Acasă Interviu „În mod sigur candidații PSD au prima șansă și vor fi câștigători...

„În mod sigur candidații PSD au prima șansă și vor fi câștigători la alegerile din Osica de Sus și Sprîncenata!”

347

Interviu cu MARIUS IANCU, deputat PSD de Olt

            Este unul dintre noii parlamentari de la Olt. Vine dintr-o generație de politicieni altfel decât cea consacrată. Nu se încadrează în zona celor care spun că vor schimba lumea, iar atunci când nu se întâmplă asta dau repede vina pe binom, pe sistem, pe agenturi și multinaționale…
Știe că un parlamentar nu poate provoca acel tsunami așteptat de români, în urma căruia lumea să nu mai fie la fel. Are expertiza rațiunii și știe că o dimensiune corectă a celor din jur este dată de realitate și nu de percepția trecătoare.
Vede simplu probleme de aceeași natură și nu complică, inutil, situații unde există rezolvare de la sine. Își asumă apartenența la social-democrație, calitatea de membru al PSD și crede că actuala putere poate să le dea românilor ceea ce vor de atâta vreme: o viață mai bună….

– Au trecut cinci luni de la alegerile parlamentare în urma cărora ați fost ales deputat de Olt. Cum vedeți acum, din interior, tot ceea ce se întâmplă în Parlamentul României și cum vedeați lucrurile din exterior?
– Atunci când nu ești implicat în actul legislativ, pare ușor, mult timp liber, puține responsabilități. Însă, în realitate, lucrurile nu stau așa. Este o responsabilitate mare pentru că așteptările oamenilor sunt foarte mari, este mult de studiat, de documentat, este muncă atât în comisie și plen, cât și în teritoriu. De aceea, eu consider că la procesul legislativ trebuie să participe parlamentarii, specaliștii și socitatea civilă. Să existe o dezbatere, cetățenii să vină la audiențe, să expună probleme, să vină cu idei.

„Când promisiunile din campania electorală devin, rând pe rând, realitate, este normal ca oamenii să aibă încredere”

– După sincopa cu Ordonanța 13, românii au în continuare încredere și așteptări de la PSD. Cum vedeți dumneavoastră această continuitate de încredere în partidul din care faceți parte?
– Când promisiunile din campania electorală devin rând pe rând realitate, este normal ca oamenii să aibă încredere. Am promis un trai mai bun, am promis o schimbare în România și asta facem. Dar schimbarea trebuie să fie făcută nu numai de clasa politică, ci și de fiecare dintre noi. Trebuie să reînvățăm să ne implicăm, să ne pese de ce se întâmplă în jurul nostru.

– E în grafic programul de guvernare asumat în campanie?
– Da, suntem în grafic și deja cetățenii simt efectele pozitive ale măsurilor din Programul de Guvernare. Guvernul și Parlametul au făcut echipă bună și, astfel după mai bine de 100 de zile de Guvernare putem spune că toate măsurile din primul trimestru au fost îndeplinite.

– În opinia dumneavoastră Curtea Constituțională ar trebui să-i permită lui Liviu Dragnea să fie prim-ministru?
– Curtea Constituțională trebuie să dea un verdict conform Constituției, iar noi toți trebuie să respectăm decizia Curții.

– Se vorbește de o posibilă remaniere guvernamentală. Cum vedeți această temă?
– Premierul Sorin Grindeanu a declarat că își evaluaeză miniștrii și dacă este cazul va lua decizia remanierii unora dintre ei. Președintele PSD Liviu Dragnea și comisia de la partid care se ocupă cu implementarea Programului de Guvernare fac acest lucru, așa că sunt convins că se vor lua cele mai bune decizii.

„Din echipa PSD Olt fac parte foarte mulți oameni valoroși, specialiști în diferite domenii care pot ocupa oricând funcții în Guvern sau ministere”

– Are Oltul soluții pentru membri în guvern?
– Din echipa PSD Olt fac parte foarte mulți oameni valoroși, specialiști în diferite domenii care pot ocupa oricând funcții în Guvern sau ministere.

– La Olt vor avea loc alegeri parțiale anticipate la Osica de Sus și Sprîncenata. Cu ce șane pornește PSD în aceste două competiții?
– În mod sigur candidații PSD au prima șansă și vor fi câștigători la alegerile din Osica de Sus și Sprîncenata! Ei sunt reprezentanții unui partid care respectă ce a promis…

– Care este opinia dumneavoastră despe proiectul administrativ Olt-Romanați?
– Este exact ce vorbeam la început. Implicarea unui grup de oameni care nu au renunțat la idealul lor. Cu multă răbdare și putere de convingere, au reușit să ne adune pe toți lângă ei și ne-au oferit o adevarată lecție de istorie a județelor Olt și Romanați. Ei nu doresc decât ca la numele județului Olt să adăugăm și Romanați și eu cred că trebuie să facem această reparație morală și istorică. Acum, cei care vor decide sunt cetățenii județului Olt, la referendum. Vedeți cât de departe se poate ajunge dacă există dorință de implicare?

