Acasă Actualitate Lecția Caprei

Lecția Caprei

653

În viaţă nu putem învăţa decât din lecţii. Recent ne-a fost dată o lecţie despre anormalitate. Despre lupta dintre anormalitate şi normalitate. Un filmleţ a scos din sufletele unor tineri ceea ce ne era teamă să vedem: anormalitatea. A râde de anormalitate, ne face anormali. O capră mânca pui vii de găină. Un lucru care nu pare normal. Lecţia ne învaţă că anormalitatea nu trebuie trecută cu vederea şi considerată normală. Capra din poveste este simbolul anormalităţii, pentru că nu respectă natura sa, de animal erbivor.

În numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, Amin!

Dragii mei,
Alături de peste 166.000 de tineri fac parte din grupul Junimea, pe Facebook, grup creat de Răzvan Capră, pentru a aduce zâmbete prin glume de bun simț, în mare parte, celor prezenți acolo.
Am specificat „în mare parte”, deoarece oricât s-ar strădui el și ceilalți administratori tot mai scapă unii care nu au ce căuta aici și care, deși sunt dați afară, își fac un scop din a reveni.
Trecând peste descrierea sumară a grupului, am ales ca astăzi, în cuvântul meu, să vorbesc despre lecția dată printr-un video postat de Răzvan, tuturor celor prezenți.
Deși, pus în spirit de glumă, a distribuit pe grup un video cu o capră care mânca pui vii de găină din câteva lădițe lăsate în fața ei ca o paralelă între el și cei pe care îi dă afară.
Bineînțeles că videoclipul a stârnit imediat reacții de amuzament și foarte multe aprecieri de la „generația liberă”, reacții care l-au provocat pe tânărul nostru să aibă o atitudine surprinzătoare și mai ales lăudabilă pe care am să o redau aici, păstrând însă conținutul colocvial și expresiile proprii:
DESPRE VIDEO-UL CU CAPRA CARE MĂNÂNCĂ PUI VII
Aș vrea să vorbim puțin despre normalitate și anormalitate.
Hai să analizăm puțin mini-experimentul social de aseară din grup.

  1. Folosiți-vă creierele! Cum sa fie amuzantă o capră care mănâncă puii de găină vii?!
  2. Uitați-vă ce ușor ați fost influențați. A postat o persoană cu influență limitată cum sunt eu ceva super anormal, și ghici ce? Peste 300 de persoane au apreciat. Și mai rău! Au râs. De ce să facem cool anormalul?!
  3. I-ați văzut probabil pe cei din Coaliția pentru Ierbivore în comentarii transmițându-mi carne. Nu. Nu asta e soluția.
  4. Gândiţi-vă cum ar fi sa facem meme-uri o săptămână despre capra mâncătoare de pui vii. Da, probabil ați face petiții și olimpiade de mâncat pui vii. Pentru că anormalul, devine cool. La modă.
  5. Acum, gândiţi-vă că îi dăm caprei mâncătoare de pui vii un simbol frumos cum e curcubeul, o asociem cu sentimente înălțătoare cum e iubirea și o plimbăm prin mai multe orașe făcându-i parade ca să pară ca sunt foarte multe capre de acest fel.
  6. Nu, nu omorâm capra. Nici măcar nu o înjurăm. Dar nu protejăm anormalitatea prin legi care încurajează mâncatul de pui vii de către capre!
  7. Anormalul nu e cool! Dar puteți fi manipulați foarte ușor ca să credeți asta.

Despre normalitate și anormalitate v-am vorbit și eu de foarte multe ori, însă, se pare că planul lui Dumnezeu este de a continua să subliniez cum generația de astăzi apreciază anormalul și mai ales continuă să îl susțină.

Bănuiesc că toți „v-ați prins” că este o pildă foarte asemănătoare de cele din Scriptură, unde capra reprezintă comunitatea LGBT, plimbată din oraș în oraș pentru a arăta câte „capre mâncătoare de pui vii” sunt și mai ales pentru a încerca să se includă în normalitate această anomalie.

Am să iau fiecare punct din cele şapte scrise de Răzvan pentru a vă face să înțelegeţi pericolul la care ne expunem zilnic prin aprecierea anormalului devenit „cool” și la „modă”.

