Acasă Administrație „Ziua Comunei Schitu”, prima ediţie. Un succes al primarului Marian Lunganu

„Ziua Comunei Schitu”, prima ediţie. Un succes al primarului Marian Lunganu

1418

         Vineri, 8 septembrie 2017, a fost, pentru comuna Schitu, condusă de primarul Marian Lunganu, aflat la primul său mandat, o zi de mare sărbătoare. La prima ediție a Zilei Comunei Schitu, organizată de Sfântă Marie Mică, au fost prezenţi foarte mulţi tineri, iar seniorii satului au întinerit sufleteşte, datorită atmosferei de sărbătoare creată de cei prezenți…

Un succes deplin a reprezentat această nouă sărbătoare a comunei, pentru că primarul Marian Lunganu, alături de viceprimarul Claudiu Moșteanu şi consiliul local, s-au implicat exemplar și au fost atenți la fiecare detaliu. Fiii satului, prezenţi la serbarea câmpenească nu au avut timp să se plictisească deloc, deoarece au existat diverse activităţi pentru toate vârstele. Cei mai tineri dintre ei au preferat jocurile puse la dipoziţie de organizatori, iar ceilalţi au ascultat muzică de bună calitate şi au servit câte o bere rece cu mici proaspeţi.
Prima ediţie a Zilei Comunei Schitu
Tot evenimentul ar putea fi redus la un singur cuvânt, care ar defini atmosfera creată, însă merită să se amintească, pas cu pas, tot ceea ce s-a întâmplat pe stadionul comunei, acolo unde a avut loc serbarea câmpenească.
Organizatorii au pornit distracţia în jurul orei 15:30, când, mai întâi, pe scenă, a urcat Ansamblul „Voiniceii Schitului”, din localitate, înfiinţat în urmă cu doar o jumătate de an, avându-l ca instructor-coregraf pe Marian Stănescu.
După dansurile populare ale ansamblului local, un alt ansamblu, tot de dansuri populare, a urcat pe scenă: Ansamblul „Câmpia Boianului” din Crîmpoia, înfiinţat în anul 2015. La rândul lor, reprezentanţii Ansamblului GAL Ghimpeţeni „Poarta Olteniei”, au oferi un spectacol de zile mari. După dans mixt, dans de fete şi dans de băieţi, pe scenă au urcat Elissa Popovici, Ştefan Diniţă şi Cristina Neaga. Și, așa cum era de așteptat, căluşarii nu s-au lăsat prea mult aşteptaţi şi au oferit, şi ei, un număr spectaculos. Înainte de recitaluri, Ionel Fieraru (a lu̕ Oneaţă), de la Movileni, a cântat câteva melodii de suflet pentru ca mai apoi Marius Măgureanu să deschidă seria de recitaluri ale serii, urmat de fiica satului – Camelia Coman, Dorina Mete, Sorina Dinu, Neta Soare, Constantin Măgureanu și, nu în ultimul rând, Marcela Fota.
Invitaţi speciali
Alături de comunitatea din Schitu, de primarul Marian Lunganu, pentru a susţine proiectele comunei, la sărbătoare au fost prezenţi şi Paul Stănescu, senator și președinte al PSD Olt, Virgil Delureanu – vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Olt, Adrian Bărbulete – inspector şcolar general al ISJ Olt, Sorin Brătoi – manager Spitalul Schitu-Greci, Emil Marinescu – Camera Agricolă, Cosmin Floreanu – director TMK, profesorul universitar dr. Ion Bozgă – Gheorghe Neacşa – director Garda de Mediu Olt, Marian Diaconescu – director Hidroserv, Ionuț Ivan – președinte TSD Olt, Titi Peligrad – primarul comunei Şerbăneşti şi Costin Vîlceleanu – primarul comunei Perieţi.
„Vă mulțumesc tuturor celor prezenți, astăzi, în ceas de sărbătoare, de ziua localității noastre. Mulțumesc acelora care au înțeles că numai împreună putem să dăm o altă față localității noastre. De asemenea, le mulțumesc și invitaților noștri, oficialităților județene celor care ne sunt mereu aproape, senatori, deputați, directori ai instituțiilor deconcentrate și nu numai. (…) În ceea ce mă privește, v-am promis în urmă cu aproximativ un an o sărbătoare a noastră și m-am ținut de cuvânt. V-am promis că vom avea un ansamblu și îl aveți. Am promis o piață agroalimentară, un iluminat corespunzător și drumuri mai bune și ele se văd. Iar lucrurile bune nu se opresc aici. În cel mai scurt timp vom reabilita și alte străzi, vom pune la punct toate școlile din comuna noastră și vom avea un cămin cultural de nivel european. Toate pentru Schitu și pentru dumneavoastră”, a spus, pentru început, primarul comunei Schitu, MARIAN LUNGANU.
„La mulți ani sărbătoriților zilei, la mulți ani domnului primar – Marian Lunganu, și la mulți ani tuturor locuitorilor din Schitu! Vă felicit pe toți pentru acest frumos eveniment, pentru prima ediție a Zilei Comunei Schitu, sărbătorită astăzi, de Sfânta Marie Mică. Domnul primar v-a vorbit de proiecte. O parte din ele au fost realizate, unele sunt în curs de realizare, iar altele își așteaptă rândul. Important este să aveți răbdare și să aveți încredere în echipa pe care ați ales-o. În ceea ce mă privește, îl asigur pe domnul primar de tot sprijinul nostru și fiți convinși că va primi susținere în toate proiectele asumate!”, a spus și senatorul PAUL STĂNESCU, președintele Partidului Social Democrat Olt.
„Îl felicit pe domnul primar și consiliul local pentru finalizarea acestei inițiative, și vreau să știți că așa cum dumneavoastră ne-ați fost mereu alături, și noi vă vom susține de fiecare dată! Așadar, vă asigur de tot sprijinul Consiliului Județean Olt în ceea ce privește proiectele pe care Consiliul Local Schitu și domnul primar și le-au propus în această perioadă, iar noi vă asigurăm că localitatea dumneavoastră va deveni una europeană”, a conchis VIRGIL DELUREANU, vicepreședintele CJ Olt.
Primarul Marian Lunganu. De la promisiuni la fapte…
În comuna Schitu, realizările primarului Marian Lunganu şi ale echipei sale, se văd cu ochiul liber. Sunt realizări îndeplinite într-un singur an. Primul an de mandat. Sunt realizări cât la alţii în zece ani. Schitu devine o comună cochetă, în care eforturile edilului nu sunt zadarnice. Alţii, la final de câteva mandate trag linie şi adună tot ceea ce s-a realizat, şi, uneori, acea lista cuprinde cam tot atâtea realizări câte se află pe lista primarului de la Schitu în primul an din primul său mandat. Cetăţenii din Schitu au dat un vot de încredere în iunie 2016. Încredere răsplătită în ultimul an. Şi agenda de lucru a primarului Lunganu e încărcată…
Sub conducerea acestuia, comuna are un ritm ridicat de dezvoltare, administrația locală realizând diverse proiecte aflate pe agenda primarului. Le amintim pe cele mai importante:
– deschiderea Pieţei Agroalimentare din localitate în anul 2016, piaţa se află în satul Catanele.
– modernizarea sistemului de iluminat public, care s-a aprobat de către Consiliul Local în două etape. În prima etapă s-a realizat 70%, iar în cea de-a doua etapă de modernizare şi restul.
– înfinţarea ansamblului de dansuri artistice „Voiniceii Schitului”.
– organizarea zilei localităţii în data de 8 septembrie 2017, prima ediţie.
– cadastrarea terenurilor extravilane din localitate printr-un program realizat prin fonduri europene de către ANCPI, respectiv OCPI Olt, care se desfăşoară până la cadastrarea tuturor terenurilor, în perioada următoare.
Ansamblul „Voiniceii”, mândria localității Schitu
Imediat după ce a preluat funcția de primar al comunei Schitu, Marian Lunganu s-a apucat de treabă și a căutat să aducă în localitatea sa un suflu nou, să acționeze exact acolo unde este mai mare nevoie și unde omul de la țară își dorește cel mai mult. Așa a luat ființă Ansamblul „Voiniceii Schitului”, despre care, cel mai bine, ne vorbește chiar primarul localității, Marian Lunganu: „Am făcut pași mari în această direcție și am reușit să înființăm un ansamblu artistic la noi, în Schitu. Îl avem pe maestrul coregraf Marian Stănescu, cel care se ocupă și de copiii din Crîmpoia, Șerbănești și Nicolae Titulescu, și, momentan, avem deja un număr de 70 de copii înscriși. Vrem să ducem tradițiile mai departe, să nu pierdem patrimoniul cultural specific zonei noastre!”
Schitu, o comună schimbată pentru viitor frumos!
Pe agenda de lucru a primarului Lunganu se află o serie de proiecte pentru comună, arătând că aici se face administraţie în interesul cetăţeanului.
Primul proiect face referire la alimentarea cu apă şi canalizare pentru apă uzată în satele Lisa şi Greci aprobat, prin PNDL II, în valoare de 7.497.641,00 lei. Un alt proiect este pentru reabilitarea, modernizarea şi dotarea căminului cultural din localitate, prin CNI cu fonduri europene, care este aprobat. Străzi moderne pentru comuna Schitu este un alt proiect ce prevede asfaltare şi este depus la AFIR, prin PNDR 2017-2020. Urmează să se primească răspunsul.

