Acasă Actualitate PROIECTUL „JUDEȚULUI OLT-ROMANAȚI”. OPINIILE PRIMARILOR OLTENI

PROIECTUL „JUDEȚULUI OLT-ROMANAȚI”. OPINIILE PRIMARILOR OLTENI

307
În urmă cu trei săptămâni, la Caracal, se puneau, oficial, bazele a ceea ce trebuie să fie comitetul de inițiativă care să susțină demersurile pentru organizarea unui referendum județean în urma căruia județul Olt să se numească Olt-Romanați. Un proiect reparatoriu, susținut întocmai de istorici, oameni de cultură, de inițiativă civică, politicieni și decidenți din administrația publică locală.

Prin urmare, în demersul de a obține cât mai multe puncte de vedere, pe această temă, reporterul de serviciu al Ziarului de Olt, a chestionat primarii aflați în stânga râului ce dă și numele județului de astăzi. Astfel, rugați să răspundă la întrebarea: „Sunteți de acord cu schimbarea denumirii județului Olt, în Olt-Romanați?”, părerile au fost, majoritar, favorabile. Totuși, există și locuri în care primarii mai multor localități sunt, fie reticenți, fie nuanțează demersul, condiționându-l de alte aspecte care au mai puțină legătură cu ideea de bază…

DINUȚ, de la Corbu, vrea o îndreptare morală!
Pentru început, unul dintre primarii cu greutate ai județului Olt, Constantin Dinuț de la Corbu s-a arătat în favoarea proiectului precizând că: „Merită făcută această schimbare a județului din Olt, în Olt-Romanați. În ceea ce mă privește, consider că acest proiect putea fi pus în practică cu mai mult timp în urmă, dar.. nu a fost să fie. Totuși, acum avem ocazia să facem această îndreptare morală față de cei din zona respectivă! Vom vedea ce va urma, dar am convingerea că oamenii vor înțelege și sunt convins că nu vor fi probleme”.

IVAN, din Brebeni, vede o reparație istorică!
Și Marian Ivan, primarul de la Brebeni, s-a arătat încântat de această idee, spunând că a luat la cunoștință despre proiectul în cauză, față de care, personal, nu are nimic împotrivă: „Cred că este o treabă foarte bună, atât timp cât nu deranjează cu nimic locuitorii județului și nu presupune schimbarea de urgență a actelor. Locuitorii din sud-vestul județului merită acestă modificare și, pentru că tot s-a vorbit în ultima vreme de reparații morale, sentimentale… eu o consider, în primul rând, o reparație istorică pentru județul nostru”.

GEALAPU, de la Bărăști, și-ar dori mai mult!
În ceea ce-l privește, deși consideră că proiectul Olt-Romanați este „un proiect bun”, Virgil Gealapu, primarul comunei Bărăști mai spune că: „Este, într-adevăr, o reparație morală și necesară, dar dacă tot se dorește schimbarea denumirii, și dacă tot vrem să facem această completare, aici, la Olt, eu cred că n-ar fi rău să o realizăm în întregime, și, de ce nu, să readăugăm și zonele care au fost cândva în vechiul Romanați. Avem o istorie frumoasă în spate și trebuie să o păstrăm așa cum se cuvine!”

CRĂCIUNESCU, din Dobroteasa, militează pentru normalitate!
Mai departe, Ion Crăciunescu, edilul comunei Dobroteasa, la rându-i susținător al proiectului, consideră că: „Istoric, moral și cultural, este normal să fim, cu toții, locuitorii județului Olt-Romanați. Așa este normal și sper că asta se va-ntâmpla! E punctul meu de vedere și nu mă interesează de ce spun unii sau alții. În orice caz, avem istorici și oameni de cultură care pot oferi mai multe amănunte vizavi de acest subiect, iar datoria lor este să-i informeze pe cetățeni județului, astfel încât să nu existe confuzii”.

PELIGRAD, din Șerbănești, ridică semne de întrebare!
Primar cu multe realizări edilitare, având în spate și o bogată experiență administrativă, Titi Peligrad din Șerbănești este ceva mai rezervat, spunând că este greu de spus dacă e bună sau nu o astfel de schimbare: „Să faci o astfel de modificare înseamnă să iei în calcul foarte multe aspecte. Spre exemplu, mi-e greu să cred că nu va fi nevoie de o schimbare cât mai rapidă a cărților de identitate, a certificatelor de înregistrare și toate cele. Sigur, s-a spus că fiecare va fi schimbat la data expirării, dar cine știe ce va mai fi, având în vedere că mai apare și problema în ceea ce privește nomenclatorul stradal. Poate că e o reparație istorică, morală sau culturală, așa cum se spune, dar până acolo mai avem lucruri importante de făcut. Personal, am fost și la Adunarea Generală a ACoR, am ascultat ce ne-a transmis și domnul senator Paul Stănescu, dar… rămâne de văzut dacă județul Olt devine sau nu județul Olt-Romanați”.