  1. Folosiți-vă creierele! Cum sa fie amuzantă o capră care mănâncă puii de găină vii?! – Foarte greu de realizat această folosirea a creierului, astăzi, atrofiat, lipsit de cultură, hrănit doar cu informații puerile de pe Facebook, sau din fața blocului, la mâncat semințe. Astăzi, educația este insuficientă și din păcate școala nu poate acoperi lipsa celor şapte ani de acasă sau a lucrului individual, totul văzându-se în rezultatele dezastruoase de la examenul maturității și de la schimbările în rău survenite în societate. Cu riscul de a repeta, vă spun că o societate cu o educație insuficientă este o societate care se îndreaptă spre colaps.
  2. Uitați-vă ce ușor ați fost influențați. A postat o persoană cu influență limitată cum sunt eu ceva super anormal, și ghici ce? Peste 300 de persoane au apreciat. Și mai rău! Au râs. De ce să facem cool anormalul?! – Întrebarea de la finalul acestui punct este retorică. Nici eu sincer nu găsesc o logică din a face „cool” anormalul. Cred însă că suferim de lipsă de atenție majoritatea dintre noi și astfel „ne băgăm în seamă” cu ceva diferit pentru a strânge aprecierile celorlalţi, asta pentru că nu suntem apți să ieșim în evidenţă prin lucruri bune, sau prin educație aleasă, rezultate remarcabile, ș.a.m.d. Vă propun un exercițiu de imaginație. Dacă în locul lui Răzvan posta unul din formatorii de opinie cărora le tot facem reclamă pe la TV, gen Lucian Mândruță, Bendeac, Cernea?! Oare doar 300 apreciau mesajul pe care ei doreau să îl transmită? Categoric nu! Erau mii sau zeci de mii!
  3. I-ați văzut probabil pe cei din Coaliția pentru Ierbivore în comentarii transmițându-mi carne. Nu. Nu asta e soluția. 4. Gândiţi-vă cum ar fi sa facem meme-uri o săptămână despre capra mâncătoare de pui vii. Da, probabil ați face petiții și olimpiade de mâncat pui vii. Pentru că anormalul, devine cool. La modă. – Punctele 3 și 4 subliniază din păcate crudul adevăr. În ce privește referirea la Coaliția pentru Familie, eu unul îi găsesc rostul extrem de important ca informare despre rolul familiei și mai ales protejare așa cum se întâmplă acum și mă bucur de acest aspect, dar nu prin forță cum din păcate doresc unii. Dacă Răzvan continua să accentueze mesajul transmis prin video și era preluat și de alții cu siguranţă, așa cum el chiar ne spune, se ajungea ca și noi să încercăm să mâncăm pui de găină vii pentru că este noua modă și bineînțeles ești în trend. Astfel cei care refuzau să fie anormali erau considerați învechiţi, medievali, retrograzi, etc.
  4. Acum gândiţi-vă că îi dăm caprei mâncătoare de pui vii un simbol frumos cum e curcubeul, o asociem cu sentimente înălțătoare cum e iubirea și o plimbăm prin mai multe orașe făcându-i parade ca să pară ca sunt foarte multe capre de acest fel. 6. Nu, nu omorâm capra. Nici măcar nu o înjurăm. Dar nu protejăm anormalitatea prin legi care încurajează mâncatul de pui vii de către capre! – Punctele 5 și 6 ne plasează chiar în aceste zile și mă leg de evenimentele de la Cluj unde am plimbat „capra” pe străzi să arătăm că sunt multe astfel de capre și că ceea ce a făcut ea este perfect normal și trebuie protejată printr-o lege ca să continue să mănânce pui de găină vii deși din punct de vedere biologic ea este un animal erbivor. Punctul 6 mi se pare de bun simț și îl salut prietenește pe tânărul care ne-a făcut să medităm astăzi deoarece totul la Dumnezeu se rezumă la iubire indiferent că vorbim despre o capră normală (a se înțelege animalul erbivor care mănâncă iarbă!) și o capră anormală (a se înțelege capra din videoclip care mănâncă pui de găină vii!).
  5. Anormalul nu e cool! Dar puteți fi manipulați foarte ușor ca să credeți asta. – Acest ultim punct vine să concluzioneze pe celelalte 6 și mai ales să ne fie tuturor ca motto în aceste vremuri în care anormalul ia tot mai mult locul normalului și se vrea impus prin legi care să îl protejeze și mai ales să îi ofere libertate de manifestare chiar dacă vorbim de o capră mâncătoare de pui vii.

Dragii mei,

Predica de astăzi a fost diferită, știu, dar sunt evenimente pe care Dumnezeu ni le arată tocmai pentru a concluziona sau mai ales pentru a trage semnale de alarmă ca și alții să priceapă mesajul din spatele cuvintelor sau a situațiilor expuse.
Evanghelia vindecării slugii sutașului vine să ne prezinte un aspect de normalitate (credința sutașului că Hristos poate vindeca doar prin cuvânt – „Dar sutașul, răspunzând i-a zis: Doamne nu sunt vrednic să intri sub acoperișul meu, ci numai zi cu cuvântul și e va vindeca sluga mea. Căci și eu sunt om sub stăpânirea altora și am sub mine ostași și îi spun acestuia: Du-te și se duce; și celuilalt: Vino și vine, și slugii mele: Fă acesta și face” (Matei VIII, 8 – 9). Era anormal ca Hristos să nu poată vindeca prin cuvânt la rugămintea sutașului, El fiind Fiul lui Dumnezeu cel Întrupat, Domn și Dumnezeu.
Episodul de credință normală, sinceră și cu tărie avută de sutaș vine ni se oferă ca lecție astăzi celor care vedem anormalitate în lucrările lui Dumnezeu. De multe ori ceea ce este normal la Dumnezeu ni se pare nouă anormal deși suntem făcuți după chipul Său și tindem spre asemănare.
Lecția Caprei, dată de Răzvan Capră, despre anormalitate și Lecția Sutașului despre normalitate în credință, sunt temele pe care această Duminică le zidește la sufletele noastre.

Să fim normali în credință, în trăire, în concepte și nu anormali, acum și pururea și în vecii vecilor Amin!

Prof. Teolog Drd. Alin Bolboașă Șofaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.