Acasă Actualitate Teii de la Corabia. Garda de Mediu Olt, ghiocel în fața asasinului

Teii de la Corabia. Garda de Mediu Olt, ghiocel în fața asasinului

331
Reacție întârziată. Dar, mai bine mai târziu decât niciodată. După ce săptămâna trecută a ieșit în spațiul public scandalul de la Corabia, unde, pentru a face loc unor borduri, constructorul a decupat, cu drujba, teii seculari din oraș, pentru a face loc unei noi orientări carosabile, Garda de Mediu Olt a descoperit, mai târziu, apa caldă. Adică, ceea ce știa toată țara.
Reacția instituției, după ce oamenii ei au ajuns la fața locului, e evazivă și protecționistă. Constructorul fără nume a fost amendat cu doar 2.500 de lei. Cam cât o masă de prânz pentru cinci, șase persoane la un stabiliment mai peste medie. În rest, mai nimic și liniște pe front. Dirigintele de șantier rămâne fată mare, proiectantul nu e întrebat pentru că dacă se supără el nu e bine, beneficiarul parcă nu există, și… dă-i înainte că nu se cunoaște!
Într-o țară normală, cu o instituție de mediu normală, așa ceva nu există. Comunicatul de presă pe care îl citiți mai jos, asumat și semnat…

„Urmare a reportajelor/articolelor apărute în mass-media, precum și a sesizărior primite din partea cetățenilor privind vătămarea unor arbori din orașul Corabia, Comisariatul Judeţean Olt al Gărzii Naţionale de Mediu a efectuat un control pe strada Cuza Voda din localitatea Corabia, jud. Olt, pentru verificarea celor semnalate.
La data controlului, în zona respectivă se executau lucrări de reabilitare şi modernizare a străzii, în baza proiectului „Reabilitare şi modernizare străzi oraşul Corabia, jud. Olt” al cărui beneficiar este Consiliul Local Corabia.

S-a constat că majoritatea arborilor din speciile tei și dud existenţi pe aliniamentele străzii erau afectați de lucrările în curs de execuţie. Arborii au fost vătămaţi în diferite proporţii, de la tăierea unor ramuri și afectarea trunchiului, până la tăierea unor rădăcini ieşite la suprafaţa solului. Un singur arbore a fost tăiat complet, părţi ale acestuia găsindu-se pe partea carosabilă a străzii propusă penntru reabilitare.
Precizăm că proiectul „Reabilitare şi modernizare străzi oraşul Corabia, jud. Olt” prevede reabilitare şi modernizare a unor străzi în lungime totală de 4.982 ml.
Pentru acest proiect Consiliul Local Corabia a obţinut următoarele acte de reglementare:
– Autorizaţia de construire nr. 6/19.01.2016 eliberată de Primăria Oraşului Corabia
– Certificat de urbanism nr. 403/30.12.2015 eliberată de Primăria Oraşului Corabia
– Clasarea Notificării nr. 475/18.01.2016 eliberată de Agenţia pentru Protecţia Mediului Olt.

Conform Clasării Notificării nr. 475/18.01.2016, proiectul nu se supune procedurile de evaluare asupra mediului şi de evaluare adecvată. Prin acelaşi document, APM Olt a stabilit condiţia: Schimbarea destinaţiei terenurilor amenajate ca spaţii verzi şi/sau prevăzute ca atare în documentaţiile de urbanism, reducerea suprafeţelor acestora ori strămutarea lor este interzisă, indiferent de regimul juridic al acestora.
Lucrările de reabilitare şi modernizare a str. Cuza Vodă sunt executate de către o societate de construcţii din judetul Argeş, în baza unui contract de proiectare şi execuţie încheiat cu Oraşul Corabia.
Conform art. 5, lit. c) din Legea nr. 24/2007 privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare: ”Pentru protecţia şi conservarea spaţiilor verzi, persoanele fizice şi persoanele juridice au următoarele obligaţii: c) să nu producă tăieri neautorizate sau vătămări ale arborilor şi arbuştilor existenţi pe spatiile verzi.”
Pentru nerespectarea acestor dispoziţii legale, societatea comercială care executa lucrările de reabilitare şi modernizare a străzii Cuza Vodă a fost sacționată cu amendă în valoare de 2.500 lei, conform art. 23, alin. (1), lit. b) din Legea nr. 24/2007 republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

De asemenea, societăţii comerciale i-au fost stabilite următoarele măsuri, cu termene de realizare:
– interzicerea executării de lucrări care să conducă la vătămarea/tăierea arborilor existenţi pe aliniamentele străzii Cuza Vodă din localitatea Corabia, conform art. 5, lit. c) din Legea nr. 24/2007 republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
– evaluarea vătămării arborilor de pe aliniamentele străzii Cuza Vodă, cauzată de lucrările de reabilitare şi modernizare a străzii, aflate în curs de execuţie la data controlului, cu privire la siguranţa persoanelor care pot fi afectate de ruperile şi desprinderile arborilor şi elementelor acestora, precum în ceea ce privește starea de sănătate a arborilor.

Cu stimă,

COMISAR ŞEF,
Gheorghe NEACŞA”

N.A.
Cum ar fi arătat, oare, acest comunicat de presă, dacă isprava s-ar fi produs pe teritoriul unei unități administrative, unde primarul nu e coleg de partid cu domnul comisar șef?!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.