Acasă Cultură Festivalul-Concurs „Arte & Tradiţii Româneşti”, la final. O nouă ediţie de succes

Festivalul-Concurs „Arte & Tradiţii Româneşti”, la final. O nouă ediţie de succes

223

S-a mai încheiat o ediţie a Festivalului-Concurs „Arte & Tradiţii Româneşti”, care se adresează cursanţilor şcolilor populare, idee originală a directorului Şcolii Populare de Arteşi Meserii Slatina, Viorel Pintea, şi care urmăreşte evaluarea capacităţii formativ-artistice şi stimularea interesului de initiere şi performanţă a tinerilor aflaţi sub indrumarea profesorilor şi meşterilor populari de specialitate.

Un festival care stimulează tinerele talente
Premiile conferite la această a IV-a ediţie, care a avut loc în perioada 24-26 septembrie 2017, au constat în diplome, sume de bani şi trofee pentru fiecare secţiune. Festivalul a avut 12 secțiuni şi peste 180 de concurenți înscriși, cu vârste cuprinse între 5 și peste 25 de ani, cursanţi ai şcolilor populare de arte din mai multe judeţe ale României, cum ar fi: Olt, Argeş, Vâlcea, Teleorman, Sibiu, Gorj şi Ialomiţa, Cluj, dar şi din municipiul Bucureşti. Principalii organizatori ai evenimentului au fost Consiliul Judeţean Olt, Şcoala Populară de Arte şi Meserii Slatina şi Primăria municipiului Slatina, iar pentru buna desfăşurare au participat la organizare şi primăriile din localităţile Corabia, Caracal, Nicolae Titulescu, Sprâncenata, Giuvărăşti, Izvoarele, Corbu, Optaşi Măgura, Vădastra, Cezieni, Vitomireşti şi Grupul de Acţiune Ghimpeţeni. Locurile de desfăşurare a secţiunilor din cadrul festivalului au fost sălile de spectacol ale Centrului Cultural „Eugen Ionescu” şi Casei de Cultură a Sindicatelor, precum şi esplanada din centrul Slatinei. Bugetul alocat acestui eveniment s-a ridicat la 120.000 de lei, dintre care 31.000 lei reprezintă valoarea premiilor, în funcţie de fiecare secţiune în parte alocându-se premii cuprinse între 200 şi 1.200 de lei.
„Festivalul este o manifestare culturală tip eveniment, cu interes naţional, în sensul în care toată ţara, prin şcolile populare de arte şi meserii, este prezentă la festivalul desfăşurat la Slatina. Slătinenii s-au obişnuit în ultima perioadă cu festivaluri deosebit de importante şi de ample, încercăm să ajungem şi noi la această amplitudine şi chiar să o depăşim, propunându-ne un eveniment de nişă care este original şi ne bucurăm că într-un fel a fost preluat sau precedat în alte două regiuni din România. De la prima ediţie şi până în prezent pot spune că acest festival se bucură de concursul multor şcoli populare de artă din ţară, iar faptul că se alocă diplome, trofee şi premii în bani la toate secţiunile stimulează şi creează un curent cultural al acestor instituţii, începând din Oltenia şi în special din capitala judeţului Olt, Slatina”, declara Viorel Pintea în conferinţa de presă premergătoare evenimentului.

Trei zile de dans, muzică, arte şi tradiţii româneşti
Pe 24 seprembrie a.c., ora 10:00, Festivalul-Concurs „Arte & Tradiţii Româneşti”, a debutat cu parada costumelor populare şi a şcolilor de arte şi meseri participante, pe traseul: Şcoala Populară de Arte Slatina – bulevardul A.I. Cuza – Piaţa Zahana – Spitalul Slatina – Esplanadă, apoi a urmat miniconcert Lyra Band, precum şi demonstraţii ale participanţilor.
Primele secţiuni din concurs au fost cele de dans modern, balet dans popular. Seara s-a încheiat cu un concert de cameră, susţinut de Bucharest Ladies Cvintet, alcătuit din artişti ai Operei Române din Bucureşti, şi cu un spectacol de coregrafie modernă, cu tematică de dans brazilian şi alte dansuri exotice.
Cea de-a doua zi deconcurs a început cu secţiunile de muzică uşoară, canto clasic şi muzică instrumentală. Seara a fost a Ansamblului Profesionist „Doina Oltului”, a lui Boban Jonovic, a Anuţei Cernat şi a lui Ion Creţeanu, care au oferit un spectacol de zile mari.

Matilda Pascal Cojocăriţa, la Slatina
Ultima zi din concurs a debutat la ora 10:00, cu secţiunea de canto popular, urmat, la ora 15:00 de secţiunea de instrumente populare, secţiunea tarafuri, secţiunea grup vocal folclor şi secţiunea grup instrumente populare. Vremea ploioasă nu a permis desfăşurarea lor în aer liber, fapt pentru care, ultima zi a concursului a avut loc în sala de spectacole a Casei de Cultură a Sindicatelor. Aproape de ora 20:00, pe scenă au urcat Matilda Pascal Cojocăriţa şi Ştefan Cigu. Artista a susţinut un scurt recital de muzică populară, acompaniată de taraful Ansamblului „Doina Oltului”. Înainte de a se retrage, solista a adresat câteva cuvinte:
„Vreau să felicit toţi concurenţii, care au urcat pe această scenă sacră, pentru că pentru mine scena este sacră dintotdeauna şi de aceea trebuie să o respectăm şi să o iubim.”

Viorel Pintea a reunit talente din ţară în capitala Oltului
Iniţiator al acestui festival-concurs, pe care îl coordonează cu implicare şi profesionalism, Viorel Vivi Pintea, directorul Şcolii Populare de Arte şi Meserii Slatina, vizibil emoţionat de reuşita unei noi ediţii a Festivalului-Concurs „Arte & Tradiţii Româneşti”, s-a arătat bucuros de faptul că mulţi tineri au arătat ce au învăţat la clase şi că vor duce mai departe artele şi tradiţiile care ne definesc pe noi, românii. Acesta a ţinut să mulţumească pentru sprijin şi conducerii Consiliului Judeţean Olt şi echipei din această instituţie, precum şi echipei pe care o coordonează în instituţiape care o conduce:
„Dragi slătineni şi dragi concurenţi, care aţi participat la cest festival-cocurs, aş vrea să vă spun că marele premiu pentru toţi este că aţi participat, iar pentru această seară este doamna Matilda Pascal Cojocăriţa. Ne-am gândit să reăm un arc de creaţii, cultură şi tradiţii din nordul României până în sud şi de la est la vest. Am reuşit! Prezenţa invitaţilor noştri a adus o notă de calitate, o notă de valoare, o notă de educaţie şi cultură. Înainte de a încheia, aş vrea să îi mulţumesc domnului Marius Oprescu, preşedinte al Consiliului Judeţean Olt, care s-a implicat personal în realizarea acestui eveniment. Vrem ca aici la Slatina să se statornicească o vatră de cultură şi pentru tinerii care trebuie să preia tradiţiile, valorile şi obiceiurile autentice româneşti”.

Calitatea spectacolelor a fost apreciată de spectatorii, care au fost prezenţi la secţiunile din concurs şi la recitalurile susţinute de invitaţi, prin aplauze puternice. Cei implicaţi în organizarea acestei ediţii au demonstrat profesionalism si multă dăruire, fapte care au dus la ridicarea calităţii festivalului. Anul viitor, organizatorii aşteaptă şcolile populare de arte şi meserii din ţară să prezinte rezultatele muncii la clasă, într-un număr tot mai mare, la ediţia a V-a, care va veni cu multe surprize.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.