– Un drum de calitate între Pitești-Slatina și Craiova. Autostradă sau Drum Expres?
– Va fi un dum expres pentru că nu vrem să mai pierdem și acest tren și am gândit oltenește, dacă este deja un proiect tehnic pentru drum expres, hai să îl facem. Economisim timp și bani, iar licitațiile pentru construirea acestui drum vor demara în acest an. Procedurile de licitații vor demara în acest an, iar investiția va începe cu centurile Slatinei și Balșului.

– Care sunt, în opinia dumneavoastră, cele mai bune măsuri luate de PSD, de la începutul guvernării până în prezent?
– Salariul minim a crescut al 1.450 de lei, salariile personalului din administrație au crescut cu 20%, cele ale actorilor și artiștilor cu 50%, am eliminat plafonul de 5 salarii medii pentru baza de calcul a CASS și CAS, am eliminat impozitul pentru angajații sezonieri menținuți tot anul, am eliminat CASS pentru venituri suplimentare (dividente, investiții, dobânzi), deducerea abonamentelor medicale și am demarat Programul „Prima Chirie” pentru cei care își găsesc un loc de muncă la peste 50 de kilometri. Pentru pensionari, am crescut punctul de pensie și pensia minimă garantată care este acum 520 de lei, am eliminat plata CASS pentru toți pensionarii și impozitul pentru pensiile mai mici de 2.000 de lei. Am redus TVA ul de la 20% la 19%, am aprobat Programul „Start up Nation”, iar impozitul pentru IMM-uri este de 1%. Am redus accizele cu 18-20%, am eliminat taxa pe construcțiile speciale și formularul 088, dar și impozitul pe profit în primii 10 ani de inovare/cercetare. Așa cum am promis în campania electorală, am eliminat 102 taxe, am crescut veniturile asistenților persoanelor cu handicap și indemnizația minimă pentru concediul de creștere a copilului este acum 1.232 lei de la 1.062 lei. A crescut și stimulentul de inserție de la 53 lei la 650 lei pe lună. În domeniul sănătății am alocat fonduri pentru programele de sănătate publică, am extins Programul „Hepatita C”, am ieftinit cu 35% prețul medicamentelor inovative fără patent, am alocat fonduri pentru dotarea spitalelor județene cu CT, am desființat comisiile pentru aprobarea tratamentelor scumpe și am actualizat lista de medicamente compensate. Pentru agricultură, pentru prima dată în România, am acordat subvențiile mai devreme, am lansat Programul „Tomate Românești”, unde s-au înscris peste 6.500 de fermieri, am demarat Programul „Anti-grindină” și am lansat Programul de „Reabilitare a infrastructurii de irigații”. S-au alocat fonduri pentru cadastrarea gratuită a terenurilor agricole. S-a lansat Programul PNDL prin care se vor construi 2.500 de creșe, 2.000 de școli, 5.000 de rețele de canalizare, apă și drumuri. A demarat și Programul pentru Construirea a 1.500 de locuințe pentru tineri. Pentru prima oară de la intrarea în NATO, România și-a respectat angajamentele internaționale și Guvernul a alocat 2% din PIB pentru apărare. Adică toate măsurile din primul trimestru al Programului de Guvernare.

– Introducerea impozitului pe gospodărie nu poate bulversa actuala orânduire fiscală din România?
– Haideți să vedem mai întâi proiectul Ministerului Finanțelor pe această temă și apoi să discutăm. Și acest lucru este în Programul de Guvernare pe care românii l-au votat…

„Susțin orice creștere salarială care poate fi suportată de bugetul de stat pentru că este datoria noastră să le oferim românilor un trai decent”

– Sunteți un militant de seamă în ceea ce privește creșterea salariilor pentru primari. Chiar: nu este cumva o mită electorală pe care PSD-ul o propune aleșilor din această țară?
– De 27 de ani ne-am obișnuit să folosim anumite cuvinte, orice face un partid sau un politician este mită electorală, o petrecere de 1 Mai cu membri și simpatizanți, măriri de pensii și salarii, eliminarea unor impozite și taxe, măsuri de relaxare fiscală, chiar și subențiile pentru fermieri au ajuns să fie considerate așa. Susțin orice creștere salarială care poate fi suportată de bugetul de stat pentru că este datoria noastră să le oferim românilor un trai decent. Este normal ca președinții de consilii județene și primarii să aibă salarii bune și cele mai mari salarii din instituțiile pe care le conduc, este nomal ca funcționarii publici să aibă salarii bune așa cum este nomal ca ei să se poarte frumos cu cetățenii, să îi respecte pe contribuabili. De fapt, respectul trebuie să fie reciproc. Noi deschidem un drum al normalității în România, dar el trebuie continuat și de cei care, așa cum ați spus dumneavostră, au încredere în noi. Un salariu decent înseamnă mai puține griji, mai puțină încrâncenare și atunci este loc și de o altfel de atitudine față de cei din jur. Vor începe să se schimbe mentalitățile și eu zic că suntem pe drumul cel bun…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.