Sportul este o altă preocupare importantă a primarului comunei Schitu. S-a depus şi urmează să fie aproat proiectul de realizare teren minifotbal şi amenajare prin GAL, prin PNDR. Educaţia este pilonul care asigură stabilitatea totală a unei comunităţi. Fără educaţie o patrie devine săracă din toate punctele de vedere, iar sentimentele necurate se înmulţesc. Sunt câteva dintre principiile pe care primarul Lunganu le-a înţeles şi investeşte în educaţie. Proiectele depuse de administraţia locală au reprezentat interes pentru guvernanţi, care au alpcat sumele aferente următoarelor proiecte:
– modernizare şi reabilitare şcoli primare şi gimnaziale – 4 şcoli, operat prin PNDL II, după cum urmează:
– reabilitarea și modernizarea Școlii gimnaziale Schitu – 1.366.992,27 lei;
– reabilitarea și modernizarea Școlii primare Catanele, comuna Schitu, județul Olt – 651.528,57 lei;
– reabilitarea și modernizarea Școlii primare Greci – 1.280.927,90 lei;
– reabilitarea și modernizarea Școlii primare Lisa – 651.528,57 lei.
Prioritizarea intereselor comunităţii locale reprezintă factorul principal pentru planificarea eficientă a cheltuielilor administraţiei de la Schitu. Administraţie care nu priveşte în trecut decât să îţi cunoască istoria locală şi să înveţe din lecţiile ei.
Așadar, la Schitu se priveşte responsabil spre viitor, pentru a putea realiza toate proiectele îndrăzneţe pe care le-a gândit primarul Marian Lunganu împreună cu administraţia din subordine. Nevoile şi aspiraţiile cetăţenilor, problemele comunei şi soluţiile ce se impun sunt preocupările permanente ale primarului, viceprimarului şi ale întregii adminisraţii de la Schitu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.