescu”.
– Felicitări și mult succes și de acum încolo!
– (zâmbește!) Mulțumesc frumos! Doamne-ajută!
– Când vorbesc despre artiști, mulți se gândesc, în primul rând la avantajele materiale, uitând că în spatele unei cariere de succes sunt numeroase sacrificii și foarte multe ore de muncă. Din punctul tău de vedere, care este cea mai mare satisfacție a unui artist?
– Consider că la baza unei cariere de succes stă talentul, dar și foarte multă muncă, iar cea mai mare satistacție pentru mine o reprezintă aprecierea oamenilor de specialitate și aplauzele publicului.
– Dacă nu te-ai fi orientat către muzică, ce altceva ți-ar fi plăcut să faci?
– Nu cred că aș fi putut face altceva în afară de muzică, având în vedere că am în sânge muzica, iar oricât de greu ar fi și oricâtă muncă ar presupune, nu aș putea renunța la lucrul acesta! Cu toate că pe lângă muzică sunt oficial și economistă, eu merg pe principiul că atâta timp cât faci ceea ce-ți place, totul este posibil…
– Ce planuri/proiecte ai și unde te vezi în viitorul apropiat?
– În viitorul apropiat îmi doresc să lansez un album care sper să se bucure de aprecierea oamenilor, să am o carieră de succes în muzică și, de ce nu, chiar în domeniul economiei…
– Care au fost persoanele care au contribuit cel mai mult la dezvoltarea ta personală și profesională?
– În primul rând, familia mea a fost cel mai mare sprijin pentru mine. Totuși, în afară de părinții, și de bunicii mei, au existat numeroși oameni care au contribuit, cu cate o caramidă, la temelia mea profesională. Sunt oameni cărora țin să le mulțumesc și îi asigur că-i port cu mare drag în suflet. Dar, pentru a nu omite pe cineva, prefer să le mulțumesc tuturor pentru sprijin și pentru sfaturile acordate.
– Ce mesaj are Ștefania Strejescu pentru tinerii care, în viitor, doresc să-și facă o carieră de succes în lumea muzicii?
– Din experiența de până acum pot spune că este nevoie de câteva ingrediente: talent, muncă, seriozitate, dăruire și răbdare! Toate acestea le pot aduce o cariera de succes și de lungă durată!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.