ANCUȚA, de la Icoana, nu are nimic împotrivă!
La rândul său, Gabriela Ancuța, primărița de la Icoana, s-a arătat în favoarea proiectului amintit, precizând că: „Propunerea a venit din partea unor oameni bine informați, profesori, istorici și nu numai, iar noi am ascultat-o cu mare interes. Nu avem nimic împotriva acestui demers, considerăm că este indicată și corectă această modificare, dar totul se va decide în urma unui referendum și cetățenii județului vor fi aceia care vor hotărî ce denumire va avea județul în care locuiesc”.

VOICULESCU, din Cungrea, cere un proiect mai amplu!
„Am auzit și m-am informat și eu cu în legătură cu această propunere. Momentan nu pot să spun dacă e bine sau rău. Vom vedea ce va fi! În orice caz, dacă tot se dorește asta, și dacă trecem la denumirea de Olt-Romanați, atunci să respectăm și limitele geografice și să includem și localitățile care erau în acest județ! Mă refer la cele care astăzi sunt pe la Dăbuleni, prin Dolj, în Teleorman… Așadar, o reparație istorică ar fi dacă s-ar ține cont de toate aceste aspecte, altfel…”, a spus primarul comunei Cungrea, tânărul Liviu Voiculescu.

LUNGANU, de la Schitu, ne așteaptă la referendum!
Aflat la primul mandat în fruntea comunei sale, Marian Lunganu, edilul de la Schitu, este de părere că: „Romanațiul are o istorie bogată și frumoasă în spate, iar locuitorii din zona respectivă merită această îndreptare istorică. Deci, nu văd nimic rău împotriva acestui proiect. Au fost discuții, probabil că vom mai fi, iar oamenii vor fi informați în legătură cu acest aspect. Ce decizie se va lua și care va fi rezultatul final, vom afla după referendum”.

ROTEA, din Vitomirești, este indiferent!
„Că e județul Olt, că va fi județul Romanați, eu n-am nimic împotrivă. Important este ca noi, primarii, să ne facem datoria pentru comunitate, iar oamenii să fie mulțumiți și mândri de județul în care trăiesc. Oricare ar fi numele său. Altfel, este și o reparație istorică pe care, locuitorii din zona Romanați o așteptau de foarte multă vreme”, a spus și Robert Rotea, primarul comunei Vitomirești, un tânăr de perspectivă, aflat, deja, la cel de-al doilea mandat.

BURCIU, din Oporelu, se mai gândește!
Ceva mai rezervat în declarații, edilul din Oporelu, Valerin Burciu s-a arătat indiferent spunând că știe câte ceva despre acest proiect dar, pentru el: „Olt sau Olt-Romanați… tot aia e. În ceea ce mă privește, nu știu dacă are rost această modificare. Poate că este bună, poate că nu. În clipa de față, tot ce pot să vă spun e că nu ne-am gândit încă la acest aspect. Avem timp și vom vedea care va fi decizia finală”.

PREOTEASA, din Stoicănești, adună informații!
„Nu știu dacă are prea mare importanță acest aspect și nu știu nici dacă noi, primarii, suntem cei care ar trebui să spunem cât e de necesară această modificare. Ne informăm, aflăm câte ceva, dar nu aș vrea să ne grăbim când facem astfel de lucruri. În cele din urmă, oltenii sunt cei care decid. În ceea ce mă privește, vreau să îmi fac datoria față de cetățenii comunei Stoicănești, județul Olt! Pentru asta am fost ales și pentru asta muncesc!”, a concluzionat Marius Preoteasa, primarul comunei Stoicănești…

Județul Olt-Romanați. O reparaţie a trecutului pentru viitor
Romanaţiul are o istorie îndelungată, care, prin romanitatea sa, a trecut proba timpului. Mai mult, Romanaţiul a fãcut din acest spaţiu un simbol al latinităţii poporului român…
Redescoperirea valorii cognitive a acestui simbol se impune cu atât mai mult cu cât, după numele ţării – România, Romanaţiul este una dintre puţinele denumiri geografice care include numele poporului român, toponim ce definea şi, poate, ar fi timpul să redefinească o unitate teritorial-administrativă, aşa cum este în prezent judeţul Olt.

Romanaţiul a fost continuatorul unei forme administrative romane, o expresie lingvistică şi istorică a continuităţii româneşti. În acelaşi timp, Romanaţiul a contribuit la realizarea proiectului statalităţii noastre, iar prin cei trei domnitori pe care i-a dat Ţării Româneşti, Radu Bădica (1523-1524), Matei Basarab (1632-1654) şi Constantin Brâncoveanu (1688-1714) a îmbogăţit în chip strălucit tradiţia dinastiei românilor.
Modificarea numelui judeţului OLT, în OLT-ROMANAŢI ar readuce ROMANAŢIUL – fostă unitate administrativă de bază a Ţărilor Române, la locul de cinste, după ce judeţul a fost desfiinţat odată cu reforma administrativă din 6 septembrie 1950…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.